Sänkypulma

Selkäni on alkanut tulla kipeäksi ilmeisesti liian pehmeällä sängyllä nukkumisesta. Heräilen keskellä yötä epämukavissa asennoissa, ja aamuisin paikat ovat jumissa. Pitkät päivät toisaalta painavaa soitinta kannatellessa ja toisaalta tietokoneen ääressä kyyristellen vaikuttavat varmasti osaltaan selän vointiin, mutta upottava sänky ei ainakaan paranna asiaa.

Useita vuosia vanhan jenkkisänkyni jouset ovat löystyneet runkopatjan keskiosasta, ja varsinkin kaksin nukkuessa sänky menee epämukavasti kuopalle. Ihan kuin nukkuisi mäessä. Hätäratkaisuna olen nukkunut lattialla paksuhkon petauspatjani päällä. Eivät selkävaivat ole kokonaan kadonneet, mutta mukavampaa jämäkällä alustalla nukkuminen joka tapauksessa on. Nyt yritän keksiä järkevän, toimivan ja terveellisen pysyväisratkaisun nukkumiseen.

Kalliin uuden sängyn ostaminen ei innosta ollenkaan. Isäni ehdotti, että nykyisen runkopatjan ja petarin väliin asetettaisiin sopivankokoinen vanerilevy, jolloin tuntuma olisi sama kuin lattialla nukkuessa. Sänky kalusteena säilyisi, eikä vuodevaatteiden tarvitsisi olla lattialla keräämässä pölyä. Minua taas kiehtoo ajatus sängyttömyydestä. Sänky nimittäin vie hirveästi tilaa pienestä asunnostani, sitä on hankala siirtää, ja sen alta on vaikea siivota.

Mahdollisuus vaihtaa luonnonkuituiseen petiin kiinnostaa kovasti. Modernit patjat ovat läpikotaisin muovikuitua, joka on sitä paitsi käsitelty erinäisin palosuojakemikaalein. Keinokuitu ei juuri hengitä, ja sähköistyvät materiaalit ne vasta pölyä keräävätkin. Yksinkertaisen luonnonkuitupatjan voisi taitella päiväksi lattialta syrjään ja tuulettaa silloin tällöin, kunhan se olisi tarpeeksi ohut ja kevyt. Toistakymmentä senttiä paksu futonpatja ei siis tulisi kyseeseen.

Toisaalta sängystä luopuminen arveluttaa, koska se on eniten käyttämäni huonekalu. Sänkyni toimittaa myös sohvan virkaa, ja saatan käydä sen päälle löhöämään pitkin päivää. Kun kaveriporukka tulee kylään, sänky on suosituin istumapaikka. Pelkkä patja lattialla (tai kaapissa) ei olisi kovin vierasystävällinen, ja saattaisin itse jäädä kaipaamaan jonkinlaista löhölinnaa huolettomaan oleskeluun kotona.

En osaa ollenkaan päättää, mitä minun kannattaisi sängyn suhteen tehdä, ja toivon teiltä vinkkejä! Millaisia petiratkaisuja teidän kodeissanne on? Onko jollain kokemusta ohuesta futonista tai muusta luonnonkuitupatjasta?

Mainokset

20 thoughts on “Sänkypulma

 1. Hyvä sänky on kyllä tärkeä asia ja hyvin nukkuminen parantaa elämänlaatua. Huomasin tämän, kun vaihdoin rotiskon sänkyni uuteen viime vuoden lopulla. En voisi itse luopua sängystä, sillä se on minulle enemmän kuin huonekalu tai tavara, se on mielentila. En vietä aikaa sängyssä muuten, menen sänkyyn vain nukkumaan tai rauhoittumaan. Sängystä luopuminen on kuitenkin ihan mielenkiintoinen juttu, ja tosi ihailtavaa, jos kärsivällisyys riittää ohuemman pedin siirtelyyn päivittäin. Sitten voisikin olla ihan luksusta käydä vaikka yökylässä ihan oikeassa kiinteässä sängyssä. 😀

  • Kiitos kommentista! Sanopa muuta, laadukas valveillaolo edellyttää ehdottomasti laadukasta unta. Se, että pyhittää sängyn vain nukkumiseen ja rauhoittumiseen, varmasti lisää unenlaatua, koska mieli on ehdollistunut painumaan tiettyyn tilaan aina, kun käy sängylle maaten. Siinä mielessä patja olisi ihanteellisempi kuin nykyinen monikäyttökalusteeni: rullaisin sen esiin vain silloin, kun on aika nukkua, joten jo sängyn esiin ottaminen laukaisisi uneliaan olon. Ehkä? 🙂

