Kookosdeodorantti

Koko nuoruusikäni olen etsinyt toimivaa deodoranttia ja joutunut kerta toisensa jälkeen pettymään. Jotkut dödöt ovat antaneet periksi jo parin tunnin sisällä, toiset taas ovat haisseet kamalalta, ja kolmannet ovat ärsyttäneet ihoani. Viime kesänä/syksynä törmäsin monessakin ulkomaalaisessa blogissa tähänastisista minulle sopivimpaan vaihtoehtoon: kookosdeodoranttiin. Tätä ihanuutta ei saa kaupasta, mutta sen sekoittaminen kotona on vaivatonta.

Oma versioni valmistuu näin: sekoita 1 osa ruokasoodaa, 1 osa perunajauhoa ja 1-2 osaa sulaa kookosrasvaa. Kannattaa jättää ruokakaupan prosessoitu cocos-tiiliskivi kylmähyllyyn ja tepastella suosiolla lähimpään ekokauppaan. Purkillinen kylmäpuristettua neitsytkookosöljyä maksaa mansikkaa pähkinää mutta on valtavan riittoisaa, syötynäkin terveellistä ja maukasta sekä omaan nenääni aivan ihanan tuoksuista.

Mittasuhteet ovat suuntaa-antavia, ja kokeilemalla löytää itselleen sopivan sekoituksen. Omaani laitan vähän vähemmän ruokasoodaa, koska liian isoina määrinä se saa ihoni kutiamaan ja punoittamaan. Liika perunajauho taas saa mössön paakkuuntumaan kainalossa. Jos kookoksen tuoksu ei miellytä, voi seokseen lisätä vielä muutaman tipan aromaattista öljyä. Kaada seos ilmatiiviiseen purkkiin (tai sekoita valmiiksi kyseisenlaisessa purkissa) ja levitä puhtailla sormilla puhtaalle kainalolle.

Tämä lempeä kotitekoinen deodorantti toimii oman kokemukseni mukaan yhtä hyvin ja joissain tapauksissa jopa paremmin kuin kaupalliset myrkyt. Käytetyt ainekset vaikuttavat kukin tavallaan: kookos toimii lievästi antibakteerisena aineena sekä tehokkaana kosteuttajana, ruokasooda syö epämieluisat hajut ja perunajauho imee ylimääräisen kosteuden. Käytössäni dödö ei ole pettänyt pahasti muistaakseni koskaan, ja tuntuu, että nykyään hikoilenkin entistä vähemmän.

10 Comments

  1. Sanna sanoo:

    Aika mielenkiintoinen idea! Levittyykö tuo sitten tosiaan hyvin kainaloihin, tai siis jääkö se mömmö jotenkin ihoon? Itselle tulee mieleen vain lähinnä taikinamainen tökötti, jota on sitten kaikki vaatteetkin täynnä 😀

    1. iituv sanoo:

      Levittyy ihan mainiosti, kunhan ei yritä liikaa tunkea. Jos tuntuu, että iholle jää paakkuja, pitää vain lisätä vähän kookosta 🙂 Vaikka seos on viileähkössä huoneenlämmössä kiinteää, siitä tulee pehmeää ja helposti siveltävää, kun se osuu lämpimään ihoon. Vastalevitettynä dödö voi toki vähän sotkea (kuten mikä tahansa muukin deodorantti), mutta se imeytyy onneksi nopeasti. En ole huomannut vaatteiden tahriintumista sen enempää kuin muissakaan tuotteissa.

  2. Kitupiikitär sanoo:

    Kiitos vinkistä, tätä kokeilen taatusti! Raaka-aineetkin löytyvät valmiiksi hyllystä. Jos en ole tyytyväinen, otan seuraavaksi testiin Lushin kehutun deodoranttipalan. Näin helteellä ei varmaan haittaa, vaikka kookosdeodoranttia pitäisi hetken jääkaapissa, jotta koostumus pysyy aisoissa. Onnistuisikohan tätä kokeilla vanhaan, puhdistettuun stick-puikkoon?

  3. Kitupiikitär sanoo:

    Niin ja vinkkinä niille, jotka päätyvät kokeilemaan reseptiä ja kookosrasvaa sattuu jäämään yli – sehän toimii sellaisenaan erinomaisen hyvänä vartalovoiteena ja hiusten tehohoitona. Itse käytän rasvaamiseen ainoastaan kookosöljyä ja sheavoita.

    1. iituv sanoo:

      Kiva, että kiinnostuit! Olen nähnyt onnistuneita kokeiluja stick-purkin käytöstä (kuvia löytyy googlaamalla), mutta se varmaankin vaatii juuri tuota viileäsäilytystä. Tutkin tuota lushin paladeodoranttia, ja se kuulostaa kyllä hyvältä vaihtoehdolta. Siinä ei sitä paitsi taideta käyttää hirveästi pakkausmateriaalejakaan.

      Kookosöljy on tosi monikäyttöinen aine, kiitos sinulle vinkeistä!

  4. Nevie sanoo:

    Kiitokset tästä aivan loistavasta vinkistä! Kokeilin, ja tämä on ehdottomasti toimivin luomukosmetiikan deodorantti, jota olen koskaan käyttänyt. Ainoa miinuspuoli on se, että saan kookosöljystä todella helposti näppylöitä, joten levityksen kanssa täytyy olla tarkkana eikä käsiin saa jäädä yhtään öljyä. Tämäkin ongelma ratkesi sillä, että tein deodorantin vanhaan roll-on-purkkiin, josta käyttö on helppoa ja siistiä. Meillä on jostain syystä kylpyhuoneessa aina niin lämmintä, että kookosöljy pysyy nestemäisenä, joten stick-malli ei toimi.

    1. iituv sanoo:

      Mahtavaa, että tämä toimii sinullakin! Roll-on-tötsä helpottaa varmasti levitystä, kunhan lämpötila on tarpeeksi korkea. Minun kylppärissäni ei ole ihan tarpeeksi lämmintä, vaan kookos on aina kiinteää, paitsi kuumimpina hellepäivinä. Olen muuten havainnut, että kasvojeni iho ei siedä kookosöljyä ollenkaan. Kädet ja kainalot sen sijaan tykkäävät siitä, tai eivät ainakaan valita.

  5. Heikel sanoo:

    Kannattaa ehdottomasti lisätä ohjeeseen muutama tippa luontaisesti antiseptista eteeristä teepuuöljyä.

    1. iituv sanoo:

      Kiitos vinkistä! Mutta peittääkö teepuuöljyn voimakas haju kookoksen miedon tuoksun?

Jätä kommentti