Kengät kuin valetut

(Tämä on Kenkäpaja Pihkan sponsoroima kirjoitus. Sain mittojeni mukaan valmistetut kengät puoleen hintaan.)

IMG_6982

Eräs kansanedustaja kohautti itsenäisyyspäivän tienoilla ilmoittamalla marssivansa parin tonnin arvoisilla käsintehdyillä kengillä linnan juhliin. Monen mielestä mittatilauskengät olivat eliitin ylenpalttista pröystäilyä, huvia, johon meillä maallikoilla ei ole varaa. Kansanedustaja saikin paljon vihaa niskaansa. Muutama harva tohti kiittää siitä, että hän sentään tuki suomalaista työtä.

Yleisestä olettamuksesta huolimatta mittatilaustyö ei kuitenkaan ole rikkaiden yksinoikeus, eikä käsintehtyjen kenkien edes tarvitse kustantaa nelinumeroisia summia. Oletteko kuulleet tamperelaisesta Kenkäpaja Pihkasta? Kolmen suutarin yritys valmistaa tilauksesta laadukkaita mutta kohtuuhintaisia kenkiä, laukkuja ja muita nahkatuotteita asiakkaan toiveiden mukaisesti. Olin ihan myyty, kun tutustuin tähän pienyritykseen. Yritystoimintaa ohjaavat kestävät arvot, ja tuotteet ovat valtavan herttaisia. Aikani mallistoa ihasteltuani otin kenkäpajaan yhteyttä. Vanhat tennarini olivat tulleet jo tiensä päähän, ja uusille kengille oli todella tarvetta. Ilokseni Pihkan suutarit olivat kiinnostuneita yhteistyöstä.

Tampereella vieraillessani poikkesin Kehräsaaressa sijaitsevassa pikku putiikissa mittauttamassa jalkani. Tällä reissulla oli myös tarkoitus päättää kengän malli ja materiaalit. Referenssiä sain mallikappaleista, joita hiplailin ja sovittelin. Valitsin malliksi näpsäkän Aurin. Sopiva nahka löytyi laajasta valikoimasta, joskin minulla oli hieman valinnanvaikeutta. Parin yön harkinnan jälkeen pyysin sittenkin toista materiaalia, eli lopulta päädyin konjakinväriseen paksuun pintanahkaan. Valitsin muutamasta pohjavaihtoehdosta mieluisimman, ja sain päättää jopa nauhoja varten asennettavien sirkkarenkaiden värin. Aikaa pajalla kului vain reilu puoli tuntia. Niin nopeasti en ole koskaan kenkäostoksilta selvinnyt!

En tietenkään saanut uusia kenkiä heti jalkaani, vaan toimituksessa vierähti muutama viikko. Sain puolivalmiit kengät postissa välisovitettavaksi vähän yli kuukauden kuluttua tilauksesta. Pyysin, että oikean jalan varpaat saisivat hiukan enemmän tilaa ja lähetin tossut takaisin viimeisteltäväksi. Parin viikon päästä hain postista valmiit kengät. Aikaa kului mittauksesta valmiin tuotteen saamiseen vajaat kaksi kuukautta. Tilaustyö vaatii siis vähän kärsivällisyyttä eikä välttämättä sovi, jos kengät pitäisi saada huomiseksi. Nämä kengät tulevat kuitenkin käyttöön vasta keväällä, joten niillä ei ollut mikään kiire. Vaivattomuudessaan taas mittatilauskengät päihittävät valmiskengät mennen tullen.

Kenkiä sovitellessani hämmästyin: tältäkö jalkineiden kuuluisi tuntua? Olen ilmeisesti kulkenut koko ikäni enemmän tai vähemmän vääränkokoisissa tai muuten vain huonosti istuvissa kengissä. Nämä kengät ovat napakat, mutta varpailla on hyvin tilaa. Opin myös, että isovarpaan ei kuulu osua kengän kärkeen kävellessä. Kukapa olisi arvannut? Käytössä nahka vielä löystyy vähäsen ja muotoutuu lopullisesti jalkani mukaan. Koska mittatilauskengät istuvat hyvin ja tukevat jalkaa juuri sopivasti, ne edistävät jalan terveyttä ja kohentavat ryhtiä.

