Vinkkejä paperin säästämiseksi

Palataanpa vuoden teemaan, jätteettömyyteen! Tänään aiheena on paperi.

Paperin valmistus on melkoinen kuormitus ympäristölle, vaikka modernit paperitehtaat eivät enää tuhoakaan vesistöjä sitä tahtia kuin muutama vuosikymmen sitten. Paperiteollisuuden myrkyt, vedenkulutus ja päästöt ovat silti iso ongelma paperinkulutuksen vain kasvaessa. Tässä muutama perusvinkki, miten paperia voi itse kukin säästää.

1. Ei mainoksia, kiitos

Tämän vinkin tietävät kaikki, mutta se on pakko mainita silti. Mainoskielto on helppo kiinnittää oveen, ja se voi vähentää paperiroskan määrää hurjasti*. Nykyiseen asuntooni muutettuani meni kaksi päivää, ennen kuin sain laitettua mainoskiellon oveen. Sinä aikana paperiroskaa ehti tulla enemmän kuin muuten kuukauden aikana yhteensä. Miten kukaan jaksaa sellaista jatkuvasti? Myös nimellä tulevan mainospostin voi peruuttaa (kurkkaa Kuluttajakuninkaan ohjeet suoramarkkinointikieltoon). Kauppaketjujen tarjoukset saa muuten kaivettua netistä, jos niitä tykkää kyttäillä.

2. Ei laskuja, kiitos

Vaikka laskuista ei voikaan kokonaan kieltäytyä, melkein kaikki laskut voi nykyään tilata sähköisesti. Kun joka tapauksessa maksaa laskut netissä, voivat ne yhtä hyvin olla sähköisessä muodossa. Suoraveloitus on myös joissain tapauksissa kätevä apuväline. Minulla esimerkiksi vuokra menee automaattisesti e-laskuna, minkä ansiosta minulla on kuukausittain yksi tärkeä asia vähemmän muistettavana.

3. Älä tulosta, jookos

Mieti kahdesti, ennen kuin tulostat. Tarvitsetko fyysisen kopion asiakirjasta vai riittääkö sähköinen versio tai pelkkä muistiinpano kalenteriin? Itse yritän kunnostautua vähentämällä nuottien tulostamista. Asiaa helpottaa huomattavasti hiljattain (käytettynä) hankkimani tabletti, joka sopii hyvin nuottien selaamiseen. Sähkölaitteetkaan eivät tietysti ole ongelmattomia, sillä niiden valmistus, käyttö ja hävittäminen kuluttavat luonnonvaroja. Jos kuitenkin kokee tabletille tarvetta, on se hyvä keino säästää muutama puu, tulostuspaperin tuotanto- ja kierrätysprosessiin kuluvat resurssit sekä totta kai kullanarvoiset tulostinmustetipat.

IMG_6937
Muistilaput voi ripustaa pyykkipojalla vaikkapa jääkaapin oveen.

4. Äläkä osta

Lakkaa ostamasta paperitarvikkeita. Postiluukusta, kaupasta, koulusta tai harrastuksista tulee joka tapauksessa jotain paperia, joten ei ole mitään syytä maksaa tehdastuoreesta paperista. Muistilaput saa helposti, kun leikkaa tai repii kirjekuoret ja nurjalta puolelta valkoiset aaneloset pienemmäksi. Ne voi kiinnittää vaikka pyykkipojalla söpöksi lehtiöksi. Minä käytän vanhoja nuotteja ja muita A4-liuskoja kouluvihkona: taitan ne kahtia ja rei’itän A5-kokoiseen mappiin (jonka pelastin yliopistolta poistopinosta). Plussaa siitä, että muistiinpanot ovat järjesteltävissä toisin kuin varsinaisessa vihossa. Jos paperia on ihan pakko ostaa, suosi kierrätettyä ja kotimaista, mielellään valkaisematonta (esim. kirjekuoret).

5. Laita hyvä kiertämään

Jos tilaat lehtiä, anna ne lukemisen jälkeen eteenpäin. Jos kukaan läheinen tai kaveri ei halua niitä, ehkä kirjastossasi on jonkinlainen vaihtohylly, johon voi jättää luettavaa muiden poimittavaksi. Kun paperilla ei ole enää muuta virkaa kuin joutua hävitettäväksi, kierrätä se. Kaikki postimerkkiä suuremmat paperinpalat kelpaavat kierrätykseen. Niistä saadaan taas uutta paperia ja säästetään pari sademetsää kaatotuomiolta.

