Yhden käyttäjän kokemus kuukautisalushousuista

Kuten varmasti osasitte jo otsikon perusteella päätellä, tämä teksti käsittelee kuukautisia, kuukautissuojia ja kuukautisverta. Tässä kohtaa voi hyvin lopettaa lukemisen, jos ei tykkää aiheesta.

Ostin tammikuussa kuukautispikkarit. Odotukseni olivat korkealla, koska olen kuullut/lukenut niitä kehuttavan niin paljon. Pykälää helpommat ja siistimmät kuukautiset ilman jätevuorta? Kyllä, kiitos! Kalliin hankintahinnan (3 kpl yht. 72 e) takia toivoin todella, etten joutuisi pettymään.

Kolmen kierron perusteella voin nyt jakaa kokemuksiani. Jos joku lukija on miettinyt kuukautispöksyjen hankkimista, toivon, että kirjoituksestani on apua. Kerrottakoon, että ostin Modibodi-merkkisiä pikkareita, yhdet imukyvyltään ”light-moderate” ja kahdet ”heavy-overnight”. Valitsin tämän tuotemerkin siksi, että heidän pöksynsä eivät ole 100% polyesteriä, vaan ihoa vasten on bambuviskoosia ja merinovillaa. Ohuempia pöksyjä olen käyttänyt runsaan vuodon päivinä kuukupin kanssa ja kevyen vuodon päivinä ilman. Paksuja pöksyjä olen käyttänyt pääasiassa yösuojina ilman kuppia.

Olen kokeillut kolmea eri mallia, joista yhteen olen tykästynyt muita enemmän. Pöksyt ovat ihan mukavat päällä, vaikka aavistus vaippafiilistä paksummista malleista tuleekin. Mittataulukon perusteella valitsemani koko on aika napakka, joten jos joskus tilaan lisää, valitsen mieluummin pykälää isommat pöksyt. Voin joka tapauksessa ilokseni todeta, etten ole joutunut pettymään. Pikkarit todellakin tekevät sen, minkä lupaavat: imevät kuukautisveren itseensä niin, että olo pysyy kuivana ja vaatteet ja lakanat säilyvät puhtaina.

Käytön jälkeen pikkarit kuuluu huuhdella heti kylmällä vedellä, jotta veret lähtevät irti. Runsaimpina päivinä pikkareita saa huljutella hanan alla aika pitkään, kunnes vesi ei enää värjäydy punaiseksi. Pikkarit voi pestä huuhtelun jälkeen koneessa, mutta koska pesen pyykkiä niin harvoin, olen pessyt näitä iltaisin käsin sappisaippualla. Kolmet pöksyt riittävät tällä tavoin hyvin: päivän aikana päällä olleet pökät pääsevät heti pesuun ja ehtivät kuivua seuraavaksi aamuksi. Yöpikkarit odottavat systeemissäni pidempään pesua, joten niitä tarvitaan kahdet. Paksummat pikkarit sitä paitsi tarvitsevat enemmän kuivumisaikaa, mutta nekin ehtivät kuivua ennen seuraavaa iltaa. Vasta kuukautisten päätyttyä olen pessyt housut koneessa. Valmistaja suosittelee kylmää pesulämpötilaa, mutta olen heittänyt pikkarit 40 asteeseen muun vaatepyykin sekaan enkä ole ainakaan vielä havainnut ongelmia.

Vaikka kuukautisalushousujen konsepti on sinänsä helppo ja kätevä, pöksyjen huuhtelemisesta ja käsinpesemisestä tulee kieltämättä hieman ylimääräistä vaivaa, ja kuivattelu edellyttää sopivaa tilaa. Vaivan saisi minimoitua, jos alushousuja hankkisi useamman parin. En ehkä ihan niin paljon kuitenkaan laittaisi rahaa kuukautissuojiin ainakaan tässä kohtaa, joten tällä mennään. Olen edelleen vannoutunut kuukupin käyttäjä, mutta kuukautispikkarit ovat kätevä varasuoja ohivuotoja varten ja toimivat kyllä hyvin myös sellaisenaan. Erityisen vaikuttunut olen siitä, miten hyvin yökäyttöön tarkoitetut housut on suunniteltu. Voin nukkua rauhassa ilman huolta tahroista lakanoissa – kuin kuukautisia ei olisikaan!

Kaiken kaikkiaan siis kuukautispikkarit olivat minulle hyvä ostos, ja voin suositella niitä muillekin. Aika näyttää, kuinka hyvin pöksyt kestävät käyttöä ja maksavatko ne itsensä takaisin verrattuna vaikkapa kertakäyttösiteisiin. Mahtavaa, että kuukautissuojavalikoima laajenee ja että meillä naisilla on entistä enemmän myös tällaisia ekologisempia vaihtoehtoja valittavaksi.

Jätä kommentti

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s