Seitsemän esinettä, joiden avulla säästän rahaa

Minimalismi on hyvä apukeino tulla toimeen pienillä tuloilla ja säästää rahaa isoja ja tärkeitä hankintoja varten. Paras tapahan säästää rahaa on yksinkertaisesti olla ostamatta. Muutamat poikkeukset vahvistavat tämän säännön. Minulla on koko joukko tavaroita, jotka eivät ole aivan välttämättömiä mutta jotka saavat pitää paikkansa kotonani, koska säästän niiden ansiosta rahaa.

1. Ompelukone
Vanhemmiltani saamani ompelukoneen avulla olen tehnyt vaikka mitä pieniä ja isoja käsityöprojekteja. Nykyään harrastan lähinnä korjausompelua. Olen säästänyt esimerkiksi monet farkut usealta roskistuomiolta surauttamalla niihin paikkoja. Olen myös kaventanut liian isoja vaatteita ja ommellut vanhoista lakanoista kestonenäliinoja.

2. Polkupyörän nastarenkaat
Polkupyörällä kulkeminen on paljon edullisempaa kuin autoilu tai busseilu. Nastarenkaiden ansiosta voin pyöräillä vuoden jokaisena päivänä, ja säästän talvikuukausina usean bussikortin latauksen verran rahaa. Uudet renkaat maksavat itsensä nopeasti takaisin.

3. Teesihti
Pussitee on älyttömän kallista, ja yksittäispakatuista pusseista tulee ihan turhaa jätettä. Lahjaksi saamani teesihdin ansiosta voin nautiskella halvemmasta irtoteestä ja yrttijuomista. En voi suositella kahviloissa käytettäviä pallomallisia sihtejä, koska pallon raosta pääsee helposti irtolehtiä teeveteen. Lisäksi pihtimallissa on niin monta liikkuvaa osaa, että se menee suhteellisen herkästi rikki. Mukin suuaukon varaan asetettava sihti taas pitää lehdet siellä missä pitääkin ja on yksinkertaisuudessaan käytännössä ikuinen.

4. Kuukautiskuppi
Olen käyttänyt kuukuppia 15-kesäisestä asti, enkä voisi kuvitellakaan palaavani siteisiin ja tamponeihin. Jos oletetaan, että kuukautiset tulevat kerran kuussa ja yhden vuodon aikana käyttäisi paketillisen tamponeja, kolmisenkymppiä maksava kuppi maksaa itsensä takaisin alle vuodessa. Kupin käyttöikä on vähintään viisi vuotta, joten säästö on merkittävä. Lisäksi kuukuppi on kuukautisvälineistä hygieenisin, ekologisin ja minun mielestäni mukavin ja huolettomin käyttää.

5. Keittiövaaka
Ostin muutamalla eurolla käytetyn keittiövaa’an, jotta voisin tehdä saippuaa kotona. Vaaka on saippuanvalmistuksessa aika lailla välttämätön väline, sillä lipeän ja rasvan määrä tulee mitata tarkasti. Itse tehty saippua on hirmuhalpaa; yhden öljypullon hinnalla saan valmistettua saippuat melkein koko vuodeksi. Vaa’asta on toki hyötyä myös ruuanlaitossa ja leivonnassa sekä riittävän ravinnonsaannin tarkkailussa.

6. Ladattavat paristot
Uudelleenladattavat paristot vähentävät osaltaan maailman jätekuormaa ja säästävät pitkällä aikavälillä rahaa verrattuna kertakäyttöisiin tovereihinsa. Akkuparistoissa kannattaa kiinnittää huomiota laatuun – halvalla tuskin saa kovin hyvää. Kalliimmissa ja laadukkaammissa akuissa varaus pysyy tasaisempana pidempään, heikkolaatuiset akut taas tyhjenevät hetkessä.

7. Kestovesipullo
Metallinen vesipulloni maksoi parikymppiä, mutta sen hankittuani en ole ostanut kaupasta yhtäkään juomapulloa. Materiaalinsa puolesta pullo on ikuinen, joten aika monta muovipulloa säästän elinaikanani. Kenties suurin haaste on opetella ottamaan pullo aina mukaan. Säilytän sitä kuitenkin repussani, joten se kulkee automaattisesti matkassani.

Mitkä tavarat auttavat sinua säästämään rahaa?

Mainokset

8 thoughts on “Seitsemän esinettä, joiden avulla säästän rahaa

 1. Kiinnostava postaus! Toivottavasti tulee paljon kommentteja tähän 🙂 Itsekin olen käyttänyt monta vuotta kuukuppia, ja sitten jättänyt sen pois – kuukautiset hoituu nykyään ilman mitään, siis menemällä vain vessaan. Metallinen vesipullo olisi hyödyllinen hankinta.

  Mun paras säästöinventaario on varmaan kahdeksan vuotta sitten ostamani rinkka, joka on monissa reissuissa opettanut omistamaan mahdollisimman vähän tavaraa (ei sinne mahdu paljoa, ja jos sen pakkaa ihan täyteen, tulee rinkasta aika painava. Näitä tulee miettineeksi arkielämässäkin – en osta jotain, koska se ei mahdu rinkkaan :D).

  Edellisvuonna hankkimani minitabletti on myös superhyödyllinen, sillä se toimii sekä puhelimena, e-kirjojen lukulaitteena että tietokoneena matkoilla (valitettavasti ei kuitenkaan kokonaan korvaa tätä läppäriä, koska tarvitsen valokuvien hallintaan koneen).