 2. Kun järjellä ajattelee, sänkyhän vie ihan mielettömästi pinta-alaa kodeistamme verrattuna siihen, kuinka usein sitä käytetään. Siinä nukutaan, mutta päivisin sitä ei käytetä ollenkaan. Näin siis kodeissa, joissa on esimerkiksi makuuhuone, tai yksiössä, jossa on alkovi ja erikseen sohva istumista varten. Sanoisin kuitenkin, että koti sisutetaan itseä varten, ei vieraita varten 🙂 mutta toisaalta ei ole järkevää vaihtaa sähkyä futoniin ja ostaa löhöilyyn uutta (tai käytettyä) sohvaa. Tärkeintä minusta on, että saat pian nukutuksi ilman lihaskipuja. Pohdi myös elämäntilannettasi, onko opintojasi jäljellä pitkään? Asutko yksiössä vielä kauan? Mikäli muutat esimerkiksi kumppanisi kanssa yhteen, ostaisitteko yhdessä uuden paremman sängyn? Vai mahtuisiko pieneen kaksioon myös sohva ja käärisitte patjan kaappiin? Minkä ratkaisun teetkään, sen kannattaa olla pitkäikäinen (rahan ja materiaalien säästö). 🙂

  • Kiitos huomioistasi! Totta, sänky on oikea tilasyöppö ja vie monissa asunnoissa kokonaisen huoneen. Meillä on kullan kanssa molemmilla 120-senttiset sängyt, ja ajatuksena oli, että toisen niistä tuomme (hamassa tulevaisuudessa) yhteiseen kotiin. Nyt kullankin sänky on alkanut tuntua selälleni liian pehmeältä, eli vaikuttaa siltä, ettei kummankaan sänky pääse mukaan, kun yhteen muutamme. Jos nyt hankinkin esim. ohuen futonin, niin hänenkin on siis syytä olla mukana kokeilemassa, mikä tuntuu hyvältä. Suuri kiitos, saitkin minut pohtimaan asiaa vielä pidemmälle kuin aiemmin!

 3. Me nukutaan nyt toista vuotta ikean ps-vuodesohvalla, se hinnaltaan keskimmäinen patjavaihtoehto. Mulla on selässä välilevyn repeämä ja aiemmin olin useita kuukausia kerrallaan selkä niin kipeä, etten kyennyt istumaan ollenkaan, söin, luin, neuloin, tein kaiken seisoaltaan.Silloin meillä oli laadukas joustinpatjasänky. Vaihdettiin tuohon ps:n tilansäästön takia, huone toimii makuuhuoneena ja tarvittaessa vara-olohuoneena, jolloin kasaamme sängyn sohvaksi.
  Mun selkä kipuilee edelleen silloin tällöin, mutta tuon sängyn aikana en ole kertaakaan menetänyt kykyä istua, aivan uskomattoman hyvä sänky mun selälle! Rakennehan siinä on sälepohja/vaahtomuovipatja, joka on siis tarpeeksi napakka mun selälle. Suosittelen! (Ainoa miinus on että petivaatteet pitää laittaa kaappiin tms kun kasaa sohvaksi, koska sohvassa itsessään ei ole säilytystilaa vuodevaatteille.) Mutta on siis sekä nukkumamukavuudeltaan että löhöilusohvana ihan loistava, harva muu vuodesohva on.

  • Kiitos kommentista. Vuodesohvaa en tullutkaan ajatelleeksi. Niistä kun usein puhutaan tosi negatiiviseen sävyyn, että aiheuttavat selkäkipuja ja ovat hankalia ja huonolaatuisia. Kiva kuulla, että teillä se on toiminut noin hyvin! Laitan tämänkin vaihtoehdon harkintaan.

 4. Olen tuskaillut hyvän patjan löytämisen kanssa jo pitkään. Kantapään kautta olen oppinut, että paras ratkaisu omalle selälle voi olla erikoinen. Jouduin luopumaan viisivyöhykkeisestä joustinpatjastani, koska se oli selälleni aivan liian pehmeä ja lyhyelle ihmiselle vyöhykkeet olivat väärissä paikoissa. Väliaikaisratkaisuksi laitoin sälepohjan päälle kaksi melko ohutta petauspatjaa päällekkäin, mikä osoittautui todella hyväksi. Sälepohja jousti juuri sopivista kohdista. Ongelma oli vaan se, että kumppanini patjan pinta oli noin kymmenen senttiä omaani korkeammalla.

  Koitin keksiä mikä ratkaisu mahdollistaisi sen, että sängyn molemmat puoliskot olisivat edes jotakuinkin samalla tasolla. Hankin tatamin ja sen päälle ohuen futonin (muistaakseni 4 kerrosta) ja puuvillapetarin. Osoittautui liian kovaksi, joten laitoin futonin alle toisen ohuista petareista, mikä on aika ok ratkaisu. Silti se kaksi ohutta petaria sälepohjalla on paras nukkua. Selälleni sälepohja ja ihan kaikkein tavallisin, noin 10 cm:n vaahtomuovipatja on ollut aina hyvä, mutta rasittavan hiostava ratkaisu. Siksi lähdin kokeilemaan futonia. Se olisi kokonaisuutena varmasti paras ratkaisu, jos nykyisiä ohuita olisi kaksi. Pidän valtavasti futonin tunnusta, se on sekä kova että pehmeä yhtä aikaa eikä hiosta. Toistaiseksi jatkan erilaisten kombinaatioiden kokeilua ennen kuin ostan enää yhtäkään patjaa joka osoittautuu toimimattomaksi…

  • Kiitos kommentista, kohtalotoveri! Minusta tuo oli jotenkin niin osuva ja huvittava huomio, että keskipituiselle ihmiselle suunnitellut vyöhykkeet osuivat lyhyemmällä vääriin kohtiin. Taas näitä suunnittelutyön kompromissihelmiä.