IMG_6978

Pihkan kengissä käytetään suomalaisia tai eurooppalaisia nahkoja, toisinaan myös teollisuuden ylijäämänahkaa. Paksusta nahasta huolellisesti valmistettujen kenkien odotettu elinikä on useita vuosia. Koska pohja on ommeltu kenkään kiinni eikä liimattu kuten useimmissa tehdasvalmisteisissa kengissä, se on helppo vaihtaa, kun se on kulunut. Uuden pohjan asentaminen ei ole kallis operaatio, ja sen ansiosta kengästä syntyvä jäte suunnilleen puolittuu. Huolella valmistetut ja hyvin hoidetut mittatilauskengät ovat siis myös ekoteko.

Mitä mittojen mukaan tehdyt kengät sitten kustansivat? Auri-nilkkurien normaalihinta on 299€, mikä ei todellakaan ole paha hinta täydellisesti istuvista, käsityönä Suomessa valmistetuista laatukengistä. Minä maksoin kengistäni 150 euroa sekä kahdet postikulut (Pihka tarjosi kolmannet). Pajalla voi teettää myös malliston ulkopuolelta niin sanottuja täysmittatilauskenkiä, joiden hinnat ovat korkeampia. Jos ei pääse käymään Tampereella, voi tilauksen hoitaa kokonaan postitse: tällöin jalka mitataan itse ja toimitetaan piirretty kuva jalasta Pihkalle. Minusta oli kiva antaa asiantuntijan hoitaa mittaaminen, mutta välisovituksen ansioista pahoja heittoja ei itse mittaamallakaan pääse käymään.

Olen valtavan tyytyväinen uusiin kenkiini. Jalkani taitavat olla vähän erikokoiset (mikä ei ole ollenkaan harvinaista), joten eipä ole mikään ihme, että kaupan kengät ovat aina vähän huonot jalassa. Voi olla, että jatkossa en enää edes suostu ostamaan valmiskenkiä, niin paljon paremmalta tuntuvat täsmätossut. Suosittelen kokeilemaan!

Kiinnostaisivatko sinua mittatilauskengät?

Mainokset

17 thoughts on “Kengät kuin valetut

 1. Wou, oon aivan innoissani! Tällä hetkellä kävelykengät on vielä kunnossa, mutta heti kun vaikuttavat vetelevän viimeisiään taidan suunnata Tampereelle! 😀 mallit ja hinnat on todella järkeviä. Hyvät kengät on järkevä sijoitus monessakin mielessä, varsinkin kun on suomalaista tekoa. Oon aiemminkin katsellut mittatilauskenkiä, mutta asia ei ole ollut ajankohtainen. Pari kysymystä tuli mieleen. Tiedätkö kuinka paljon se pohjan vaihtaminen maksaa ja onko myös pohja muotoiltu jalan mukaan, eli onko holvikaarta jne?

  • Kiitos kommentista! Kiva että into tarttuu. 🙂

   Pihkan kengät ovat kyllä todella sopuhintaisia. Ilmeisesti malliston kenkien rakenne on sellainen, että ne on suhteellisen nopea ja helppo valmistaa, joten hinnat voidaan pitää alhaalla.

   Kyselin kenkien huoltamisesta samalla, kun jalkojani mitattiin. Muistaakseni pohjan saa vaihdatettua n. 50 eurolla. Lisäksi pohjan elinikää voi pidentää vaihdattamalla säännöllisesti pohjan alimman kerroksen, joka kuluu käytössä. Nämä operaatiot voi teettää Pihkalla tai sitten ihan kellä tahansa suutarilla.

   En nyt osaa suoraan vastata tuohon pohjien muotoilukysymykseen. Pohjassa on kyllä muotoa, mutta en ole varma, oliko se valmiiksi sellainen vai muokattiinko sitä jotenkin minun jalkani mukaan. Nettisivuilla sanotaan, että kenkien lestit muokataan aina asiakkaan jalan mukaan, mutta ortopedisiä kenkiä Pihkalla ei voida valmistaa. Kannattaa vielä kysyä asiaa suoraan Pihkan henkilökunnalta, he ovat tosi ystävällisiä ja osaavat vastata paremmin.