  • Kiitos kommentista ja lisävinkeistä!
   Nyt alkoi kiinnostaa, miten ihmeessä onnistuvat kuukautiset ilman mitään välineitä. Siis ”pidätelläänkö” niitä jotenkin lihaksia puristamalla kuten muitakin wc-tarpeita? Tosi jännä idea, vaatii varmaan vähän harjoittelua?

 2. saippuanteosta olisi kiva kuulla! vinkkejä ja ohjeita!
  palasaippuat on parasta, vähän kalliita vaan jos haluaa suosia eettisiä ja ekologisia, sellaset pienet kotimaiset artesaanisaippuat voi maksaa melkein kympin. opiskelijan budjetille ei sovi mut itse olis kiva kokeilla tehdä:)

  • Kiitos kommentista! Käsintehdyt saippuat ovat aika tyyriitä minustakin, mutta ne ovat toisaalta riittoisia ja tuovat ripauksen ylellisyyttä arkeen. Tällainen käsityö myös työllistää pienyrittäjiä (jos siis ostaa pienyrittäjän valmistamaa saippuaa). Jonkun aikaa raaskin ostaa saippuoita, mutta opiskelijabudjetti tuli minullakin vastaan, joten päätin yrittää itse tekemistä.

   En ole ollenkaan asiantuntija saippuanvalmistuksessa, koska olen tehnyt sitä vasta kahdesti. En kikkaile erilaisilla rasvoilla, tuoksuilla, väriaineilla tai muilla kivoilla lisäjutuilla vaan yritän päästä mahdollisimman helpolla. Pistän korvan taa, että saippuasta voisin jotain kirjoittaa, mutta suosittelen ehdottomasti tutustumaan myös varsinaisiin saippuablogeihin, joissa kokeneet saippuantekijät jakavat huolellisesti suunniteltuja reseptejään. 🙂 Niitä pitäisi löytyä hakukoneella sekä suomeksi että englanniksi.

 3. Mielenkiintoinen lista! Ensimmäisenä tuli mieleen kangaskassi, jos sitä käyttää aktiivisesti muovikassin korvaajana. Toisaalta kun aloin miettiä asiaa pidemmälle, todella monet tavarathan säästävät rahaa: astiat (ei tarvise ostaa kertakäyttöisiä), laukku ylipäätään (korvaa muovipussit), urheiluvälineet (jos aktiivisessa käytössä) ei tarvitse vuokrata jne.. 😀

  Voihan tässä mennä tietysti sen verran pidemmälle vielä että kyseenalaistaa kokonaan näiden tavaroiden tarpeellisuuden, esimerkiksi harrastuksesta kokonaan luopumalla säästää varmasti rahaa. Tai miettimällä tarvittavien astioiden määrää ylipäätään, jolloin päästäänkin minimalismin peruskysymysten äärelle, mikä on olennaista.

  Olisi hauska kuulla listaa ja ajatuksiasi myös rahaa tai/ja aikaa tuhlaavista tavaroistasi, joista olet mahdollisesti jo luopunut 🙂

  • Kiitos kommentista!
   Ihan totta, että melkein kaikki kodin esineet säästävät rahaa, jos niitä vertaa kertakäyttöisiin. Pyrinkin valitsemaan tähän listaan esimerkkejä, jotka eivät ole kaikkein tavanomaisimpia ja joita kaikki eivät ehkä ole tulleet ajatelleeksi. Toivoin tuovani uusia ideoita perinteisen ”ota kauppareissulle mukaan kangaskassi tai laukku” -ohjeen rinnalle.

   Mielenkiintoinen idea tuo rahaa tai aikaa tuhlaavat tavarat. Suoraan sanottua en nyt keksi yhtään esimerkkiä tähän kategoriaan. Lupaan kirjoittaa aiheesta postauksen, jos mieleeni tulee edes muutama tuhlaritavara.

 4. Kiinteän laajakaistan 100M/10M 40 eur kk korvasin mobiililla 10M/10M 4G-verkkoon 14 eur kk. Puheliittymän vaihdoin 25 euron 3G rajattomasta 10 € 2M 3G -liittymään ja soitan puhelut / viestin netin kautta ilmaiseksi kun eivät enää pakettiin kuulu. Kuukausilasku putosi 65 eur kk -> 25 eur kk!!! 50 eur kk säästö!!

  Lisäksi kun ajan pyörällä, en tarvitse autoa tai bussia. Kännykkä on 100 euron tarjoushalppis, mutta suht tehokas peruskäyttöön. Läppärinä on 250 euron 15-tuumainen Chromebook, minimalistin unelma. Miksi ostaa kalliita ja supertehokkaita kännyköitä, läppäreitä jos ei niiden tehoja edes tarvitse?

  • Kiitos kommentistasi!
   Oikein hyviä ideoita. Tuntuu, että aina pitäisi olla viimeisen päälle nopeat netit ja tehokkaat vempeleet, vaikka useimmat ihmiset käyttävät teknologiaa aika kevyesti surffaillen. Nyt kun mietin, olen itsekin upottanut aika suuria summia laitteisiini. Osa hankinnoista (esim. läppäri) on ihan perusteltuja, mutta jostain olisi varmaan voinut vähän tinkiäkin (erityisesti puhelimesta).

Jaa ajatuksesi!

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s