Pikakarsinta

Minimalismi on ollut mielessäni taka-alalla viime aikoina. Olen keskittynyt opiskeluun, terveyteni ylläpitoon ja ihmissuhteisiin. Uutta tavaraa on valunut tasaisesti sisään, enkä ole luopunut juuri mistään vanhasta. Siksi koti on mennyt taas kamalaan sotkuun, ja tavaramäärä on alkanut ahdistaa.

Aloinpa jo ajatella, että pitäisikö minun sittenkin muuttaa hiukan isompaan asuntoon, kun kerran näitä 21 neliötä on niin vaikea pitää järjestyksessä. Tarvitsen lisää säilytystilaa! Vai onko tavaroita sittenkin vain liikaa? Uuden asunnon etsimisen sijaan päätinkin tarttua pahvilaatikkoon ja aloin kerätä siihen tavaroita.

Liian löysät kesähousut ja kiristävät farkut. Pari paitaa ja huivia, jotka eivät enää sovi tyyliini. Koruja, luomiväriharjoja, pinnejä, hupailusilmälasit. Laukku, joka ei mennyt vaihtoringissä kaupaksi. Epäkäytännöllisen pieni leikkuulauta ja pari ylimääräistä puuhaarukkaa. Laatikko täyttyi hetkessä noin kolmestakymmenestä minulle turhasta tavarasta.

Vein laatikon ”saa ottaa” -lapulla höystettynä aulaan hissien läheisyyteen. Yhden päivän aikana kaikki tavarat olivat kadonneet. Jopa eräs ruma ja melko kärsinyt kaulakoru, jonka olin jo heittämässä roskikseen mutta jolle päätin sittenkin antaa vielä yhden mahdollisuuden löytää uusi omistaja. Osa tavaran menekistä selittynee sillä, että talossani asuu satakunta opiskelijaa, joista monelle varmasti kelpaa ilmaiset käyttöesineet.

Karsiminen ei ole koskaan aiemmin ollut näin helppoa. Minun ei tarvinnut edes astua ulos, vaan tavarat vietiin lähestulkoon kotioveltani. Kaikki esineet pääsivät suoraan uuden omistajan matkaan ilman välikäsiä, mikä on mielestäni aika ekologista ja järkevää. Taidan tästä lähtien karsia aina tällä tavalla.

Kotini on ikävä kyllä edelleen yhtä sotkussa kuin aiemmin, koska kaikki karsimani tavarat olivat piilossa kaapeissa. Nyt sitä kaivattua säilytystilaa on kuitenkin vapautunut huomattavasti, joten saan ehkä jatkossa pidettyä kämpän hiukan paremmassa ruodussa.

Mikä on sinusta helpoin tapa karsia? Mitä karsit viimeksi?

4 Comments

  1. pelkistamisenmestari sanoo:

    Olen kehitellyt itselleni seuraavanlaisen karsimistavan: alakerran varastossa on (vain ja ainoastaan) yksi laatikko. Vien sinne aina jokaisen kotona satunnaisesti vastaan tulevan, turhaksi kokemani tavaran/vaatteen/tms. Kun laatikkoon on kertynyt useampi esine/asia, ryhdyn kierrätystoimenpiteisiin. Pyrin nykyään miettimään jokaiselle minulle turhaksi käyneelle ”roinalle” parhaan mahdollisimman jatkosijoituspaikan. (Tämä vaivannäkö hillitsee entisestään sitä uuden roinan salakavalaa kerääntymistä kotiin.) Mietin, tiedänkö jonkun, joka kysestä tavaraa oikeasti arvostaisi tai tarvitsisi. Jos lähipiiristä ei löydy uutta sijoituspaikkaa, mietin jopa ”sopivimman” kirpputorin, jonne kunkin esineen lahjoitan. (Ja toimitan tavarat aina kävellen tai pyörällä kyseiseen paikkaan.)
    Kun karsittavaa tavaraa enää ole (eikä tule!) paljoa, sen jatkosijoittamisen ekologisuuteen on paljon helpompi kiinnittää huomiota. Hyvä ettet heti ryhtynyt muuttopuuhiin! 😀

    1. iituv sanoo:

      Kiitos kommentista! Kuulostaa tosi järjestelmälliseltä karsimistavalta.

      Karsittavan vähentyessä on tosiaan helpompi miettiä sijoituspaikka tarkkaan. Minäkin pyrin yleensä siihen, että tarvitseva saa ja etten ainakaan kuormita jo valmiiksi ylikuormittuneita hyväntekeväisyystahoja sellaisella tavaralla, joka tuskin kelpaa kellekään. Kaikkein kivointa on, jos tavarat saa myydyksi, muiden juttujen kanssa täytyy olla vähän luova.

  2. polunraivaaja sanoo:

    Meidän talossa tavaroiden jättäminen rappukäytävään on ehdottomasti kielletty paloturvallisuuden vuoksi. Toisinaan ihmiset jättävät tavaraa ”saa ottaa” -lappujen kanssa, mutta ne on hyvin nopeasti poistettu käytäviltä ja jätetty lappu ettei mitään saa säilyttää käytävillä. Mielestäni ihan fiksua, koska pyromaaneja kuitenkin liikkuu sytyttelemässä rappukäytäviin tulipaloja… Eli varmaan joku muu konsti olisi parempi? Joissain opiskelija-asuntojen yhteydessä on kerhotiloja tms. joihin voi jättää pieniä tavaroita (kirjoja ym.) ja ylioppilaskylissä voi olla omia kierrätyspisteitä esim. vaihtareiden varalle. Lisäksi tuossa tavaroiden jättämisessä on sekin, että ne pitäisi sitten kuitenkin jättäjän siivota sieltä pois jos ei kukaan huoli ja jos tuota harrastetaan esim. muuton yhteydessä niin muiden kontollehan sekin sitten jää (ja nostaa pahimmillaan asumisen hintaa)…

    1. iituv sanoo:

      Tosi hyviä huomioita, kiitos näistä! Paloturvallisuusasiaa en tullut ajatelleeksikaan. Meille pääsee sisään vain avaimella tai koodilla, joten se vähentänee riskiä jonkin verran. Jos käytävälle ei saa/uskalla jättää, ehkä aurinkoisena päivänä voi jättää pihallekin tai kadun viereen?

      Luonnollisesti jättäjän on korjattava tavarat pois, jos ne eivät parin päivän sisällä mene kaupaksi, joten muuton yhteydessä pitää karsia ajoissa.

      Tämä ei siis taida olla paras mahdollinen karsintatapa, mutta ehdottomasti helpoin tähän mennessä kokeilemistani!

Jätä kommentti