Etukäteen maksettu on kuin lahjaksi saatu

Inhoan rahan käyttämistä. Vaikka rahaa käyttäisi kivoihinkin juttuihin, maksaminen tuntuu aina ikävältä. Jään pohtimaan, oliko tämä nyt sen ja sen summan arvoinen kokemus/tavara/ruoka/matka. Tällainen puntarointi vähentää varsinkin palveluista ja kokemuksista saatua iloa.

Tilanne muuttuu, kun maksan palvelusta etukäteen. Esimerkiksi kiipeilyharrastukseni: tuntuisi todella ikävältä maksaa jokaisesta kiipeilykerrasta 9 euroa. Todennäköisesti kävisin harvemmin kiipeämässä, jos joka kerta pitäisi kaivaa kuvetta. Kun kiipeilykortti on maksettu, sillä mennään niin kauan, kuin arvoa riittää. Rahaa ei tarvitse edes miettiä, kun käy kiipeämässä. Sen kuin menee vain!

Museokortti on vielä parempi esimerkki. Ilman korttia kävisin museoissa ehkä kahdesti vuodessa, ja silloinkin tarkkaan harkiten. Syy ei ole se, etten nauttisi taidemuseoissa kiertämisestä, vaan se, että lipuista maksaminen kirpaisisi liikaa ja miettisin mieluummin tilalle jotain ilmaista tekemistä. Maksettu museokortti taas innostaa kerryttämään kulttuurikokemuksia: jotta rahalleen saa vastinetta, kannattaa itse asiassa käydä mahdollisimman monessa näyttelyssä. Olisinko käynyt tuijottelemassa ryijyjä ilman museokorttia? En tosiaankaan. Mutta olen iloinen, että menin. Osa niistä oli tosi hienoja.

Etukäteen maksettu palvelu on kuin lahja menneisyyden itseltäni nykyminulle. Olen selvästi hieman hövelimpi maksamaan könttäsummia tärkeäksi kokemistani asioista etukäteen kuin niistä samoista asioista pikku hiljaa käytön mukaan. Ja kun palvelusta on jo maksettu, sitä ei tietenkään voi jättää käyttämättä! Täten en voi taloudellisiin syihin vedoten jättää liikuntakertoja välistä tai riistää itseltäni virkistäytymistä vaikkapa kulttuurin parissa.

Etukäteen maksaminen tarkoittaa omalla kohdallani yleensä harkittuja, perusteltuja ja arvojeni mukaisia kulutuspäätöksiä. Niistä en koe huonoa omatuntoa, eivätkä ne sotke kuukausibudjettiani. Ne tekevät minusta sosiaalisemman, menevämmän ja iloisemman, ja joskus ne myös helpottavat elämää. Kiitos lahjasta, menneisyyden minä!

2 Comments

  1. Anne sanoo:

    Juuri näin! Samaistun tähän todella. Ahdistun helposti rahan käyttämisestä ja maksan paljon mieluummin isomman summan kerralla jostain, mitä saan myöhemmin kuin maksaisin vasta myöhemmin tai pienemmissä erissä / käytön yhteydessä. Tämän vuoksi esim. osamaksut tai ”maksa myöhemmin” -vaihtoehdot eivät houkuttele yhtään vaan toimivat aivan päinvastoin. Ajatus tai tieto siitä, että joutuisin maksamaan jotain myöhemmin tuntuu ahdistavalta ja siksi maksan mieluiten mahdollisimman pian ja kaiken kerralla. Myöhemmin voi sitten vain nauttia asiasta, kun ei tarvitse enää miettiä maksua 🙂

    1. iituv sanoo:

      Kyllä! Enkä edes sivunnut tässä osamaksuja tai luottokorttivelkaa. Ne ovat minulle ihan vihoviimeinen vaihtoehto! On jännä, miten isomman könttäsumman maksaminen on usein paljon helpompaa kuin pienten summien. Ilmeisesti osalla ihmisistä tämä toimii juuri päinvastoin kuin meillä.

Jätä kommentti

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s