6. Säästä myös pehmeää

Onko talouspaperi kotitaloudessasi välttämättömyys vai voisiko sen korvata edes osittain pestävillä räteillä? Entä oletko kokeillut niistämistä paperinenäliinan sijasta pehmoisiin kangasnenäliinoihin? Voin vakuuttaa, että rohtumut nuhanenä kiittää. Pehmopaperin elinkaari valmistamisesta kuljetuksien kautta hävittämiseen kuluttaa paljon enemmän luonnonvaroja kuin esimerkiksi vanhasta lakanasta surautettujen liinojen peseminen muun pyykin joukossa.

—–

*Valitettavasti ”ei mainoksia” -kyltti ei välittömästi vaikuta paperinkulutukseen, nimittäin mainostajat painavat joka tapauksessa ylimääräisiä nivaskoja. Hetken aikaa ilmaisjakelun jakajana toiminut ystäväni kertoi päivän päätteeksi heittäneensä jakamatta jääneet lehtiset suoraan paperinkeräykseen. Silti viesti mainostajille on selvä, ja painomäärät pienenevät ennen pitkää sitä mukaa kun yhä useampi kotitalous kieltää postiluukkumainonnan.

—–

Miten sinä säästät paperia?

4 Comments

  1. Violacea sanoo:

    Nyt onkin taas hyvä paikka kiittää. 🙂 Kiitos Iitu, että olet kirjoittanut kangasnenäliinoista. Ansiostasi ryhdyin vihdoin tuumasta toimeen. Nykyään käytän todella harvoin paperinenäliinoja, ja lähes koko ajan kangasnenäliinoja. On omalla nenäliinakulutuksellani todella järkevää, ja oikeastaan hirvittää ajatellakin, miten paljon on tullut vaikka edellisten kymmenen vuoden aikana käytettyä paperinenäliinoja, ihan turhaan kymmeniä kiloja!

    1. iituv sanoo:

      Kiitos kiittämästä! Mahtava kuulla, että olen ispiroinut tälläiseen eko-/säästötekoon. Muakin vähän hirvittää ajatella, miten paljon ennen on tullut käytettyä vaikka mitä kertakäyttöistä, minkä nyttemmin olen saanut vaihdettua kestoihin.

  2. Hanna K. sanoo:

    Hei, olen lukenut blogiasi pitkään ja kommentoin nyt (tietääkseni) ensimmäistä kertaa. Kiitos blogistasi, on aina mukava saada uusia ideoita! 🙂

    Minua jäi tässä kirjoituksessa jostain syystä häiritsemään sellainen asia, että kumpi on suhteessa luonnolle pahempi: se tabletti vai iso kasa paperia? Toisaalta pitää huomioida, että tabletilla voi tehdä paljon kaikkea hyödyllistä mutta sitä ei voi kierrättää jos se hajalle menee.. Itse vältän turhaa paperia parhaani mukaan mutta parantamista on vielä paljon!

    Tuo kangasnenäliina on tosi hyvä juttu, pitää ottaa itselle se seuraavaksi askeleeksi kohti ekologisempaa elämää 🙂

    1. iituv sanoo:

      Kiva että kommentoit!

      Tuo on erittäin hyvä pointti, jota puntaroin itsekin. En tiedä, onko saatavilla luotettavaa tietoa, kumpi olisi kokonaisuudessaan ekologisempaa, paperikasat vai tabletin käyttö. Siinäpä yhtälö ratkottavaksi.

      Katson, että omalla kohdallani tabletti oikeuttaa itsensä ihan jo käytännön syistä: nuotit on paljon helpompi pitää järjestyksessä ja hallinnassa sähköisesti kuin epämääräisinä kasoina, jotka lojuvat vähän missä sattuu. Näin vältyn myös siltä, että joudun tulostamaan uudestaan kadottamiani papereita. Lisäksi hankin tablettini käytettynä, eli sitä ei ole varta vasten minulle tehty. Tämä vähentää ympäristökuormaa taas hiukan. Papereiden kohdalla pitää muuten ottaa huomioon myös tulostin, joka sekin on uusiutumattomista raaka-aineista valmistettu ja tulee jossain kohtaa tiensä päähän, kuten tablettikin. Ja ne mustepatruunat!

      En kannusta kaikkia hankkimaan tablettia ”ekologisuuden” nimissä, mutta jos sellaisen jo omistaa tai katsoo sille olevan muuten tarvetta, niin sitä kannattaa käyttää myös turhien printtien säästämiseksi.

      Kiva, jos sinäkin innostut käyttämään kankaisia nenäliinoja. Voin tosiaan lämpimästi suositella niitä! 🙂

Jätä kommentti