Epätäydellistä etsimässä

Asunnonostoprojekti jatkuu.

Ensimmäisen ostotarjouksen jälkeen olen jatkanut näytöillä käymistä, mutta sopivaa kohdetta ei ole vielä tullut vastaan. Kaikissa on jotain vikaa, tai ne ovat liian kalliita. Pahimmillaan (ja aika usein) asunnossa on jotain vikaa JA se on liian kallis!

Tiedän kyllä, että ensiasunnon ei tarvitse olla täydellinen, enkä sellaista odotakaan. Tiedän myös, että budjetillani ei Helsingistä välttämättä saa kovin kummoista kaksiota. Mutta välillä tuntuu hankalalta hahmottaa, mikä oikeastaan on asunnossa olennaista ja mistä olen valmis tinkimään. Jäsennelläänpä ajatuksia.

Kaikkein tärkeimmältä tässä elämäntilanteessa tuntuu asunnon sijainti. Kantakaupunki sen olla pitää. Ei ydinkeskusta kuitenkaan. Asuinalueen rauhallisuus ja lenkkimaastojen läheisyys iso plussa. Työmatka saisi mielellään lyhentyä, ei ainakaan pidentyä. Plussaa, jos kaikki arjen paikat olisivat hiukan lähempänä. Sijainti ei siis saa missään nimessä olla huonompi kuin nykyinen.

Yhtä tärkeää on toimiva pohja ja tarpeeksi tilaa kahdelle. Huoneistossa pitää olla vessan lisäksi vähintään yksi suljettava huoneen ovi, jotta toinen voi nukkua rauhassa vaikka toinen on hereillä. Valitettavan paljon näkee näitä avoimeksi remontoituja koteja, joissa kaikki ovet on poistettu. Sydämeeni sattuu, kun näen, että 30-luvun kivitaloasunnon puuovet on heivattu kaatopaikalle karmeineen. Kenen mielestä se oli hyvä idea? Uusien karmien sekä kunnollisen puuoven tilaaminen ja asentaminen maksaa yllättävän paljon!

Asunnon kunto. En ole varma, mitä mieltä olen tästä. Muuttovalmis koti kuulostaa ihanan helpolta, mutta haluan olla avoin pienelle remontillekin, jos sen tarve on huomioitu hinnassa. Oikeastaan kaikkein ikävintä on, jos kämppä on juuri remontoitu viimeisen päälle, enkä tykkää edellisen omistajan tekemistä ratkaisuista (krhm kiiltävä keittiö krhm). Ekologinen omatuntoni ei sallisi vasta-asennettujen kalusteiden ja pintojen vaihtamista uusiin vain esteettisistä syistä. Mutta sietäisinkö upouuden keittiön korkeakiiltoisia kaapinovia? Tai muovista tiskiallasta? Jääkaapin viereen asennettua uunia? Rumanväristä laminaattia? Mahdollisesti. Ainakin jos muut, tärkeämmät asiat ovat kohdallaan. Hassua, miten paljon tällaiset pikkuseikat silti vähentävät ostohaluja.

Entäs taloyhtiö? Aina sanotaan, että putkiremontti pitäisi olla tehtynä. Tilastollisestihan myyjä hyötyy, jos saa asuntonsa myytyä ennen putkiremonttia, ja ostajalle on edullisempaa, jos saa hankittua asunnon, jossa putkiremontti on tehty. Linjasaneerauksen kustannus nimittäin on useimmiten suurempi kuin siitä koituva asunnon välitön arvonnousu. Mutta entä jos remontoimattoman asunnon saakin tosi edullisesti? Jos kokonaishinta sattuukin jäämään alle yleisen markkinatason, kun huomioidaan putiremontin kustannus, onko tuleva remontti oikeastaan ongelma? Ehkä ei. Laskin käteen vain. Muiden isojen remonttien kohdalla sama juttu.

Taloyhtiössä saisi mielellään olla yhteiskäyttösauna, mutta aika usein sellaista ei ole. Onko se kynnyskysymys? Olen tottunut käymään melkein viikoittain saunassa, joten olisihan siinä totuttelemista olla ilman. Toisaalta olen aiemminkin elänyt aikoja ilman saunaa. Tarvittaessa uimahalliin pääsee aina (kun ei ole pandemiaa), ja voihan sitä joskus tuppautua kylään jonkun saunallisen luo. Mukavuusjutuiksi voisi myös laskea pesutuvan ja kunnollisen pyörävaraston. Jos kylppäriin mahtuu pesukone, ei pesutupa ole pakollinen, vaikka kiva onkin. Pyörä olisi kiva saada sisälle tai katokseen säältä suojaan, mutta tämä on sellainen toive, joka on vaikea saada täyteen.

Vertaan potentiaalisia asuntoja aina nykyiseen vuokrakämppäämme. Se on tietysti luonnollista ja varmaan ihan fiksuakin, jos tavoitteena on, ettei elämänlaatu omistusasumisen myötä heikkene. Kaikkea ei kuitenkaan voi saada, ja epätäydellistähän tässä etsitään.

Alla vielä kooste itseäni varten (muokkaan tarvittaessa).

En tingi:
+++sijainti
+++toimiva pohja

Olisi tosi kiva mutta ei ihan täysin pakollinen:
++alkuperäiset ovet tallella
++hyvällä maulla valmiiksi remontoitu TAI
++vaatii vähän remonttia mutta on vastaavasti edullisempi
++putkiremontti ja muut isot taloyhtiön rempat tehty
++taloyhtiön sauna

Plussaa olisi mutta ei vaikuta ostopäätökseen
+talopesula
+kätevä pyöräsäilytys sisätiloissa tai katoksessa
+parveke

Pisteitä vähentää
–ruma uusi keittiö
–epäkäytännölliset tai rumat ratkaisut, joita on vaikea tai kallis muuttaa
–huono haju (lähteekö pois siivoamalla?)

Jätä kommentti

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s