Aina tyylikäs

Viime aikoina olen miettinyt, millaisia vaatteita minun kannattaa hankkia loppuunkuluneiden tilalle, jotta vaatekaappini olisi mahdollisimman toimiva, tyylikäs ja ajaton, mutta kuitenkin persoonallinen. Minä en ole koskaan ollut kiinnostunut muodista, enkä todellakaan ole mikään pukeutumisasiantuntija. Minusta tyylikkyys on ennen kaikkea maalaisjärkeä. Se koostuu yksinkertaisista ja käytännönläheisistä elementeistä, jotka eivät riipu pintamuodista, vaatekaapin koosta tai vartalon mittasuhteista. Itse ottaisin huomioon ainakin seuraavat asiat:

Sää
Säänmukainen pukeutuminen on aina tyylikästä. Talvipakkasella paljain päin ja takki auki hytiseminen ei näytä eikä tunnu kivalta. Kuivat jalat taas ovat aina muodissa, eikä kehoa tarvitse tyylikkyyden nimissä altistaa edes liialliselle UV-säteilylle. Vaatteet ovat paitsi aatteet, myös ihmisen ensisijainen keino suojautua ympäristön haitallisilta ilmiöiltä. Siispä rohkeasti vain kaulahuivia kaulaan, kumisaappaita jalkaan tai hellehattua päähän – säätilasta riippuen, muodista viis veisaten!

Peittävyys
Siveästi pukeutuminen on aina in. En varsinaisesti pelkää paljasta pintaa enkä itsekään kulje aina nilkat ja rintakehän peittävissä vaatteissa. Hyvän maun rajat kuitenkin vaihtelevat trendien mukana tiuhaan. Esimerkiksi navan paljastaminen tulee aika ajoin muotiin, toisinaan sitä taas pidetään tavattoman mauttomana. Kestävää vaatevarastoa suunnitellessa on siis syytä pohtia, minkä ruumiinosan paljastaminen on ok vielä muutaman vuoden kuluttuakin. Minusta on hyvä idea peittää ainakin ne alueet, joihin antaisi vain läheisen ihmisen koskea.

Istuvuus
Hyvin istuva pukine näyttää aina hyvältä. Massatuotetut vaatteet ommellaan keskiarvovartalolle, jollainen on vain muutamalla prosentilla ihmisistä. Me muut joudumme tyytymään hiukan epäsopiviin, yhdestä kohtaa roikkuviin ja toisesta kiristäviin rytkyihin, jotka eivät hyvistä aikeista huolimatta imartele ainutlaatuisia kehojamme. Miksi emme siis käyttäisi enemmän paikallisten ompelijoiden palveluita? Mittojen mukaan ommeltu kauluspaita tai jakku ei ole koskaan poissa muodista, ja pienyrittäjää työllistämällä vaikutamme positiivisesti maamme talouteen. Hyvä laatu sitä paitsi maksaa itsensä takaisin, kun ei tarvitse olla jatkuvasti ostamassa uutta.

Materiaali
Minusta luonnonmateriaalit ovat tyylikkäitä ja käytännöllisiä. Puuvillaa on käytetty iät ajat kankaiden valmistukseen, eikä mikään kohtaamani muovikuitu vedä vertoja sille. Bambu-, nokkos- ja hamppupohjaiset kuidut ovat mielenkiintoinen vaihtoehto ekologisesti raskaalle puuvillalle. Muita tyylikkäitä materiaaleja ovat pellava, villa ja nahka. Luonnonmateriaalit ovat paitsi paremmannäköisiä, myös kestävämpiä kuin keinomateriaalit. Se, että tuote kestää käyttöä pitkään ja suorastaan paranee vanhetessaan, hyvittää tuotteen valmistuksen aiheuttaman ympäristökuormituksen. Kertakäyttöiseksi tarkoitettu kulutusmuoti taas on niin suuri ongelma, että sitä ei voi korjata edes ekologisilla materiaaleilla.

