Montako vaatetta, montako käyttökertaa?

Innostuin vapaapäivän aamuna ottamaan kuvan jokaisesta vaatteestani ja laatia niistä Excel-taulukon. Idean kirvoitti tämä HS:n juttu ”herra käyttökertakustannuksesta” (maksumuurin takana).

Minäkin haluan tietää, paljonko käytän vaatteitani. Suurin osa vaatteistani on aika vanhoja. Haluaisin uskoa, että useimpia niistä on käytetty jo satoja kertoja. Mutta onkohan oikeasti?

Menneisyydestä en tilastoa enää saa, mutta maaliskuun alusta lähtien olen päättänyt merkata taulukkoon kaikki uudet ostokset tai saadut vaatteet ja seuraan päivittäin, montako käyttökertaa kullekin vaatteelle ehtii kertyä ennen puhki kulumista tai muusta syystä luopumista. Käyttökustannuksiakin on helppo seurata taulukon avulla, vaikka se ei olekaan päällimmäinen kiinnostuksenkohteeni.

Käyttökertojen lisäksi vaatteiden määrä mietityttää. Laskin vaatteita, kenkiä ja laukkuja olevan yhteensä 127 kappaletta. Lukumäärä ei sisällä pikkuhousuja eikä sukkia (mutta villasukat ja muut alusvaatteet ovat mukana). Luku on varmaankin ihan kohtuullinen, mutta listoja selatessa tuntuu, että vain pieni osa garderoobista on aktiivikäytössä, ja varsinkin t-paitoja ja toppeja on ihan liikaa. Luonnollisen poistuman myötä tämä kasa toivon mukaan vähitellen madaltuu. Nytpähän tiedän, mitä minun ei ainakaan tarvitse hankkia lähiaikoina lisää.

Vaateryhmäkpl
T-paidat ja topit24
Asusteet22
Housut16
Neuleet, hupparit ja jakut14
Alusvaatteet13
Puserot11
Kengät11
Ulkotakit7
Laukut5
Mekot4
yhteensä 127 kpl

Jännä nähdä, millaisia lukemia vaatteille kertyy ja mihin suuntaan vaatekaappini tästä kehittyy. Vai lopahtaako taulukointi-intoni alkuunsa (toivottavasti ei, koska kuvaamiseen ja taulukon laatimiseen vierähti tunti jos toinenkin). Raportoin tuloksia, kun niitä alkaa tulla.

Onko täällä muita, joita kiinnostaa vaatteiden käyttökertojen dokumentointi?

2 Comments

 1. kata sanoo:

  Kiva kun taas kirjoitat! Tykkäsin sun kirjoituksista aiemmin ja oli tosi kiva huomata että olet palannut blogin pariin!
  Mä olen pitänyt hankituista vaatteista kirjaa jo vuosia ja yritin vähän tuota seurantaa niiden käytöstäkin, lähinnä merkata milloin vaate hajoaa/poistuu muuten käytöstä. Mutta tosi huonosti on tullut merkattua, mikä on sääli, koska kiinnostaisi kyllä saada kuva paljon vaate oikeasti kestää käyttöä. Mulla noi perusvaatteet on joka viikko käytössä, topit sun muut ja ne tuntuu kestävän vuosia. Farkut hajoaa oman kirjanpidon mukaan vuodessa tai kahdessa, huomautuksena, että mulla n. kolmet farkut joita käytän päivittäin ja pesen viikottain, eli kulutus on kova. Mutta en enää halua maksaa farkuista satasta, koska ne laatufarkut menee hajalle ihan yhtä nopeasti kuin halpiksetkin. Siihen ainakin tuo seuranta vaikutti, että kun huomasin, että uudet hajonneiden tilalle joutuu ostamaan vuosittain niin pyrin hankkimaan farkut alesta.

  Mielenkiinnolla jään seuraamaan sun seurantaa, toivottavasti jaksat sitä jatkaa!

  1. iituv sanoo:

   Kiitos kommentista ja kiva kun olet palannut lukemaan! 🙂 Käyttökertojen kirjaaminen ja käyttökustannusten laskeminen voi tosiaankin auttaa hahmottamaan, mihin vaatteisiin kannattaa lopulta panostaa ja mihin ei. Esimerkiksi itselleni juhlavaatteet ovat sellaisia, mihin en kovin paljon halua laittaa rahaa, koska niitä tulee kuitenkin käytettyä niin vähän.

Jätä kommentti

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s