Kokeile elää ilman

Kun parisuhde päättyy, ei kannata heti hypätä seuraavaan suhteeseen. Sama pätee esineisiin. Jos jokin tärkeä esine poistuu elämästä, sen tilalle ei kannata heti hankkia uutta kokeilematta, millaista on elää ilman.

Tammikuisen muuton yhteydessä taisin täällä blogissakin mainita, että uuteen kämppääni pitäisi hankkia arkielämää helpottamaan vessapaperiteline ja kuivauskori aterimille. Kun erosin noista esineistä asuntoa vaihtaessani, ajattelin, etten voisi ikinä pärjätä ilman niitä. Niistä oli tullut minulle itsestäänselvyyksiä, joista en olisi halunnut luopua.

Päätin kuitenkin kokeilla, miltä tuntuu jatkaa elämää ilman pitkäaikaista rakasta kumppania. Tai kahta. Keksin puuttuvien esineiden korvikkeeksi väliaikaisratkaisuja, jotka toimivat yllättäen vallan mainiosti: vessapaperirulla löysi paikan pöntön vieressä olevalta hyllyltä, ja haarukat ja veitset kuivuvat nätisti kyljellään kuivausritilällä. Hätäratkaisut taitavat näillä näkymin jäädä pysyviksi ainakin tässä asunnossa asuessani.

Minimalistisesta elämäntavasta huolimatta välillä mielessäni herää tarve- ja haluajatuksia. Onneksi en ole enää nykyään kovin impulsiivinen ostaja. Annan ensimmäisen ”tuon minä tarvitsen” -reaktion jälkeen itselleni aikaa pohtia, pitääkö ajatus paikkansa. Olen säästänyt varmaan jo satoja euroja jättämällä ostamatta asioita, joita olisin voinut lähteä hetken mielijohteesta kaupasta hakemaan. Samalla olen säästynyt epätyydyttäviin ihmisesinesuhteisiin liittyviltä negatiivisilta tunnekuohuilta.

Pettymyksiltä suojautuakseni sovellan – ja suosittelen muillekin – ns. kolmenkymmenen päivän listaa: tavaratoiveet kirjoitetaan ylös päiväyksineen, ja niihin palataan vasta kuukauden kuluttua (itselläni odotus venyy yleensä useammaksi kuukaudeksi). Suurella todennäköisyydellä tarve on siinä ajassa osoittautunut turhaksi, ja halu on laantunut. Jos taas hankinta on edelleen ajankohtainen, voi hyvillä mielin alkaa etsiä sitä oikeaa.
Miten sinä toimit, kun ostohimo iskee? Hankitko rikki menneiden / kadonneiden / muusta syystä menettämiesi tavaroiden tilalle heti uutta vai kokeiletko elää ilman?

Mainokset

Jaa ajatuksesi!

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s