Kiharaa ei kammata

Minulla on ollut lapsesta asti suora tukka – niin suora, ettei mikään kiharrus tai tupeeraus meinannut pysyä niissä kuin hetken. Muutaman epäonnistumisen ja turhan vaivannäön jälkeen en ole jaksanut miettiä sen kummemmin hiustuotteita saati -laitteita. Shampoolla, hiusharjalla, parilla pinnillä ja ponnarilla olen saanut pidettyä kuontalon puhtaana, selvänä ja poissa silmiltä.

Vuosi sitten huomasin, että hiuksiini alkoi muodostua laineita. Ihmettelin outoa hiuslaadun muutosta. Mietin, vaikuttaisiko uuden asuinpaikan vesi hiuksia kihartavalla tavalla, tai kenties uudenlainen shampoo. Mutta toisaalta huomasin hiusten kihartuvan myös sadeveden vaikutuksesta. Ihastelin kosteissa hiuksissa esiintyviä laineita ja harmittelin, kun ne suoristuivat melkein olemattomiin harjatessani ne. Tukka ei myöskään laskeutunut nätisti vaan muistutti lähinnä leijonanharjaa, joten pidin sitä jatkuvasti kokonaan tai ainakin puoliksi kiinni.

Sattumalta (vai kenties algoritmin johdattelemana?) törmäsin Youtubessa videoon, jossa kerrottiin, kuinka kiharaa tukkaa kannattaisi hoitaa niin, että kiharat pysyvät pesun jälkeen kauniina, hyvin erottuvina ja pörröttöminä. Ensimmäinen sääntö: kiharaa tukkaa ei saa kammata tai harjata kuivana. Ohhoh. Läpi elämäni käytössä ollut helppo ja luotettava hiustensiloitusmenetelmä onkin nykytukalla pannassa! Toinen sääntö: hiuksia ei saa kuivata froteepyyhkeellä eikä varsinkaan vääntää pyyhettä turbaaniksi. Paras olisi käyttää pehmeää t-paitaa ja rutistella kutrit kuiviksi.

Päätin heti seuraavassa pesussa kokeilla näitä menetelmiä, ja kas: hiuksiin ilmestyi suoranaiset korkkiruuvikiharat! Niitä on nyt ihmetelty parin viikon ajan. Lupaavia tuloksia olen saanut myös hoitoainepesusta, jota olen kokeillut vasta yhden kerran. Kolmas sääntö nimittäin on, että sulfaatteja sisältäviä shampoita ei kannata käyttää, koska ne kuivattavat päänahkaa ja hiuksia liikaa. Kiellettyjen aineiden listalla Youtube-kasvojen mukaan olivat myös silikonit, joita on usein hoitoaineissa. Sulfaatittoman (kohtuuhintaisen) shampoon löytäminen osoittautui mahdottomaksi, mutta silikoniton (budjettiin sopiva) hoitoaine löytyi seuraavalla kauppareissulla luonnonkosmetiikkahyllystä. Toivon, että hellävarainen pesu auttaisi myös lievään päänahan hilseilyyn, joka korostuu varsinkin talvella.

Harmikseni huomaan, että lapaluille ulottuvissa hiuksissani on nyt suunnilleen kymmensenttinen suora juurikasvu. Vähän niin kuin latvoissa olisi permanentit ja juurista kasvaisi alkuperäistä suoraa tukkaa tilalle. Pahoin pelkään, että vanha hiuslaatuni puskee pikku hiljaa uudestaan esiin ja joudun hiustenleikkuiden myötä luopumaan kiharoista, ennen kuin olen kunnolla edes päässyt niistä nauttimaan.

Selvittämättömäksi jää, miksi tukka ylipäätään alkoi kihartua. Vanhemmillani on molemmilla suora tukka, mutta toisella veljistäni tukka alkaa kihartua loivasti, jos hän antaa sen kasvaa vähän pidemmäksi. Nopean internethaun perusteella kiharoiden ilmestyminen aiemmin suoraan tukkaan ei ole aivan tavaton ilmiö, ja syyksi tarjotaan hormonaalisia muutoksia. Tiedä näistä sitten. Mielenkiintoinen kokemus joka tapauksessa!

Onko täällä lukijoissa ketään kiharakavereita? Miten te muut hoidatte tukkaanne?

Mainokset

4 thoughts on “Kiharaa ei kammata

 1. XZ:llä on sulfaatiton shampoo, en muista paljon maksaa, mutten usko että montaa euroa 🙂 hyvin toiminut ainakin itsellä, en ole huomannut pesutuloksessa mitään eroa.

  • Kiitos vinkistä. Yliherkkyyden takia joudun välttämään myös hajusteita, joten ko. tuote ei käy minulle. Hajusteettomia tuotteita ylipäätään on tosi vähän tarjolla, saati sitten millään ”erityisvaatimuksilla”!

   • Aa, ikävä juttu. Tuli mieleen että apteekista voisi löytyä, mutta ne tuskin eroaa kampaamotuotteista, ainakaan hinnan puolesta. Shampoopalat tuli myös mieleen, mutta niiden toimivuudesta tai tuoksusta en osaa sanoa, en ole päässyt vielä itse kokeilemaan ja käsittääkseni vähän hit or miss juttu.

    Hajusteet on kyllä niin turhia, toivottavasti tulevaisuudessa löytyy laajemmin hajusteettomia tuotteita!

    • Yhtä shampoopalaa kokeilin joskus, ja se oli kyllä huti. Hiukset jäivät klähmäisiksi. Ehkä uskaltaudun jossain vaiheessa kokeilemaan toista merkkiä. Shampoopaloissa on se hyvä puoli, että niitä voi käyttää käsisaippuana, jos shampoo-ominaisuudet eivät natsaa.

     Jep, apteekki- ja kampaamotuotteissa hinta tulee usein vastaan.

Jaa ajatuksesi!

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s