Kantarellit kuivumaan

Pääsin sienimetsään parin tehosienestäjän mukana. Koko poppoon saalis tyrkättiin minun koriini, mikä oli tietysti ihanaa, mutta hetken ajattelin olevani pulassa. Miten ihmeessä saan säilöttyä kaikki sienet, kun käytössäni on vain jenkkijääkaapin pikkuruinen pakastin, jossa on jo kesän marjasatoa täytteenä?

unnamed2

Tarjotillinen kantarelleja. Päällimmäisenä jättikokoiset, alla paljon pieniä. Vasemmalla kehnäsieni.

Vastaus on tietysti: kuivaamalla! Kuivuria en omista, vaikka sellaisen hankkiminen hiukan kiinnostaisikin (kommenteissa saa muuten mieluusti jakaa kokemuksia kuivureista). Sienissä on onneksi sen verran vähän vettä, että ne kuivuvat ilmavasti levitettynä huoneenlämmössäkin, ihan ilman sähköä. Näin se käy:

1. Leikkaa sienet pienemmiksi. Pikkuruiset yksilöt voi kuivata kokonaisena.
2. Pujota neulaan sopivanpituinen puuvillalangan pätkä. Käytä polyesterlankaa vain, jos välttämättä haluat nauttia sienesi muovihippusilla höystettynä.
3. Tee solmu langan loppupäähän ja pujota sienet lankaan.
4. Ripusta kuivumaan lämpimään paikkaan, jossa ilma pääsee kiertämään.
5. Anna kuivua muutaman päivän ajan, kunnes sienet ovat rutikuivia. Kuivatusaika ja lopullinen koostumus riippuvat sienilajikkeesta.
6. Säilytä sienet huoneenlämmössä tiiviissä lasi- tai metallipurkissa tai paperipussissa. Hyvin kuivuneet sienet säilyvät muutamankin talven yli.

IMG_6926

Ripustin sienilangat verhotangon taakse pingottamaani naruun.

Sienten pujotteluun meni aika paljon aikaa, ja loppua kohden kärsivällisyyteni ei enää riittänyt. Levitin viimeiset sienet, joista olisi saanut vielä yhden langallisen, ritilän päälle levitetylle sanomalehdelle ja laitoin jääkaapin päälle. Nämä sienet eivät tainneet olla ihan tarpeeksi ilmavasti, sillä muutamassa niistä ehti alkaa kasvaa hometta. Jouduin heittämään kourallisen kuivia sieniä pois. Narulla sienet kuivuivat kuitenkin nätisti ilman ikäviä yllätyksiä.

IMG_6932

Sienet palaavat liotettaessa lähes alkuperäiseen kokoonsa, ja niiden maku on liki tuoreen veroinen.

Kuivatut sienet mahtuvat uskomattoman pieneen tilaan. Sain mahdutettua koko kasan kahden litran lasipurkkiin. Sienestyskausi on päässyt vasta alkamaan, ja kuivaan varmasti vielä monta satsia. Näitä kelpaa popsia talven pimeydessä!

Kuinka sinä säilöt satokauden antimet?

Mainokset

8 thoughts on “Kantarellit kuivumaan

 1. Ei kannata hankkia termostaatitonta kuivuria / kuivuria ilman mitään mahdollisuuksia säätää lämpötilaa. Liian kuumassa tietyt ravintoaineet tuhoutuvat. En tiedä tarkkaan esim. juuri sienistä, mutta joistain kasveista ainakin.

  • Joo! Olen kuullut, että varsinkin alle satasen ”markettimalleissa” ei ole säätömahdollisuuksia, ja että niissä kuivaustulos on usein epätasainen. Paremmat laitteet ovatkin sitten reilusti kalliimpia…

 2. Itse käytämme kuivuria sienten kuivaamiseen. Hienon sienisaalin olet saanut 🙂 Kunpa mekin löytäisimme noin paljon sieniä. No toivotaan tänä vuonna parasta.

  • Toivottavasti tulee lisää sateita, niin sienetkin pääsevät kasvamaan. Saako tiedustella, mitä kuivuria käytätte ja onko se hyvä? 😀

 3. Mä kuivaan sienet (ja nokkoset ym kuivattavat) ihan tarjottimen/leivinalustan päällä. Laitan kuivattavien alle leivinpaperin, joka ei ime kosteutta itseensä eikä niin ollen edesauta homehtumista. Ikinä ei ole mitään homehtunut, mutta toki pitää pitää ilmavassa paikassa kuivumassa ja käydä välillä kääntelemässä.

  • Juu kyllä niiden pitäisi kuivua tasolla ihan hyvin, ja olen yhden pikkusatsin kuivannutkin tuolla jääkaapin päällä ihan ongelmitta. Tällä kertaa yritin liian kunnianhimoisesti saada huomattavasti enemmän mahtumaan, mikä sitten tietysti kostautui. Käännellä en ole hoksannut, hyvä pointti! Nokkosia olen muuten kuivannut nipussa ripustettuna roikkumaan.

 4. Meillä on nyt ollut Evermat-kuivuri viime syksystä saakka. Tosi hyvä on ollut. Kokeilin ennen hankintaa myös jotakin halpismallia, mutta se oli kyllä huomattavasti huonompi ison sienisaaliin kuivaajalle: ei mahtunut kovin paljon sieniä, lämpötilaa ei saanut säädettyä ja äänikin oli kovempi.

  • Kiitos kommentista! Kiva kuulla, että kunnon kuivuri toimii hyvin. Minulla kuivuri tulisi varmaan enimmäkseen marjojen ja esim. tomaattien kuivaamiseen, sienet kuivuvat näppärästi näinkin.

Jaa ajatuksesi!

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s