Paikka puolipitoisille vaatteille, puolipitoiset vaatteet paikallaan

Puolipitoiset vaatteet tuntuvat olevan ongelma monessa kodissa. Mihin muutaman kerran pidetyt vaatteet pitäisi tunkea, kun ne eivät ole enää puhtaita mutta eivät toisaalta vielä tarvitse pesua?

Englannin kieleen on lähes vakiintunut käsite ”floordrobe”, josta voi päätellä, että vähänkäytetyt vaatteet päätyvät usein lattialle. Toinen, astetta pölyttömämpi versio lattiavaatekaapista on tuolille kerääntyvä kokoelma viime viikkojen asuja. Hyvää tarkoittava idea vaatteiden ja energian säästämisestä pesemistä vähentämällä vesittyy, jos pino kasvaa lopulta hallitsemattomaksi ja päätyy kuitenkin sellaisenaan pesukoneeseen.

Olen käyttänyt tuolitekniikkaa pitkään vaihtelevalla menestyksellä, mutta muutettuani kesällä uuteen pieneen asuntoon päätin keksiä vaatteille muun säilytyspaikan. Vaatemytyt saivat nimittäin koko kämpän näyttämään sotkuiselta. Vaatekaapin alareunassa olikin juuri tarkoitukseen sopiva vetolaatikko, johon mahtuisi kerrallaan muutama vaatekerta, mutta jonka rajat estäisivät puolipitoisten pinon kasvamisen liian suureksi. Samalla päätin, että aina asua muuttaessani kurkkaisin ensimmäiseksi tähän laatikkoon ja vasta sitten itse vaatekaappiin, jos mitään ei löydy.

Käytännössä lupaava idea ei toiminutkaan. Vaatteet oli edelleen helpoin heittää tuolille, jonka tyhjensin laatikkoon ainoastaan siivouspäivänä. Nyt paikkoja puolipitoisille oli peräti kaksi, mutta soppeni pysyi sotkuisen oloisena. Olin jo luovuttaa ja alkaa totutella siihen, että puolipitoiset vaatteet ovat pysyvästi osa sisustustani, kunnes pari viikkoa sitten sain nerokkaan oivalluksen ihan sattumalta.

Aamulla herätessäni keksin, että viikkaankin yöpuvun puolipitoisten laatikkoon sen sijaan, että myttään sen tyynyn alle. Kun seuraavana iltana menin hakemaan laatikosta yöpaitaa, oli ihan loogista ja helppoa jättää päivävaatteet tilalle. Tuoli olisi ollut hankalampi, koska se oli niin kaukana (noin kolmen metrin päässä). Huomasin myös, että likapyykkipiste oli ihan lähellä vaatekaappia, joten likaiset sukat päätyivät sukkelasti lattian sijasta suoraan pyykkikassiin.

Tajusin, että totta kai kaikki vaatteet kannattaa pitää samalla alueella, jos niiden haluaa pysyvän sillä tietyllä alueella. Jos ripottelen osan vaatteista eri paikkaan, joudun kiertämään koko kämpän ympäri niitä hakiessani, jolloin niiden oikea paikka onkin jo niin kaukana, etten viitsi sinne enää palata. Vaatteet eivät siis koskaan päädy paikalleen, vaikka vaiva vaikuttaakin minimaaliselta. Silti se on liian suuri.

Näin pienestä voi toimiva ja viihtyisä arki olla kiinni! Kenties parasta koko episodissa on, että nojatuoli on nyt ihan oikeasti istumista eikä vain vaatteiden säilyttämistä varten.

Onko sinulla toimiva systeemi puolipitoisille vaatteille? Käytätkö sitä?
Mitkä esineet eivät kodissasi päädy koskaan paikoilleen?

Mainokset

10 thoughts on “Paikka puolipitoisille vaatteille, puolipitoiset vaatteet paikallaan

 1. Äh, puolipitoiset vaatteet – ikuisuusongelma! Meillä suurin osa vaatteista on esillä rekillä, johon sitten ripustetaan omaan nippuunsa puolipitoisia vaatteita. Tämä toimiikin oikein hyvin henkarilla säilytettävien vaatteiden kanssa. Oloilurytkyt, housut ja villasukat kertyvät edelleen tuolille. Näiden sotkua olen yrittänyt ratkaista laatikolla ja naulakolla, mutta aina vain tuoli vie voiton. Ehkäpä seuraava askel olisi tuolin siirtäminen pois makuuhuoneesta, ei siinä nytkään voi istua.

