Tiedossa hankintoja

Harva länsimaalainen pääsee nykypäivänä tätä ihmettä todistamaan: tavarat ihan oikeasti kuluvat loppuun! Ja koska minimalistilla on lähes pelkästään tarpeellisia asioita, loppuunkuluneiden esineiden tilalle pitää usein hankkia uusia. Jostain syystä tarpeelliset tavarahankinnat tuntuvat aina ajoittuvan lyhyelle aikavälille sen sijaan, että niitä tulisi silloin tällöin tasaisin väliajoin.

Hankintalistallani on tällä hetkellä seuraavia esineitä (sattumoisin pelkkiä vaatteita), jotka pitäisi haalia seuraavan puolen vuoden sisällä:

Pikkumusta
Loppusyys-/talvikengät
Välikausikengät
Kesäkengät
Viininpunainen neule
Tummanharmaa neule
Alustoppeja
Leggingsit (niitä valmistetaan myös Suomessa!)
Farkut

Kaikkien näiden pukimien hankkimiseen menee paljon rahaa – ja aikaa. Vähän jo ahdistaa, koska tiedän, miten vaikeaa minun on löytää tarvitsemani juuri (tai edes lähes) sellaisena kuin haluan. Haluan ostaa laadukasta, mahdollisimman hyvin tarpeisiini ja mieltymyksiini sopivaa sekä madollisuuksien mukaan käytettyä. Jos nimittäin ostaisin kaikki luettelemani esineet uutena, saisin helposti kulutettua parinkin opintotukikuukauden verran euroja. Toisen käden markkinoita hyödyntämällä summa olisi vain murto-osa.

Yritän parhaani mukaan korjailla nykyisiä pukineita ja pärjätä niillä mahdollisimman pitkään. Ikävä kyllä vuosikymmeniä vanhoista syyssaapikkaista alkaa kuitenkin niin nahka kuin pohjakin kulua puhki, eivätkä ihanat turkoosit luottofarkkuni kestä enää kovin monta pesua. Muilla vaatteilla ei onneksi ole niin tulenpalava kiire, mutta etsiminen pitänee aloittaa jo nyt, etten joudu tekemään viime tingassa liikaa hätäisiä kompromisseja.

Kuluvatko sinun tavarasi loppuun?

6 Comments

  1. Pauli sanoo:

    Koska olen mies, niin vaatepuolella kaikki kulutetaan loppuun:) Muuten tarve usein muuttuu matkan varrella ja olen luopunut tavaroista kesken niiden elinkaaren. Tällaisia ovat olleet mm. vanhat kännykät, autot, tietokoneet, kirjat, harrastusvälineet, telkkarit yms. Osa on ollut jo hieman heikommassakin hapessa, mutta yleensä on löytynyt ostaja/ottaja ettei ole tarvinnut vielä laittaa lopulliseen kierrätykseen. Ihmiset monesti parjaavat nykytavaroiden heikkoa kestävyyttä, mutta kuinka moni olisi valmis esim. juoksemaan 90-luvun verkkareissa (itse juoksen) lenkit, käyttämään samaa kännykkää vuosikaudet tai käyttäen mitä tahansa vaatetta/elektroniikkaa jopa vuosikymmeniä? Esim. autoissa ja elektroniikassa tulevat vastaan mm. turvallisuus- ja ekologiset kysymykset pitkään käytettäessä, mutta kestäviä vaatteita voisi käyttää jopa vuosikymmeniä hyvällä hoidolla. Köyhemmissä maissa trendit ovat ajattomampia, mutta täällä joutuu silmätikuksi liikkumalla pois muodista olevilla vaatteilla ja monelle siitä aiheutuva sosiaalinen paine on liikaa.

    1. iituv sanoo:

      Kiitos kommentista!
      Minä en ole mies, mutta en koe sukupuolen vaikuttavan asiaan: käytän vaatteet loppuun, koska se on minusta järkevää. 🙂 Ihan 90-luvun vaatteita minulla ei enää ole (paitsi tarkemmin ajatellen yksi yöpaita taitaa olla), koska olin silloin puolta lyhyempi kuin nykyään. Paljon tavaraa olen laittanut hyväkuntoisena kiertoon, koska olen todennut, ettei minulla olisi niille niin paljon käyttöä, että saisin ne järkevässä ajassa kulutettua. Toisaalta esimerkiksi housut ovat aina kuluneet puhki itsestään, ja olen ostanut uusia vain rikkoutuneiden tilalle. Mitä vähemmän vaatteita kaiken kaikkiaan on, sitä nopeammin ne myös kuluvat loppuun.

      Totta, että muoti muuttuu ja harva suostuu valtavirrasta hirveästi poikkeamaan, ellei kyseessä ole joku tosi siisti retrovaate. Sosiaalinen paine voi kieltämättä olla kova! Jatkuva omaisuuden päivittämisen tarve on kuitenkin aika uusi ilmiö, ja kuten sanoit, ei edes kaikkialla vallassa. Uskon, että siitä voi oppia pois, kunhan yhä useampi alkaa näyttää hyvää esimerkkiä.

  2. MaryA sanoo:

    Hienoa, että jaksat käyttää vaatteita/tavaroita pitkään, iituv! Postauksessa tuli kuitenkin esille täsmälleen se syy, miksen ole minimalisti. Tykkään että miulla on ainakin pari vaihtoehtoa suosikkivaatteistani ja -kengistäni kaapissa. Juuri siksi, että joskus kengät on suutarilla, vaatteet paikkausta vaille tai ihan vaan pesua odottamassa. Koetan myös pitää arkivaatteissa eron siitä, kumpaa versiota mustasta neuletakista käytän usein ja kumpaa säästellen, jolloin se parempi kelpaa myös siistimpää pukeutumista vaativiin tilanteisiin (sama koskee kenkiä, takkeja yms.).

    Olipa muuten hyvä linkki kotimaisista vaatevalmistajista. Meinaan nimittäin viimeinkin satsata kunnolliseen merinovillaiseen kerrastoon ja jos löydän sopivan mitoituksen, niin suosin mielelläni suomalaista. Googlettelin kerran jo huolella, mutta enpä ollut silti kuullut kaikista valmistajista. Luulisi että lähimuodille olisi ostajia siinä missä lähiruuallekin? Mikseivät valmistajat markkinoi?

    1. iituv sanoo:

      Toivottavasti tekstistä ei saanut sellaista vaikutelmaa, että kohta joudun kulkemaan alasti, ellen äkkiä löydä tarvitsemiani vaatteita! 😀 Näin ei nimittäin ole, kaiken kaikkiaan minulla on aika paljon vaatteita, koska pesen isoja pyykkikoneellisia harvakseltaan. Esimerkiksi farkkuja minulla on aina 2-3 paria, joten yksien hajotessa ehdin rauhassa etsiskellä seuraajaa. Erityistilanteita varten minulla on vaatteet erikseen, joten arkivaatteita ei tarvitse säästellä.

      Hyvä, että listasta oli sinullekin hyötyä! Lähimuodille todellakin soisi olevan enemmän kysyntää, ja sitä saisi nimenomaan tietoa lisäämällä.

  3. Emmi sanoo:

    Ainakin yritän kovasti saada kengät ja vaatteet loppuunkäytettyä 🙂

    1. iituv sanoo:

      Se on kaikin puolin fiksu mutta harmittavan harvinainen tapa! 🙂

Jätä kommentti