Väri
Muotimogulit päättävät paitsi minkä mallisissa vaatteissa kuljemme, myös minkä värinen vaatekertamme minäkin sesonkina pitäisi olla. Minusta ihminen näyttää tyylikkäimmältä väreissä, jotka sointuvat hänen omiin sävyihinsä. Mustan tai esimerkiksi beigen uskotaan olevan aina tyylikäs vaihtoehto, mutta aika monen kasvot muuttuvat kaurapuuroksi kyseisten värien läheisyydessä. Omat värit selviävät vain kokeilemalla, ja virheostoksia sattuu varmaan kaikille. Kauden kuumimmista väreistä ei kannata villiintyä sokeasti, vaan on hyvä miettiä, näyttääkö väri hyvältä vielä sittenkin, kun muotilehdet ovat jo siirtyneet ihastelemaan seuraavaa trendisävyä.

Huolenpito
Ehjät ja puhtaat vaatteet ovat tyylikkäät. Toisaalta myös hyvin palvelleet, kuluneet ja korjaillut vaatteetkin ovat tyylikkäitä. Korjaamalla ja huoltamalla vaatteitaan pukeutuja osoittaa niiden olevan arvokkaita ja ansaitsevan hyvää huolenpitoa. Sen sijaan valmiiksi rikkinäisten vaatteiden ostaminen kaupasta on minusta lähinnä hölmöä, ja se kertoo kulutuskulttuuristamme paljon: koska vaatteet eivät ehdi kulua käytössä rikki, niihin pitää varta vasten repiä reikiä, jotta ne näyttäisivät vähän luonnekkaammilta. Minusta aito käytön jälki on paljon tyylikkäämpää kuin hiekkapaperilla ja kemikaaleilla väkisin raavittu kuluma, eikä tietoinen rikkominen ainakaan pidennä vaatteen käyttöikää.

Mikä sinusta on tyylikästä, mikä ei?

Mainokset

4 thoughts on “Aina tyylikäs

 1. Kiva ja mielenkiintoinen kirjoitus. Pidin ajatuksistasi siitä, mikä on – tai ainakin minkä tulisi olla – tyylikästä. Olen aika pitkälti kaiken kirjoittamasi kanssa samaa mieltä

  Ihmisten olisi mielestäni hyvä löytää jokin tyyli, joka kuvastaa heitä itseään ja joka samalla kestäisi läpi vuosien. Näin ei tarvitsisi jatkuvasti ostaa uusia vaatteita. Kertookohan nykyään niin yleinen tapa ostaa jatkuvasti jotain uutta ihmisen omasta identiteettiongelmasta, koska ei tiedetä mitä arvoja itse edustaa, vai silkasta yhteiskuntamme kuluttamisaddiktiosta, joka ei ole millään tavalla kestävä? Helppoahan on käskeä hankkia laadukkaita ja pitkälläkin tähtäimellä tyylikkäitä vaatteita. Toteuttaminen vain on vaikeaa, koska ihmiset muuttavat mieltään jatkuvasti ja sen lisäksi ovat koukussa ostamisen endorfiiniryöppyihin.

  • Kiitos kommentista ja palautteesta, Axel!

   Identiteettiongelmat, tosiaan. On niin paljon erilaisia tyylejä, että voi olla vaikea valita niistä omansa. Ehkä yksikään niistä ei tunnukaan täysin omalta. Kuitenkin vaatteiden tulee ”kuvastaa kantajaansa”, mitä ikinä se tarkoittaakaan. Eikö räväkkä persoona saa pukeutua yksinkertaisesti? Täytyykö ujon pukeutua vain neutraaleihin sävyihin? Aina peräänkuulutetaan persoonallisuutta, mutta mikään ketjuliike ei tarjoa aidosti ainutlaatuista tyyliä. Jollain vastaantulijalla on väistämättä sama paita päällä. Massasta on vaikea erottautua.