  Tuo on kyllä hyvä huomio, että kaikki vaatteet kannattaa pitää yhdessä. Ihanaa, miten yksinkertaisella pikkujutulla sait puolipitoisten ongelman ratkeamaan! 🙂

  • Kiitos kommentista. Tuolin siirtäminen pois kuulostaa radikaalilta mutta toimivalta toimenpiteeltä! Niinpä, ihan hassua, miten pienellä muutoksella saa ison vaikutuksen. Kumma, etten hoksannut noin yksinkertaista asiaa aiemmin…

 2. Itselläni on käytössä pieni rullilla oleva puinen kangassisustainen kori (söpö ja sopii sisustukseen). Olen kyllä huomannut, että korissa on ehkä liikaa kokoa, koska se imee itseensä vaatteita aivan liikaa. Ei ehkä omia, mutta mieheni vaatteita. Aina välillä inspiroidun käymään koko korin läpi ja saan sen melkein tyhjäksi. Mutta, vaikka kori on tälläkin hetkellä aivan kukkuroillaan ja osa vaatteista on jopa lattialla, vaatteet kuitenkin pysyvät yhdessä paikassa ja mielestäni ovat jotenkin hallinnassa. 🙂

  • Kiitos kommentista. Kori kuulostaa hyvältä, vähän vastaavalta kuin oma nykyinen systeemini. Varsinkin jos siinä on pyörät alla, sitä saanee helposti liikuteltua siivoamisen tieltä! Liian suuri koko voi tosiaan muodostua ongelmaksi, mutta pääasia on juuri se, etteivät vaatteet ole ihan missä sattuu 🙂

 3. Aloitin hiljattain 333-projektin ja puolipitoisista vaatteista ei ole ollut ongelmaa sen jälkeen- ulkovaatteiden ja kenkien jälkeen listalla on muistaakseni 18 muuta vaatetta. Käytän muutenkin pitkälti samoja housuja ja toppia kunnes ne kaipaavat pesua, ja neuleita taas en pese niin usein että niiden paikka olisi muutoinkaan muualla kuin hyllyllään.

  Yöpuku odottaa päivät pesuhuoneen naulassa, ja päivävaatteet puolestaan yön ajan pesukoneen päällä. Muutoin viikkaan puolipitoiset takaisin kaappiin pinojensa päällimmäisiksi, sukat ja pitkikset käytössä olevien pitkien housujen päälle.

  Offtopic- 333-Projekti on kyllä parhaita juttuja mitä vaatepolitiikalleni on koskaan tapahtunut. Laskin vuosibudjetin uusille hankinnoille ja tajusin, että koska perusvarastoni on oikein mallikas eikä vaadi paljoakaan päivittelyä, voin oikeasti esim. sijoittaa Suomessa käsintehtyihin kenkiin jo ensi vuonna ja sitä ennen ostaa paremmalla omallatunnolla kalliimpia mutta eettisempiä lankoja neuleisiin.

  • Kiitos kommentista! Systeemisi vaikuttaa toimivalta. Minäkin käytän yleensä yhtä asua, kunnes pesen sen, mutta jotenkin puolipitoisia vaatteita kertyy silti. Kotona haluan usein olla löllöhousuissa, ja välillä täytyy laittaa ylimääräinen kerros takin alle, jotta pysyy lämpimänä. Kun tuon tyyppisiä vaatteita ei enää toistaiseksi tarvitsekaan, ne jäävät jonnekin lojumaan.

   Minulla on kohtuullinen määrä vaatteita, vaikka en varsinaisesti p333:a noudatakaan. Joskus yritin, mutta laskeminen rajoitti liikaa, ja toisaalta tuntui että suurin osa vaatteista oli sellaisia joita ei ”sääntöjen” mukaan kuulu laskea, mikä taas tuntui romuttavan koko idean. Olen kuitenkin kuullut paljon kirjoittamasi kaltaisia positiivisia kommentteja, kuinka järjestelmä on auttanut vaatepulmissa. Toivon, että juuri tuo ajatus saisi yhä enemmän suosiota: kun ostaa vähemmän ja monikäyttöistä, on varaa panostaa laatuun!

 4. Itse olen löytänyt vaatekaapin tangolta sopivan tilan puolipitoisille vaatteille sijoittamalla siihen kolme s-koukkua. Näin voi puolipitoisiakin vaatteita erotella (alaosat, topit, neuleet, etc.) ja ne on helposti löydettävissä ja otettavissa. Muutenkin olen huomannut että s-koukut ovat erittäin käteviä ja monipuolisia apuvälineitä pienissä tiloissa.

 5. Itse järjestin vaatekaapista yhden hyllyn puoliksi pidetyille vaatteille. Homma järjestyi aika hyvin, kun järjestin selkeät ns. kesävaatteet mahdollisimman pieneen tilaan ja muutenkin siivosin kaappia. Toimii!

  • Kiitos kommentista! Kiva, että sait hyllystä toimivan paikan puolipitoisille. Minuakin auttaa se, että pakkaan syrjään kausivaatteet, jotka eivät ole ajankohtaisia.

Jaa ajatuksesi!

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s