 2. Wow! Hienot kengät. Pitäisi varmaan itsekin hankkia teetetyt kengät, jos ne ovat niin paljon paremmat jalassa. Olen pohtinut juurikin sitä, ettei sama kengänkoko merkitse samaa jalan muotoa kuitenkaan.

  Pohdituttaa vain, että onko minun soveliasta käyttää nahkakenkiä, sillä olen vegaani. Nahat ovat kuitenkin lihateollisuuden sivutuote, ja rahat menevät lihateollisuuden tukemiseen. Eikö tekonahkakenkiä voisi yhtä hyvin teettää? Tekeekö Kenkäpaja Pihka mahdollisesti sellaisiakin?

  • Eikö vain olekin!

   On ihan totta, että jalan muoto vaihtelee ihmisestä toiseen, vaikka koko olisikin sama. Ja samalla henkilölläkin jalat voivat olla keskenään erikokoiset ja –muotoiset. Mittatilaus on siis oikein hyvä idea.

   Hyvää pohdintaa nahasta. Olen itse siirtynyt kasvisruokavaliosta vegaaniruokavalioon melko hiljattain. Syyni ovat pääasiassa terveyteen liittyviä, mutta ruokavalion etiikka kiinnostaa minua myös. Mutta nahka. On totta, että nahantuotanto liittyy tiiviisti lihantuotantoon eikä siis ole aivan ongelmatonta. Mutta mitä jos lihantuotannon sivutuotteena syntyvää nahkaa ei käytettäisikään kenkiin ja muihin nahkatuotteisiin? Mitä vuodille sitten tapahtuisi? Vietäisiinkö ne kaatopaikalle mätänemään, poltettaisiinko tai kipattaisiinko mereen? Vuodista tulisi aika paljon jätettä, josta pitäisi hankkiutua tavalla tai toisella eroon. Minusta on parempi, että nahka hyödynnetään, vaikka lihayritykset siitä jollain tavalla hyötyvätkin.

   Juttelimme kenkäni valmistaneen suutarin kanssa nahasta, mutta en huomannut kysyä, tehdäänkö Pihkassa myös keinonahkakenkiä, jos asiakas niin haluaa. Tätä kannattaa tiedustella suoraan heiltä. Ymmärsin kuitenkin, että pihkalaiset suosivat nahkaa materiaalina siksi, että se on niin vahva ja kestävä, helposti muokattava, kenkien valmistukseen ihanteellinen materiaali. Keinonahka taas on muovia, jonka laatu on usein heikko ja käyttöikä suhteellisen lyhyt. Henkilökohtaisesti ajattelen, että muovin (ja öljyn ylipäätään) ylikäyttö kertakäyttökulttuurin myötä on yksi suurimmista ympäristörikkeistä, mitä ihmiset tekevät, ja siksi valitsen pitkäikäisen nahan. Nahkatuotteita hankkiessa on toki syytä kiinnittää huomiota siihen, mistä ja millaisista olosuhteista nahka tulee; täällä päin tuotantoeläimillä on edes hitusen parempi olla kuin esimerkiksi aasialaisissa eläintehtaissa.

 3. Jösses! Meinasin ensin lentää pyrstölleni, kun huomasin että tämähän on kaupallinen yhteistyö… 😀
  Mutta alkushokista toivuttuani, ihan loistavaa että toit tietoisuuteemme tälläisen yrityksen. En todellakaan tiennyt että mittatilauskengät voi saada noinkin huokeasti. Ne varmasti kestävät ”hieman” paremmin kuin nuo kertakäyttökengät, joita meille kaupataan, usein yhtä korkeilla hinnoilla, ainakin jos ottaa huomioon että ne kestävät korkeintaan kaksi vuotta käytössä.
  Joudun lähiaikoina pieneen leikkaukseen, kun jalkapohjassani olevaa rasitusvammaa operoidaan. Sen jälkeen ajattelin jatkossa kiinnittää vieläkin enemmän huomiota jalkojeni terveyteen ja panostaa kunnollisiin jalkineisiin. Omalle jalalle mitoitetut kengät kuulostavat juurikin sellaisilta! 🙂

