Aika olla mieltä

Tuskin kukaan on välttynyt kuulemasta hallituksen päähänpistoista viime kuukausina. Ensin painettiin opiskelijat, työttömät, eläkeläiset ja vammaiset kyykkyyn syvän kuopan pohjalle. Kyseisten ryhmien äänekkäästä vastustuksesta huolimatta valtaväestö ja -media eivät juuri jaksaneet marginaaliryhmien hädästä kiinnostua.

Viimeistään nyt kun palkansaajiakin, siis valtaväestöä, on alettu tökkiä säästöjen toivossa, herää älämölö, ja niin on syytäkin. Vihdoin alamme kyseenalaistaa kaikkivoivan hallituksen ylhäistä päätäntävaltaa ja huomata, ettei se ehkä ajakaan meidän kaikkien etua vaan lähinnä suuryritysten ja pääomanhaltijoiden oikeutta omistaa vielä vähän enemmän ja tuottaa vielä hiukan lisää voittoa. Uusia työpaikkoja ei palkkoja alentamalla ja työpäivää pidentämällä luoda – maalaisjärkikin sen jo sanoo. Hallituksen ehdottelemat muutokset tuovat toki säästöjä lyhyellä aikavälillä mutta tulevat pidemmän päälle hyvin kalliiksi. Pahoinvointi, mielenterveysongelmat, käyttäytymishäiriöt sekä yhteiskunnan ääri-ilmiöt kuten rikollisuus ja kodittomuus lisääntyvät, emmekä voi enää kutsua Suomea hyvinvointivaltioksi.

Yhteishenkeä on yritetty kovasti nostattaa. Samassa veneessähän me kaikki ollaan! Yhdessä Suomi kuntoon! Pääministeri Juha Sipilä kehtasi jopa vedota keskiviikkoisessa palkansaajille kohdistetussa puheessaan siihen, että opiskelijat ja eläkeläisethän jo kantavavat vastuunsa, ihan kuin me suomalaisen yhteiskunnan köyhimmät ihan vapaaehtoisesti ja hymyssä suin luopuisimme isosta osasta minimaalista toimeentuloamme. Niin, ja yritysjohtajilta toivotaan hiukan isänmaallisuutta. Että jos ne nyt vähäsen lahjoittaisivat omastaan yhteiseksi hyväksi. Mutta ei tietenkään ole mikään pakko!

Suomen velkatilanne, josta Juha Sipilä niin huolissaan on, ei ole kansainvälisellä mittakaavalla ollenkaan kriittinen – itse asiassa Suomi saa sijoittajilta ja pankeilta erittäin halpaa lainaa. Valtiovelan pelkääminen on melko irrationaalista. Velanottoonhan koko kapitalistinen talousjärjestelmä perustuu. Raha ei tästä järjestelmästä lopu, vaikka Juha Sipilä niin kuvitteleekin. Valuuttaa painetaan koko ajan lisää ja tuosta noin vain luodaan tyhjästä parilla klikkauksella. Rahaa kyllä on jakaa paitsi suomalaisille köyhille myös maailmanmittakaavassa äärimmäisessä köyhyydessä eläville niin, että jokainen voisi saavuttaa inhimillisen elintason. Varat ovat vain keskittyneet muutamalle prosentille maailman väestöstä. Niin, yrityspomoille ja keinottelijasijoittajille.

Heikossa taloustilanteessa ainoa järkevä keino on elvyttää, ei tukahduttaa. Suomen kilpailukykyä kasvatetaan pienituloisimpien hyvinvointia ja ostovoimaa lisäämällä, ei pääomatuloja nauttivien omistusvoimaa kasvattamalla. Oikeistohallitus ei odotetusti ole samaa mieltä, ja hallitusherrat ikävä kyllä kuvittelevat voivansa ”kansan valtuuttamina” toimia tavalla, joka heitä ja heidän kavereitaan hyödyttää eniten. Nyt on aika käyttää omaa mielipiteen-, sanan- ja kokoontumisvapauttaan ja sanoa ”ei” takinkääntöhallituksen epädemokraattiselle sanelupolitiikalle. Ammattiyhdistysliikettä ja muita ”vastarinnankiiskejä” paheksuvien pieni- ja keskituloisten ihmisten soisin tutustuvan työväenluokan historiaan, ay-liikkeen saavutuksiin ja sen nykytavoitteisiin sekä politiikkaan noin yleisesti.

Minä osallistun perjantaiseen mielenilmaukseen, koska olen heikon puolella vahvemman silmitöntä vallankäyttöä vastaan. Osallistu sinäkin!