   Entä jos lakkaisimme määrittelemästä itseämme vaatteidemme ja omistamiemme esineiden kautta? Vähenisikö valinnan vaikeus ja jatkuvasti muuttuvat mielipiteet? Jos vaatteet olisivatkin ensisijaisesti juuri suoja sääilmiöitä vastaan eikä niinkään oman persoonan absoluuttinen kuvastaja, vähenisikö paine muodin mukana pysymiseen? Kuten totesit, vallitseva kyltymätön ostoriippuvuus on kestämätön trendi, jonka ainoa hoitokeino on kulutuksen vähentäminen. Helpommin sanottu kuin tehty! 🙂

   • Ihmisen persoonallisuus ei tosiaan määrää vaatetusmieltymyksiä. Harmillista kyllä on, että kauppojen valta on vähentänyt yksilön mahdollisuuksia vaikuttaa omaan pukeutumiseensa, ellei sitten tee tai teetä vaatteita itse. Keskivertohenkilöllä tuskin on tarpeeksi aikaa, rahaa tai taitoja vaatteiden tekemiseen. Ja vaikka vaatteet tekisikin itse, niin lopputulos muistuttaisi luultavasti jotain sellaista, mitä kaupat jo tuputtavat tai ovat tuputtaneet, sillä sellaiseen trendiympäristöön ihminen on alitajuntaisesti tottunut ja tyytynyt.

    Sekin, että emme ollenkaan määrittelisi itseämme vaatteidemme kautta, tuntuu kulttuurillemme vieraalta. Tarvittaisiin totaalista aivopesua! Voisi melkein kuvitella, että jos ’tyylitajumme’ olisi puhtaasti käytännöllinen, niin meillä ei olisi kulttuuria ollenkaan. Kulttuuriinhan kuuluu kaikenlaiset asiat, jotka eivät ole vättämättömiä selviytymisellemme: savikulho oli ihmiselle tärkeä asia, mutta oliko välttämätöntä piirtää siihen viivoja? Ehkä hieman karkasin aiheesta, mutta pointti on se, ettei tule odottaa käytännöllisyyttä missään, sillä olemme kulttuurimme lapsia. Olemme kuluttavan ja näennäisen yksilöllisyyden kulttuurin lapsia. Muutos on mahdollinen, mutta vain erittäin pitkällä aikavälillä. Pahoittelut paasamisesta. Mielenkiintoinen aihe 🙂

    • Itse tekeminen ei sovi kaikille, mutta teettäminen on mielestäni hyvä vaihtoehto, jos on ajasta ja taidoista pulaa. Rahaa toki tarvitaan, mutta laadukkaat vaatteet maksavat joka tapauksessa hiukan enemmän. Jos jättää kertakäyttörätit ostamatta, voi rahaa säästää pitkäikäisempiin ja sopivampiin hankintoihin.

     Kulttuuri on ihan erityinen ihmisyyden osa-alue, eikä koristelemisessa ja koristautumisessa olekaan sinänsä mitään vikaa. Ongelma on aikaisemmin puheeksi tullut nopea kyllästyminen, kun ne koristelut eivät olleetkaan niin kivoja kuin aluksi vaikutti. Monestihan suunnittelussa kauneus menee jopa käytännöllisyyden edelle, esimerkiksi hyvä vaate ”pilataan” ulkonevilla yksityiskohdilla, jotka tekevät kerrospukeutumisen mahdottomaksi. Tällainen vaate todetaan pian epämääräisesti epäsopivaksi, ja sen tilalle hankitaan uusi hiukan erilainen mutta kuitenkin vastaava.

     Minusta esineiden tulee olla ensisijaisesti käytännöllisiä, ja mieluusti myös kauniita. Varsinaiset koriste-esineet ovat tietysti asia erikseen, mutta mitä hyötyä on kauniista paidasta, jota ei tule koskaan puettua päälle, koska se kiristää, puristaa ja hiostaa? Siksipä nostan käytännöllisyyden estetiikan edelle.

     Kiitos mielenkiintoisista näkökulmista, ei ollut ollenkaan paasaava sävy! 🙂

Jaa ajatuksesi!

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s