Ratkaisu modernin ihmisen vaatepulmiin

Eräs lukija lähestyi minua sähköpostitse aiheesta, jota haluan käsitellä myös täällä blogin puolella.

Lukija kertoi, että haluaisi tukea suomalaisia yrityksiä ostamalla designia ja klassikkotuotteita, mutta silti etenkin kotimaisten vaatemerkkien luomukset jäävät usein ostamatta. Syynä on huonosti sopiva mitoitus. Monien tekstiiliyritysten vaatteet on mitoitettu jollekulle muulle, eivätkä ne istu päälle sitten millään. Aidot vintagevaatteetkin kiinnostaisivat tätä lukijaa, mutta ilmeisesti tuon ajan ihmiset ovat olleet eri kokoisia kuin me olemme nykyään. Ruotsalaisista halpaketjuista lukija ei haluaisi vaatteitaan ostaa, mutta usein niiden mitoitukset sopivat hänen kropalleen parhaiten.

Ongelma on todellinen ja varsin yleinen. Kotimaisten vaatteiden kysyntä on heikkoa, ja viimeksi tällä viikolla uutisoitiin suomalaisen tekstiilituotannon vähenemisestä entisestään. Joillekin ihmisille suurin este kotimaisten tuotteiden hankkimiselle on hinta. Toisaalta moni on valmis maksamaan vähän enemmän siitä hyvästä, että saa vastineeksi kenties hiukan laadukkaamman tuotteen ja tietää, että rahat päätyvät Suomeen. Mutta minkäs teet, jos sopivaa ei löydy.

Ilmiö on minullekin ja varmasti myös monelle muulle tuttu. Kaupoista on hankala löytää haluamaansa, varsinkin, jos mielii ostaa eettistä, ekologista tai kotimaista. Olen kirjoittanut omista hankalista ostokokemuksistani olkihatun ja pikkumustan etsintäoperaation yhteydessä. Lähes sopivan hatun löysin  sinnikkään työn tuloksena mutta mekkoa en ole enää kuukausiin jaksanut edes miettiä (aiemmin suunnittelin jo mekon ompelemista itse, mutta… no, ehkä en tarvitsekaan sitä niin kipeästi kuin luulin). Jos satunkin törmäämään potentiaaliseen mekkoehdokkaaseen, yleensä materiaali on muovikuitua, jota kartan, tai viimeistään koko- ja muotoseikat tulevat vastaan.

Kotimaisilla vaatevalmistajilla on myös tapana lisätä kaikenlaisia ”kivoja” yksityiskohtia vaatteisiin. Erikoiset leikkaukset tai muut härpäkkeet ovat suunnittelijan luovuuden kukkasia, ja arvostan heidän innovaatioitaan, mutta ainakin minä haluaisin pikkumustakseni ihan yksinkertaisen perusmekon, johon voin itse lisätä korun tai huivin tai vaikka rintaruusun, jos siltä tuntuu. Vaate ei saisi olla kovin huomiotaherättävä, mutta kotimaiset design-vaatteet ovat useimmiten juuri sellaisia.

Kaikkien näiden haasteiden uuvuttamana ei siis ole ihme, jos tekee mieli rynnätä halpaketjuun etsimään ja – mikä tärkeintä – löytämään tyylikkäitä, ajanmukaisia ja kaikille istuvia vaatteita! Mutta miten ruotsalaiset voivat olla niin taitavia suunnittelemaan hyvin istuvia vaatteita? No, eivät he olekaan. Valmisvaatteet on aina tehty jonkun keskiarvokaavan mukaan, ja ne ovat kompromissiratkaisuja. Harva edustaa tällaista ihanteellista keskivertoista sopusuhtaisuutta. Tätä ongelmaa kompensoidaan lisäämällä vaatteeseen elastaania. Paidat ovat venyvää ja vanuvaa trikoota, ja farkutkin joustavat niin paljon, että ei haittaa, vaikka ne olisivat vähän ahtaat.

Kaikissa vaatteissa ei tietenkään ole elastaania. Esimerkiksi kauluspaidat/paitapuserot ovat useimmiten täyttä puuvillaa. Joustamattomuuden vuoksi moni pitää kauluspaitaa epämukavana vaatteena. Se kiristää selästä, jos kumartuu, ja nousee ylös, kun kurkottaa käsillä. Nämä kokemukset kertovat todellisuudessa siitä, että on pitänyt päällään väärin mitoitettua kauluspaitaa. Mittatilauspaitaa varten tarvitaan toistakymmentä mittaa ympäri kehoa, ja nämä mitat ovat jokaisella yksilölliset. Kuinka voidaan edes kuvitella, että valmispaita voisi istua hyvin kellekään?

Minusta mittatilaustyö on looginen ratkaisu modernin ihmisen vaatepulmiin. Se on suomalaisen käsityöyrittäjän työllistämistä parhaimmillaan. Vaatteen (tai melkein minkä tahansa muun tuotteen aina huonekaluista kenkiin) materiaalin, värin, mallin ja yksityiskohdat voi ihan itse päättää, ja ammattilainen luo kankaista täsmälleen sopivan vaatteen, joka ei kiristä, purista eikä lepata. Ompelija saa varmasti kohtuullisen palkan, ja vaate kestää kauniina pidempään kuin halpaketjun sinne päin saumurilla surautetut polyesterpalat. Niin, ja todennäköisesti ompelija osaa myös muokata kirpputorilta löytyneestä upeasta vintagepuvusta uuden omistajan mittoihin sopivan.

Minullapa muuten onkin elämäni ensimmäinen mittatilaustyöprosessi paraikaa käynnissä! Kerron siitä lisää myöhemmin, kun tilaamani työ valmistuu.

Ostatko sinä kotimaisten valmistajien vaatteita? Teetätkö tai haluaisitko teettää vaatteita ompelijalla?

Mainokset

4 thoughts on “Ratkaisu modernin ihmisen vaatepulmiin

  1. Haluaisin ostaa, mutta käytännössä niin tulee hyvin harvoin tehtyä. Marimekkoa löytyy Suomessa tehtynä, joitain aluspaitoja, sekä yksi huppari ja leggingsit paikallisen yksityisyrittäjän tekemänä. Siinäpä ne. Ostaisin mielelläni, mutta käytännössä ei ole mitä ostaa. Nyt etsinnässä on ompelija, koska haluaisin hyvin istuvat suorat housut työkäyttöön, ja kaupasta löytäminen tuntuu täysin epätoivoiselta. Ompelijoitakin tuntuu olevan moneen lähtöön, mutta jospa tässä piakkoin tärppäisi 🙂

    • Sama tilanne tuntuu olevan monilla: haluaisi ostaa kotimaista, mutta syystä tai toisesta ei sitten ostakaan. Niin, kai niiden ompelijoidenkin joukosta pitää ensin löytää sellainen, jonka tyylitaju ja työn jälki vastaa toiveita, ennen kuin uskaltaa sijoittaa mittatilausvaatteisiin.

  2. Kun löytää hyvän ompelijan ratkeavat ongelmallisimmatkin vaatepulmat – toki rahalla, mutta sentään sillä. Ilman ompelijaa ei auta rahakaan…
    Suomessa valmistetuista vaatteista olen tällä hetkellä tykästynyt Knitworksiin, juuri siksi että heidän vaatteissaan ei ole tarpeettomia härpätyksiä. Sanna Hopiavuori tekee simppelin näköisiä vaatteita, en tosin voi mennä laadusta valalle koska en omista yhtään hänen vaatteitaan.

Jaa ajatuksesi!

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s