Tukkoisen nenän paras kaveri

Flunssavirus on taas kerran lamauttanut minut tuhisemaan peiton alle. Minusta tukkoinen nenä on flunssaoireista epämiellyttävin, ja turvaudunkin yleensä ulkoisiin apukeinoihin varmistaakseni, että hengitys pääsee kulkemaan edes kohtuullisen vaivatta. Ennen käytin apteekin suihkeita, jotka kyllä avasivat nenän, mutta myös kuivattivat limakalvoja eivätkä tuntuneet varsinaisesti vähentävän liman eritystä. Hetkelliseen helpotukseen jäi kuitenkin koukkuun niin, että olin vakuuttunut, etten vähänkään nuhaisena voisi saada unta ilman jokailtaista mentholintuoksuista suihkautusta.

Vasta hiljattain kuulin nenähuuhtelusta, joka on ilmeisen tehokas ja luonnollinen flunssan oireiden lieventäjä. Nenähuuhtelu tarkoittaa, että yhteen sieraimeen kaadetaan kannulla lämmintä suolaliuosta ja annetaan sen valua toisesta sieraimesta ulos. Suolaksi käy tavallinen merisuola ja liuottimeksi kädenlämpöinen tai hiukan lämpimämpi kraanavesi. Suolaliuoksen tarkoitus on laittaa lima liikkeelle, vähentää turvotusta sekä miedosti desinfioida limakalvoja kuivattamatta niitä. Tätä menetelmää on ilmeisesti käytetty Intiassa jo kauan, ja vaikka menetelmää on tutkittu tieteellisesti varsin vähän, on monilla käyttäjillä käytännön näyttöä sen toimivuudesta.

IMG_6851

Ajatus suolaveden kaatamisesta nenästä sisään tuntuu aluksi vastenmieliseltä, mutta se ei ole ollenkaan hassumpi kokemus. Lämmin vesi tuntuu suorastaan miellyttävältä, ja kunhan oppii kaatamaan oikeassa asennossa, nestettä ei joudu inhottavasti nieluun tai muihinkaan vääriin paikkoihin. Nenähuuhtelua varten myydään erityisiä nenäkannuja, mutta mikä tahansa kannumainen esine, jonka nokka mahtuu sieraimeen, sopii tarkoitukseen hyvin. Oman sievän pikkukannuni ostin kirpputorilta parilla eurolla (keitin sen ennen käyttöä). Apteekissa myytävät muovikannut taas maksavat ainakin kympin, eikä niitä ole ollenkaan yhtä kiva katsoa.

Nenähuuhtelun ansiosta olen nukkunut flunssayöni paremmin kuin aiemmin. Liman eritys on vähäisempää, eivätkä limakalvot tunnu ollenkaan niin turvonneilta kuin yleensä nuhaisena. Samalla, kun sekoitan suolavettä nenää varten, kurlauttelen sitä vähän myös kurkussa, jolloin nieluoireetkin lievenevät. Suosittelen muitakin kokeilemaan flunssan hoitoon suolahuuhtelua, joka on halpa, helppo, luonnollinen ja ennen kaikkea toimiva lääke!

Oletko kokeillut nenähuuhtelua? Auttaako se sinulla flunssan oireisiin?

Mainokset

4 thoughts on “Tukkoisen nenän paras kaveri

  1. Tuttu juttu jo vuosien takaa. Minä vaan en omista tuollaista hienoa kannua vaan sellaisen muovisen apteekista ostetun sarvikuonon.

    Auttaa flunssaoireisiin. Helpotusta tuli myös, kun sairauden ja lääkkeiden vuoksi limakalvot kuivivat ja nenästä tihkui koko ajan verta. Juuri eilen kuulin radiosta, että nenähuuhtelua suositellaan myös ns. ’karstaisen’ nenän hoitamiseen.

    • Kiitos kommentista. Tämä nenäkannu on tosiaankin jo ”vanha” juttu, mutta kumma kyllä en ole itse törmännyt siihen aiemmin. Kiva kuulla, että huuhtelu auttaa myös muihin nenän vaivoihin.

  2. Täällä juuri yksi nuhanenä opettelee nenähuuhtelun saloihin! Äiti osti minulle jo varmaan kolme vuotta sitten juurikin tuollaisen apteekissa myynnissä olevan muovisen kannun, mutta vasta nyt uskalsin aloittaa sen kanssa säätämisen. Jotenkin jäänyt pelko siitä, kun äiti on huuhdellut joskus nenääni aivan liian suolaisella vedellä, josta tulee lähinnä tunne, että aivot räjähtävät. 😀

    Nyt ajattelin ottaa suolahuuhtelun käyttöön useammin, kun ei se ollutkaan niin hirveää, kuin muistin. Jos siis mittaa oikean määrän suolaa. Ajattelin jatkaa huuhtelua tämän nuhan jälkeen kesän läpi, jolloin itselläni on pahimmat siitepölyallergiat, jos vaikka voisin korvata nenäkannullani kortisonisuihkeen käytön kesäisin, olisin todella onnellinen. Itse inhoan kaikkea nenään suihkauttelua.

    • Voi ei, liikaa (tai liian vähän!) suolaa tuntuu limakalvoilla karmealta! Myös liian viileä vesi tuntuu pahalta. Onneksi liuoksen vahvuutta on helppo säädellä, ja oikea suhde löytyy nopeasti kokeilemalla. Mahtavaa, jos saat kortisonit korvattua suolalla. Minäkin vaihdan ilomielin nenäsuihkeet huuhteluun, nimittäin suihkeita valuu aina väistämättä nieluun, ja ne maistuvat ihan hirveältä!

Jaa ajatuksesi!

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s