Farkkuajatus

IMG_6865

Haaroista paikatut farkkuni.

Minulla on neljät farkut. Pärjäisin mainiosti vähemmällä, mutta toistaiseksi en niistä karsi. Housuista kolmet ovat nimittäin paikattuja, joten niiden ainoa mahdollinen sijoituspaikka olisi roskis. En usko, että kukaan huolisi sieltä täältä kuluneita ja korjattuja housuja, vaikka valmiiksi revittyjen farkkujen kauppa käykin kuumana halpaketjuliikkeissä. Käytän siis housut mieluummin niin loppuun kuin mahdollista, kunnes paikkaa on enemmän kuin ehjää kangasta.

Vaikka aihe ei olekaan ajankohtainen juuri nyt, olen kuitenkin kehitellyt suunnitelman farkkujen ostoon ja ylläpitoon tulevaisuuden varalle: Kun jäljellä on enää yksi ehjä housupari, on aika mennä farkkuostoksille. Ostaisin joko upouudet tai käytetyt, riippuen siitä, mitä löydän. Uusille farkuille kriteerit olisivat korkeat, täyttä puuvillaa tai joukossa korkeintaan pari prosenttia elastaania, kangasta ei saisi olla kulutettu ollenkaan valmiiksi, ja mallin pitäisi sopia hyvin. Käytettyjen kriteeriksi riittäisi, että ne istuvat ja ovat oikean väriset eli mustat tai tummanharmaat.

Uudet housut tulisivat esiintymistarkoitukseen ja tilaisuuksiin, joihin pitää pukeutua siististi, kuten työhaastattelu tai jotkut ei-muodolliset juhlat. Housut pääsisivät ulkoilemaan siis kohtalaisen harvoin. Jotta ne säilyisivät siistinä mahdollisimman kauan, en myöskään pesisi niitä, ellei sottapyttyilyni johdosta olisi ihan pakko. Vanhat housut taas toimisivat arkikäytössä ja kovassa kulutuksessa niin pitkään, kunnes niitä ei kannattaisi enää korjata. Sen jälkeen käyttöfarkut siirtyisivät kangaslaatikkoon paikkausmateriaaliksi, ja edustusfarkuista tulisi arkifarkut. Edustushousuiksi ostaisin taas uudet (tai käytetyt) farkut.

 Ja näin sykli jatkuisi. Käytössä olisi siis kerrallaan kahdet housut, toiset siistit ja toiset arkiset. Kolmansien, jo hylättyjen farkkujen ehjät osiot hyödyntäisin vielä käyttöfarkkujen korjaamiseen, jolloin hyvää kangasta ei tarvitsisi heittää roskikseen ollenkaan, vaan kaatopaikalle/jätteenpolttolaitokselle päätyisi ainoastaan housunraatoja, joista ei kerta kaikkiaan olisi enää mihinkään. Ah, miten perinpohjaista loppuunkuluttamista.

Päässäni tämä toimintamalli tuntuu vedenpitävältä ja suorastaan nerokkaalta, enkä malta odottaa, että pääsen testaamaan sen toimivuutta. Mitä mieltä te olette, olisiko tämä hyvä systeemi? Miten paljon housuja teillä on kerrallaan käytössä, ja korjaatteko niitä, kun kangas näyttää kulumisen merkkejä?

Mainokset

16 thoughts on “Farkkuajatus

 1. Ihan mahtava ajatus, innostuin kans! Mietin vaan sitä, että tossahan yhdessä syklissä kestää vuosia, mutta toisaalta ei välttämättä, kun kulutusta tulis päivittäin.

  • Kiitos kommentista, ja kiva, että innostuit! 🙂 Riippuu tosi paljon käyttöfarkkujen laadusta, kuinka pitkään sykli sitten kestää. Ei toisaalta haittaisi, vaikka kestäisi tosi pitkään, niin ei tarvitsisi jatkuvasti ostella housuja. Mulla on yleensä kestänyt n. vuoden ennen kuin housut on kuluneet haaroista puhki (kauemmin, jos on ollut useammat housut aktiivikäytössä). Ennen heitin housut siinä vaiheessa pois, mutta nyt olen oppinut korjailemaan tällaisia kulumia. En vielä tiedä, kuinka pitkälle farkkujen käyttöikää on mahdollista venyttää paikkailemalla tunnollisesti.

 2. Itsellä tuo on periaatteessa farkuilla käytössä. Omistan kahdet farkut, joista toisia käytän päivittäin töissä. Toiset ovat sitten enemmän varalla, jos ensimmäisiä joutuu joskus pyykkäämään kesken työviikon tai vanhat kuluvat puhki. Itsellä farkut kestävät harvemmin edes vuotta, kun ne tahtovat pyöräillessä kulua pepun kohdalta puhki. Sillä vain yksien omistaminen ei toimisi, vaikka arjessa käytännössä yksillä menenkin.

