Heinä-elokuun vaatehankinnat

Puuf!

Sinne menivät loppuvuoden vaaterahat ja enemmänkin. Kesällä oli harvinaisen paljon aikaa ja kiinnostusta vaatehankinnoille. Todellisia tarpeita oli etenkin kenkäosastolla. Kaikki ostokset olivat perusteltuja ja harkittuja, mutta ilmaiseksi saatuja vaatteita ilmankin olisin pärjännyt (poislukien silkkipusero, joka ratkaisi kesän keikkapukeutumispulmat). Mikään ostos ei kaduta.

25,00 € Reppu, nahkaa (käytettynä)
7,00 € Farkkutakki, puuvilla 98%, elastaani 2 % (käytettynä)
62,95 Farkut, luomupuuvilla 98%, elastaani 2 % (uutena; laadukas luottofarkkuni löytyi hyvällä alennuksella)
9,00 € Huivi, puuvilla (käytettynä)
116,26 € Paljasjalkakengät, nahkaa (uutena)
94,45 € Paljasjalkakengät, mokkanahkaa (uutena)
76,40 € Paljasjalkalenkkarit, keinokuitua (uutena)
19,99 € Rintaliivit, keinokuitua (uutena)
0,00 € Villapaitoja, silkkipusero, viskoosiset kesähousut (käytettynä)

Yhteensä: 411,05 €
Vuoden alusta: 708,65
Budjettia jäljellä: -208,65 €

Budjetti ylittyi siis yli kahdellasadalla eurolla. Summa on verrattain pieni, kun miettii, paljonko suomalaiset keskimäärän käyttävät pukeutumiseen rahaa, mutta omalla mittapuullani se on suuri, enkä ole koskaan ennen käyttänyt vuoden aikana lähellekään näin paljon rahaa. Ja vuottakin on vielä monta kuukautta jäljellä.

Kuten aiemmin arvelinkin, kenkäostokset kaatoivat tämän vuoden vaatebudjetin. Jalkani ovat kasvaneet yllättäen alettuani käyttää entistä suurempia kenkiä, ja tämän seurauksena koko kenkävalikoima on pitänyt uusia. Onneksi minulla ei alun alkaenkaan ole ollut kovin paljon kenkiä. Kävelin koko kesän ainoilla kengilläni, jotka mahtuivat mukavasti jalkaan: paljasjalkalenkkareilla. Niistä alkoivat kesän mittaa pikkuvarpaat kaivautua ulos. Syksyä varten hankin siistit mokkanahkaiset tossut, vielä siistimmät pintanahkaiset kengät, joihin mahtuu villasukka ja jotka toivottavasti kiidättävät minut läpi Helsingin talven, sekä uudet paljasjalkalenkkarit, jotka korvaavat kesän aikana pieniksi jääneet edeltäjänsä. Nykyinen kengänkokoni vaikuttaisi olevan 42 entisen 40:ksi kuvittelemani sijaan. Mitkään tavalliset kengät eivät enää mene jalkaani, sillä tarpeeksi suuret kengät ovat varpaista liian kapeat ja kantapäästä liian leveät. Joudun siis ostamaan pelkkiä paljasjalkakenkiä. Tai saan – paljasjalkakengät ovat mukavimpia kenkiä maan päällä! Toivon nyt, ettei jalka tästä enää kauheasti levenisi, jotta pärjäisin näillä kenkähankinnoilla mahdollisimman pitkään. Ensi kesäksi tarvitsen vielä kesäkengät sekä yhdet tai kahdet juhliin ja esiintymiseen sopivat kengät.

Loppuvuosi pitäisi sitten kulua nollamenoilla. Periaatteessa sen pitäisi olla mahdollista, mutta katsotaan. Yllättäviä menoja voi aina tulla.

Mainokset

3 thoughts on “Heinä-elokuun vaatehankinnat

 1. Osaatko muuten kertoa, mitä pidät suomalaisten keskimääräisenä budjettina? Olen tainnut törmätä hyvin erilaisiin lukemiin (vaatteet+kengät) kuten 870€, vähän yli 900€ ja 1600€.

  Itselläni on ollut myös tavoitteena vähentää ostamista ja odottelen, josko vaatteet vähenisivät kulumisen seurauksena (ei ole toteutunut). Viime vuonna käytiin vaatteisiin ja kenkiin 642€. Olin bidjetoinut vuodelle 600€, mutta en tajunnut siinä ottaa huomioon kenkiä. Tälle vuodelle budjettia oli 600 mukaanlukien kengät. Budjetista olen kuluttanut 427 euroa ja yli puolet onkin mennyt kenkiin kun olen uusinut kahdet urheilukengät.

  • Hyvä kysymys! Arviot todellakin vaihtelevat, ja ymmärrettävästi erilaisissa elämäntilanteissa olevat ihmiset kuluttavat hyvin erilaisia summia. Arvelen, että keskituloinen voisi hyvinkin kuluttaa 1000-1500 euroa vaatteisiin. Tämän suuntaisia arvioita muistaakseni Rinna Saramäki on antanut.

   Kohtuullisessa minimibudjetissa vaatteisiin on laskettu menevän n. 600 euroa (eri sukupuolille ja eri-ikäisille hiukan eri summia).

   Arvelen, että todellinen keskiarvo asettuu jonnekin ääripääarvioiden väliin, kenties sinne tuhannen pintaan tai vähän alle. En tiedä, näkyykö tilastoissa esimerkiksi ulkomailta tehtyjen hankintojen osuus; ihmisethän ostavat aika paljon nimenomaan vaatteita lomamatkoilta!

   Ongelmallista on myös se, että kuluneen rahan määrä ei kerro mitään hankittujen vaatteiden lukumäärästä. Jos ostaa paljon halpaketjuista tai vaikka kirpputoreilta, summat voivat pysyä kohtuullisina, vaikka vaatteita ostaisikin paljon.

   Kenkiin saa menemään yllättävän paljon rahaa, jos niihin vähänkään panostaa. Joitakuita hirvittää, jos kenkien hinta on kolminumeroinen, itse taas en halpoihin kenkiin enää koske.

   • Joo, niimpä! Itsekin luulen että pärjään useamman vuoden noin 600 euron budjetilla, mutta mahdollisesti tätä täytyy myöhemmin kasvattaa. Tällä hetkellä vaatevarasto on niin runsas, että ilman isompia täydennyksiä pärjää monta vuotta. 🙂

    Itse olen myös lopettanut täysin halpojen kenkien hankinnan. Niistä ei ole tosiaankaan mihinkään. Mielelläni panostan myös vaatteisiin entistä enemmän ja ostan laatua määrän sijaan. Toisaalta kirppisostot ovat toki myös kestäviä, kunhan ostojen määrä pysyy hallittuna!

Jaa ajatuksesi!

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s