Kenkäkatsaus

Julkaistuani tavara- ja vaatelistani olen saanut muutamia tiedusteluja omistamistani kengistä. Olen kirjoittanut kerran aiemmin kengistä, mutta tilanne on hiukan muuttunut. Paljastan nyt teille kaikille tämänhetkisen kenkätilanteeni oikein kuvan kera.

IMG_6648

Vuoden aikana käytän ehkä eniten punaisia kumisaappaitani. Inhoan jalkojen kastumista, joten muut kengät eivät tule kyseeseen, kun on vähänkin kostea ilma. Ihanat huopikkaani käyvät valitettavasti vain kunnon pakkaskeleille. Muita lämpimiä talvikenkiä minulla ei tällä hetkellä ole, mutta kumisaappaat käyvät suojasäällä ja pikkupakkasillakin. Kumpparit ovat tosin melkoisen liukkaat.

30-vuotiaat nahkasaapikkaat voisivat olla otolliset leutoon talvisäähän, mutta nämä eivät ole ollenkaan lämpimät. Niiden sisään ei edes mahdu villasukkaa, joten käytän näitä vain muutaman viikon aikana loppusyksyllä tai alkukeväällä. Kun on tarpeeksi lämmintä, siirryn tennareihin. Omistan kahdet, joista nuo punaiset joutaisivat jo pitkään palvelleina roskikseen (sanoin näin jo melkein vuosi sitten). Kesällä käytän lämpötilasta riippuen tennareita tai balleriinoja.

Kaapissani on kahdet mustat korkokengät, toiset lämpimiin ja toiset kylmiin kuukausiin. Käytän korkoja hyvin harvakseltaan, sillä mieluiten kuljen matalissa kengissä. Jostain syystä olen nuorempana hankkinut enemmänkin korkkareita, vaikken niitä silloinkaan käyttänyt yhtään enempää. Muutama pari kyhjöttää yhä entisessä vaatekaapissani lapsuudenkodissa odottaen karsimistuomion täytäntöönpanoa. Niitä en ole sisältänyt laskuihini.

Kymmeneen kenkäpariin mahtuvat myös yhdet lenkkitossut sekä yhdet muovisandaalit. Jälkimmäiset tuli ostettua viisi vuotta sitten työkengiksi kesäduuniin, jossa en halunnut tahria muita kenkiäni. Nykyään niille ei ole oikeastaan välttämätöntä tarvetta, mutta ne ovat ihan kätevät sujauttaa jalkaan, kun käyn naapuritalon pesutuvassa pyykkäämässä.

Kenkiä on nyt vähemmän kuin vuosi sitten. Edelleen niitä on hiukan enemmän kuin oikeastaan tarvitsisin. Toisaalta vähäsen kaipailen kunnollisia pikkupakkaskenkiä, jotka eivät kavahtaisi loskaakaan. Pyrin kuitenkin pärjäämään tällä kombinaatiolla siihen asti, että jotkut kengistä – punaisten tennareiden lisäksi – kuluvat käyttökelvottomiksi.

*****

Tänään on Sopivasti-blogin ensimmäinen vuosipäivä (jo?!). Kiitokset kaikille teille lukijoille ja kommentoijille kannustavasta vastaanotosta! Ilman teitä en varmastikaan olisi sitoutunut blogiin näin pitkään ja antaumuksella. Toivon blogini olevan jatkossakin mieluisaa luettavaa. Mitä aiheita sinä toivoisit blogissa käsiteltävän?