  • Kiitos kommentista! Minäkin pyöräilen paljon, ja housut kuluvat varsinkin haaroista nopeasti. Luin hiljattain vinkin, että haarat kannattaakin vahvistaa jo ennen, kuin kulumaa ehtii tapahtua. Vahvistaminen tehdään samalla tavalla kuin olen nuo kuvassa olevat farkkunikin korjannut: kiinnitetään nurjalle puolelle kangasta ompelemalla suoralla tikillä ees-taas. Käyttöikä pitenee näin huomattavasti, ja säästyy reikien kokoonkursimisen vaiva, kun ”korjaus” tapahtuu ennenaikaisesti. Toisaalta jos kuluma osuu ylemmäs varsinaiseen peppuosioon, tällaista vahvistusta ei ole kiva tehdä, koska se on niin näkyvällä paikalla. Haaroissa se jää kivasti piiloon.

   • Itsellä farkut menevät aina rikki tuosta ylempää, eli juuri siitä peppuosasta. Etenkin tummien farkkujen kanssa sitä kulkeekin aina pitkään satulankuva takalistossa, kun ensin kankaasta kuluu väri ja sitten se menee lopulta puhki. Sillä työkäytössä olevat farkut eivät pysykään edustavina pitkään – sen lisäksi että ne ovat pysyvästi pölyiset.

    Ompelukonetta en ole itse koskaan omistanut, mikä vähentää vaatteiden hyötykäyttöä materiaalina omalla kohdallani. Jatkossa sentään puntit saa taas hyvin käyttöön tunneleiksi, kun taloon tulee frettejä.

    • Hauska mielikuva, satulankuva pyllyssä. 😀 Hyvää hyötykäyttöä tuokin on, että lemmikit saavat tekemistä.

 3. Aivan loistavan ajatuksen olet keksinyt. Täytynee itsekin kokeilla 🙂
  Minulla yleensä on kolmet tai kahdet farkut käytössä enkä kauheasti niitä ole vielä korjannut. Kestävää kangasta kun ovat, mikä tietenkin on hyvä kestävän kulutuksen kannalta.

  • Kiitos! Olen kyllä aika ylpeä tästä ideastani. 😉
   Farkku on onneksi ainakin useimmiten kestävää kangasta, mutta minulla tietyt osat kuluvat AINA puhki, vaikka muu kangas olisi vielä priimakunnossa. Nimittäin haarat ja povitaipeet. Niissä kangas joutuu ilmeisesti erityisen kovalle kulutukselle. Onneksi nämä kohdat on helppo korjata huomaamattomasti, eikä tarvitse heittää muuten kelpo housuja pois.

 4. Mun täytyy myöntää, etten ole erityisen kova korjaamaan farkkuja. Mulla menee farkut yleensä polvesta puhki, ja sitten kun reiät on niin isot, että häiritsee jo kotikäytössäkin, siirrän pois käytöstä. Mutta puolustuksena mulla on kyllä se, että ikinä en heitä farkkuja roskiin, vaan uusiokäytön ne ompelemalla niistä kasseja, pussukoita tms. Vanhoille farkuille materiaalina on mulla aina tarvetta.

  Mullakin on yleensä käytössä 2-3 farkut, yhdet edustusfarkut ja yhdet tai kahdet kotifarkut.

  • Kiitos kommentista! Minäkään en ennen korjannut farkkuja, vaan annoin reikien kasvaa, kunnes ne olivat liian isot. Se tapahtuu kyllä tosi nopeasti siitä, kun ensimmäsen kerran havaitsee pienen reiän. Siksi minusta kannattaa heti alkavan reiän huomatessaan vahvistaa kangas, nimittäin tällöin käyttöikä pitenee melkoisesti. Eniten reikäisiä farkkuja hävittäessä minua harmitti nimen omaan se, että hyvää ja ehjää kangasta meni paljon hukkaan. Arvostan siis sitä, että käytät materiaalit hyödyksi etkä vain heitä farkkuja sellaisenaan roskikseen, kuten useimmat (ja minäkin ennen) tekevät.

 5. Hyvä juttu! Tämä on hyvä tapa erityisesti jos on löytänyt riittävän mieleisiä ja samalla klassisia hyväkuntoisia käytettyjä tai uusia farkkuja. Voisin teoriassa toimia samoin, erityisesti jatkaa mieleisten housujen paikkailua, koska edes ulkonäkö ei siittä hirveästi kärsi. Kuten sanoit kaupasta myydään jo valmiiksi kulutettua, ja kantajalleen sopivin malli on aina parhaan näköinen kulumin tai ilman (sellaiset joissa myös tuntee olonsa hyväksi). Useimmin käy kuiten niin ettei malli enää miellytä. Kaiketi teen enimmikseen keskinkertaisia löytöjä (ja nykyään myös enimmikseen kierrätettyinä). Malleja myös on kolmea ellei neljää sorttia, riippuen vuodenajasta ja käyttötarkoituksesta; työhön vai vapaa-aikaan. Minulle onkin suuri kysymysmerkki kuinka osa naisia tuntuu menevän samalla mallilla ympäri vuoden :/ Eivätkö osa ihmisiä käytä talvellakaan mitään toista kerrosta farkkujensa alla…?? Huh huh.
  Olisi ihanteellista käyttää ja vuorotella kolmen välillä. Simppeliä yhdistää muihin vaatteisiin ja kenkiin erityisesti. Kierrätettynä en muutamaa ylimääräistäkään kuitenkaan harmittele.