  • Sanopa muuta… Mietin kyllä pitkään, voinko poiketa ei-kaupallisesta linjastani ja mitenköhän lukijat tällaiseen yhteistyökirjoitukseen suhtautuvat. Tosi kiva kuulla, että alkushokista huolimatta tämä teksti oli hyödyksi. Ajattelinkin, että tällainen hyvän omantunnon yritys voisi kiinnostaa blogini valveutuneita lukijoita.

   Minulla on ainakin kovat odotukset näiden kenkien suhteen, toivottavasti ne kestävät vuosia nätteinä ja hyvän tuntuisina.

 4. Pihkan sivuilla sanotaan mittatilauskenkien hintojen lähtevän 550 eurosta ylöspäin? Postauksessa oli hinta 299€. ?

  • Jep, ns. täysmittatilaustyö eli malliston ulkopuolelta tilaaminen on hinnakkaampaa. Valmiin malliston kengät ovat edullisempia, mutta nekin siis tehdään mittojen ja asiakkaan toiveiden mukaan. Niiden hinta on alhaisempi, koska pohjarakenne on yksinkertainen ja malli on jo valmiiksi suunniteltu.

 5. Oikein nätit kengät! 🙂 Olen pari kertaa käynytkin kuikuilemassa Pihkassa. Löydän helposti kenkiä kauppojen valikoimista ja siksi varmaan mulla onkin kenkiä vähän enemmän kuin riittävästi. Voisin ajatella teettäväni mittatilauskengät johonkin ihan erityiseen tilanteeseen esim. hääkengiksi.

  • Kiitos kommentista! Minä taas ajattelen, että panostan mieluiten sellaisiin kenkiin, joita käytän usein. Huonot arkikengät ärsyttävät joka päivä, hyvistä taas saa nauttia koko rahan edestä. Toisaalta juhlakenkiin panostaminenkin on järkevää, jos niitä on tarkoitus käyttää suunnilleen kaikissa juhlissa vuosikausien ajan. Yhtä päivää varten en raaskisi teettää tyyriitä tossuja.

 6. Päivitysilmoitus: Monellako kenkäparilla pärjää? | Pelkistämisen mestari

 7. Tämä postaus on ollut minulla sähköpostissa tallessa ja viikonloppuna kävin tekemässä tilaukseni. Tilaus venyi vähän myöhäiseksi kesäkengille, mutta halusin ehdottomasti ehtiä käydä pajalla mittauttamassa jalkani.

  Palvelu oli kyllä erinomaista, ja samalla reissulla mukaan tarttui pussillinen jämäpaloja nukkekotiaskarteluihin. Nyt sitten vain odotellaan kenkiä sovitettavaksi.

  Edellisten marketista hankittujen kesäkenkieni kuluttua pohjasta puhki alle parissa kuukaudessa, halusin tällä kertaa jotain kestävämpää ja korjattavissa olevaa.

  • Kiva kuulla, että innostuit hankkimaan omat mittatilauskengät! Kestävyys ja korjattavuus ovat minustakin ehdoton valtti kengille. Pihkassa tehdään arvokasta työtä.

  • Tuntuvat edelleen hyvältä, ehkä jopa alkua paremmilta, kun ovat päässeet pehmenemään ja muotoutumaan. Käytän niitä syys- ja kevätaikaan päivittäin.

   Jouduin kesällä viemään kengät Pihkalle takuukorjaukseen, sillä nauharenkaissa oli joku terävä reuna, joka ehti nirhaista kahdet nauhat poikki. Tilalle vaihdettiin uudet renkaat, ja ongelma poistui. Muutoin ei ole ollut valittamista. Monet ihmiset ovat jopa kommentoineet, että onpa hienot kengät, mikä on yllättänyt minut. Kenkiä harvoin muuten kommentoidaan.

Jaa ajatuksesi!

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s