Mainokset

6 thoughts on “Kenkäkatsaus

 1. Hei tää oli hyvä katsaus! Minullakin on tavoitteena ns. täydellinen kenkäkokoelma, josta löytyisi hyvät kengät jokaiseen keliin ja tilaisuuteen. Ikävästi täällä Suomessa tarvitaan se n. 10 paria kenkiä, ja joskus hahmottelinkin vähän listaa: 1. juhlakengät/korkokengät (mahdollisesti kahdet, tummat ja vaaleat), 2. kävelykengät (keväästä syksyyn kaupunkikäyttöön tai esim. laivalle), 3. nilkkurit (siistit syksy-talvi-kevät-kengät), 4. talvisaappaat (talvipakkasille), 5. lenkkarit urheiluun 6. kaupunkisandaalit (nahkaa), 7. rantasandaalit (muoviset), 8. sisäpeli-/jumppatossut, 9. ballerinat, 10. kumisaappaat tai gore texit (loskakeliin). Tätäkin määrää tietysti voisi vähentää ostamalla goretex-kengät lämpimällä vuorella, jotta ne kävisi sekä pakkasille että loskakeliin, tai jättämällä korkokengät pois ja käyttämällä juhlissa siistejä ballerinoja tai kaupunkisandaaleja. Niin tai näin, mulla on paha vaje kengissä nyt 😀 Ja huomautan vielä, että tää on hyvin pitkälti omien tottumusteni mukaan luotu lista, koska esim. tennareita en käytä ollenkaan 😀

  • Kiva että pidit! Minusta vaikuttaa siltä, että oikeastaan kymmenen kenkäparia on Suomen oloissa ja varsinkin keskivertokuluttajan näkökulmasta aika minimalistinen määrä (tosin esimerkiksi kultani pärjää kolmella kenkäparilla koko vuoden, mikä on jo aikamoinen suoritus). Sinäkin sait hyvin mahdutettua listaasi kengät joka tilanteeseen.

   Avain mahdollisimman pieneen kenkämäärään onkin juuri se ”täydellisyys” eli kaikki kengät palvelevat käyttötarkoituksessaan mahdollisimman hyvin ja monipuolisesti. Ja luonnollisesti kokoelma perustuu omiin tottumuksiin – minä olen tennari-ihminen, mutta se ei tarkoita, että kaikki muutkin ovat.

 2. Sinullahan on oikein mukava kenkäkokoelma! Itsekin yritän karsia kenkiä, mutta hyvät kengät ovat heikko kohtani ja etenkin aiemmin kenkiä tuli ostettua, jos löytyi hyväntuntuiset. Olen nirso kenkien suhteen, niiden pitää olla niin ulkonäöltään kuin tuntumaltaan täydelliset. Tällä hetkellä kenkäni ovat erityistarkkailussa, tarkoituksena laittaa kiertoon kaikki ei-täydelliset. Määrällisesti tuo nykyinenkään kenkävalikoimani ei ole minimalistimielessä vielä mahdoton, ulkomuistista niitä taitaa olla 15-20 paria.

  • Kenkämääräsi kuulostaa oikein kohtuulliselta, varsinkin jos saat vielä epätäydelliset kiertoon.

   Kaikin puolin hyvät kengät ovat kieltämättä sellainen löytö, että niitä on vaikea jättää ostamatta. Olen ratkaissut tämän ongelman olemalla etsimättä ennen kuin on pakko. Ei ole ollut pakko pitkään aikaan.

   Aiemmin olen sortunut huonosti sopivien mutta kivan näköisten kenkien ostoon. Vähälle käytöllehän sellaiset hudit jäävät. Onneksi virheistään voi oppia!

 3. Mullakin piilee kellarissa huopikkaat, jospa vaan vielä saisi kokea sellaisen talven että ne kannattaisi hakea sieltä esiin…
  Onnea blogin ensimmäisenä vuosipäivänä!

  • Kiitos!

   Huopikkaat ovat aivan mahtavan herttaiset kengät, uskomattoman mukavat ja ihanan lämpimät. Ilahdun niistä aina, kun puen ne jalkaan. Olen vähän riskillä käyttänyt omiani aika kevyilläkin pakkasilla, kun ei muitakaan kunnollisia talvikenkiä tällä hetkellä ole.

Jaa ajatuksesi!

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s