  • Kiitos pohdinnastasi!
   Minä olen itse asiassa käyttänyt jo seitsemisen vuotta saman tyylisiä, kapealahkeisia farkkuja. Eri merkkejä, malleja ja värejä, mutta periaatteessa samanlaisia kaikki. Housumuoti ei muutu kovin tiuhaan, kunhan osaa erottaa, mikä on trendijuttu ja mikä pidemmän kaaren muotia. Ajattelisin, että mitä vähemmän housuja käytössä on, sitä nopeammin ne tietysti kuluvat eivätkä siis ehdi vanheta ennen aikojaan. Ne ennemmin kuluvat loppuun kuin poistuvat muodista tai omista mieltymyksistä. Silloin edes ”keskinkertaiset” housuostokset eivät haittaa niin paljon, kun niitä ei tarvitse katsella monta vuotta. Ehkä sellaiset ei-niin-kivoiksi osoittautuvat housut päätyisivät nopeammin käyttöfarkuista paikkausmateriaaliksi, jos niitä ei sitten katso tarpeelliseksi paikata ihan niin tunnollisesti.

   Minäkin käytän ympäri vuoden samoja farkkuja. Talvella pidän alla ohuita leggingsejä, jotka riittävät hyvin, kun on nahkasaappaat jalassa ja tarpeeksi lämmin takki. Jos yläkroppa ja sääret olisivat heikommin suojattuja, ei näin kevyt aluskerros riittäisi, mutta tämä systeemi toimii minulla. Painonikin saattaa vaihdella vuodenajasta toiseen, mutta yleensä vaatteet antavat anteeksi muutaman millimetrin muutokset.

 6. Mulle on ihan elintärkeää omistaa leggingseitä (tai miten tätä sanaa nyt käytetäänkään suomeksi). Kotona en pysty olemaan farkuissa, ne ovat liian epämukavia. Mun kohalla siis parit farkut edustus/kodistapoistumiskäyttöön ja leggareita kotiin 🙂

  • Kiitos kommentista! Mä en oikein osaa vaihtaa vaatteita, kun tulen kotiin. Joskus vedän löllöt housut jalkaan, mutta useimmiten pidän samat farkut, joilla olen ollut ulkosalla, etenkin jos olen vielä lähdössä johonkin muutaman tunnin sisällä. Mä en käytä leggingsejä ollenkaan niin usein kuin farkkuja. Ne kuitenkin tyydyttävät lievän vaihtelunkaipuuni ja ovat kieltämättä tosi kivat ja mukavat vaikkapa jonkun ison neulepaidan alla.

 7. Itsellänikin farkut ovat käytössä mainitsemallasi tavalla. Tosin sillä erotuksella, että niitä on tällä hetkellä ehkä seitsemät.

  Kahdet on työhousuina, näyttävät ihan hyviltä, mutta joutuvat kovalle kulutukselle. Toiset kaksi kappaletta on parempina farkkuina vuorotellen. Loput kolme taitaa odottaa vaan käyttöä, ja siihen pääsevätkin satunnaisesti. Tänä keväänä olen saanut jo kahdet farkut kulutettua loppuun, otin niistä paikkatarpeet ja sen jälkeen joutuivat roskiin.

  Kahdet housut olisivat omassa käytössäni liian vähän. En mitenkään ehteisi pestä niitä aina ajoissa ja likaisissa en taas voi sietää kulkea. Neljät olisi ehkä se mukavuusalue, kahdet huonot ja kahdet hyvät. Sopivasti, riittäisi pesujen ajaksi käyttöö ,mutta ei kuitenkaan liikaa. Sitä kohden siis, koska uusia en ajatellut hetkeen ostaa, vaan pienentää vain sitä määrää.

  • Kiitos kommentista! Kiva kuulla, että tämäntapainen systeemi on jo käytössäsi ja että pelastat kuluneista farkuista kankaat käyttöön. Pesusykliä en pohtinutkaan tekstissäni, mutta minulle se ei tuottaisi ongelmia. Pesen farkkuja muutenkin tosi harvoin, ja silloinkin, kun farkut odottavat pesua tai ovat kuivumassa, voin hyvin käyttää leggingsejä sen ajan. Tämä ei varmaankaan ole sopiva ratkaisu kaikille, mutta toimisi minulla hyvin.

Jaa ajatuksesi!

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s