Mainokset

3 thoughts on “Aika olla mieltä

 1. Mutta mitä tapahtuu, jos hyvätuloisilta viedään vielä enemmän? He lähtevät pois ja vievät mukanaan suurimman osan Suomen verotuloista, maksaahan pieni ihmisjoukko suurimman osan tuloveroista. Ilman rikkaita tämä valtio ei toimi, koska pienituloisia ja työttömiä on niin paljon ja heille täytyy kustantaa julkiset palvelut. Palkka-asioissa tasa-arvo tosiaan parantaisi tilannetta, koska verot jakaantuisivat tasaisemmin, mutta rikkailta ottaminen on väärä tie edellä mainitsemastani syystä. Vaikka totesit, että maalaisjärkikin jo sanoo, ettei palkkojen alentaminen paranna tilannetta, onko mieleesi tullut, että jos palkat olisivat pienemmät, voidaan palkata samalla rahalla useampia ihmisiä, jolloin työttömien määrä pienenee, ostovoima laajenee isommalle joukolle, eikä valtion tarvitse maksaa työttömyysrahaa niin monelle. Tästä seuraa paljon lisää hyviä juttuja 🙂

  • Kiitos kommentista.

   Ei, en usko, että tästä häikäilemättömästä oikeistopolitiikasta seuraa lainkaan hyviä juttuja.

   Jo hallituksen lähtökohta, ”pitää säästää”, on väärä. Suomen valtiovelka on yhä kestävällä tasolla, ja saamme käytännössä nollakorolla lainaa. Ja onhan moni muu maa meillekin velkaa! Heiko(hko)ssa taloustilanteessa tulee laittaa lisää pökköä pesään eikä puhallella sammuvaa hiiltä. Jos kansasta valtaosan ostovoimaa heikennetään, siis pieni- ja keskituloisten tuloja leikataan, kuka ostaa palveluja ja suomalaisia tuotteita? Kenen rahoilla ne yritykset pyörivät? Sitä paitsi jos nyt kerran ollaan jo valmiita suorastaan leikkaamaan palkoista, eikö ihan sama tulos pystyttäisi saavuttamaan kaikkien tuloluokkien veroprosentteja nostamalla, tosin palkkaleikkauksia oikeudenmukaisemmin ja ihan oikeasti joka ikistä suomalaista koskien?

   On kaunis ajatus, että yritykset palkkaisivat lisää työvoimaa säästyneillä palkkakustannuksilla, mutta mihin tämä ajatus perustuu? Yrityksiä ei näillä näkymin olla velvoittamassa uusien työpaikkojen luomiseen. Niitä vain nätisti pyydetään. Yritykset saavat työpäivien pidentämisen myötä enemmän työtä vähemmillä kustannuksilla. Muistuttaisin, että yritykset eivät ole hyväntekeväisyysjärjestöjä. Niiden tavoitteet eivät ole jaloja ja yleishyödyllisiä, vaan yrityksen ainoa tavoite on tuottaa voittoa. Ei työllistää, ei kehittää hyvinvointiteknologiaa, ei parantaa yhden maan taloustilannetta – vain tuottaa voittoa omistajilleen ja osinkoja sijoittajilleen. Miksi yritykset palkkaisivat lisää työntekijöitä, jos lait eivät siihen velvoita ja kun mahdollisimman pienellä väkimäärällä vieläpä saadaan minimoitua menot ja maksimoitua voitot?

   Yrityksille on aiemminkin annettu porkkanaa uusien työpaikkojen luomiseksi. Esimerkiksi vuonna 2010 työnantajien kela-maksun poistamisella työnantajat tienasivat 700 miljoonaa euroa, mutta kuinka kävi työpaikkojen? Saimme lisää yt-neuvotteluja ja lomautuksia, ja nyt ollaan tekemässä samoja mokia uudestaan. Otetaan työntekijöiltä ja annetaan suuryrityspomoille.

   Olen samaa mieltä, että työttömyysluvut pitää saada alas, mutta hallituksen keinot eivät työttömyyttä vähennä. Ainoa keino saada lisää työpaikkoja on lyhentää työpäivää (siis ei pidentää!) ja kannustaa pienyrittäjyyteen. Hallitus suosii vain suuryrityksiä ja jo valmiiksi varakkaita. Työttömyydestä pienyrittäjyyteen siirtyminen on niin riskaabelia ja niin valtavan paperityön ja elintärkeiden tukien menettämisen takana, että harva työtön uskaltaa yrittäjäksi ryhtyä.

   Tässä linkissä (https://simosuominen.wordpress.com/2015/09/17/keskustelu-kansan-ja-hallituksen-valilla/) käydään hupaisasti läpi ne lukuisat vaihtoehdot, joita olisi tarjolla hallituksen lyhytnäköiselle politiikalle. Uppiniskainen Sipilä kumppaneineen mieluummin ummistaa silmänsä ja korvansa näillä oikeudenmukaisemmille ja todennäköisesti tehokkaammille keinoille, koska ne eivät edistä heidän omaa etuaan (Sipiläkin on yrityspomo…).

Jaa ajatuksesi!

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s