   Kun olen netistä lukenut kokemuksia erilaisista patjoista, niin huomattavan usein juuri selkäongelmaiset ylistävät kaikkein yksinkertaisimpia ratkaisuja, juuri tällaisia sälepohja + petari -tyylisiä. Päättelen, että länsimaalaiset nukkuvat useimmiten liian pehmeällä ja upottavalla sängyllä, ja siihen havahdutaan vasta, kun tulee ongelmia.

   Oletpa kokeillut monia kombinaatioita, toivottavasti vielä löydät ihanteellisimman. Futon houkuttelee minua yhä vain enemmän!

 5. Meillä on runkopatjan päällä futoni ja se on ihan hyvä kombinaatio. Kaksi futonia ehkä jatkossa, mutta nyt on jo riittävän hyvä.

  • Kiitos kommentista! Tosi monet tuntuvat tykkäävän futoneista erilaisin kombinaatioin. Tuo oli minulle uusi idea, että runkopatjan päälle futon. Taitaisi olla minulle liian pehmeä ainakin nykyisellä löysällä runkopatjalla. Jännää kuulla, miten eri tavoin ihmiset nukkuvat! 🙂

 6. Kemikaalicoctail-blogissa oli patjoista ja muista petivaatteista asiaa otsikolla ”Nukkuuko lapsesi muovissa vai villassa?”. Menee hieman ohi minimalismi-aiheen, mutta käy ainakin katsomassa blogitekstissäkin mainittu Porin Villa ja Peite Oy (http://www.porinvillajapeite.fi/index.php?page=1). Heiltä löytyy myös FUTON patjoja, jotka ovat kotimaisia ja luonnonkuituisia. Tuotteet eivät kylläkään ole mitenkään opiskelijahintainen vaihtoehto, mutta pitkäikäinen ja terveellinen vaihtoehto! Itsellä ei ole vielä kyseisen yrityksen tuotteita, mutta harkitsen vakavasti seuraavan kerran, kun tulee aika uusia petivaatteita!

  • Kiitos vinkeistä! Porin Villa ja Peite onkin tullut googlatessa vastaan. Ehdin jo innostua joistain heidän tuotteistaan, mutta patjaa en uskalla ostaa kokeilematta, joten netitse tilaaminen ei tule kyseeseen. Sinänsä heidän futoneidensa hinta ei ole ylivoimainen, sängythän ylipäätään maksavat aika hurjia summia.

 7. Nukuin aiemmin itsekin runkopatjasängyllä, joka ajan kuluessa muuttui turhan joustavaksi ja pehmeäksi. Purin sängystä jouset, jotka vein metallinkeräykseen ja kankaat heitin sekajätteeseen. Puurunkoa käytin futon-patjan alla. Muistelisin, että runko tuntui edelleen liian pehmeältä, joten päätin alkaa nukkua ilman puurunkoa.

  Itselläni on tällä hetkellä käytössä kaksi paksua 120 cm futonpatjaa, joista toisen olen ostanut uutena ja toisen saanut kaverilta. Niiden päällä on vielä vanha petari. Toinen patja on usein vieraskäytössä, muuten pärjäisin varmaan yhdelläkin. Jos nyt hankkisin futonia, ostaisin kaksi ohutta 120 cm patjaa, jotta niitä olisi helpompi käsitellä ja siirrellä. Paksun futonin rullaaminen ja muuttaminen vaativat nimittäin voimaa. Ohuet menisivät pienempään tilaankin. Jonkinlainen arkkuratkaisu olisi mainio niiden säilyttämiseen. Tähän tapaan: http://minimalisti.net/tilatehokas-futon/

  • Kiitos kommentista. Mielenkiintoinen idea, että purkaisi sängyn paljaaksi! Onhan tuossa minunkin sängyssäni puinen runko.
   Tuo Tonin postaus sai taannoin minunkin kiinnostukseni futoneihin heräämään. Säilytysarkku toimisi kivasti myös istuimena!

   • Ainakin huono sänky on helpompi kierrättää, kun sen purkaa osiinsa. Runko ei sellaisenaan tainnut olla kovin hyvä perusta futonilla, muistelisin, joten luovuin rungosta kokonaan. Jotenkin lautojen sijoittelu oli sellainen, että se ei oikein toiminut. Voin kaivella kuvia sängyntuhoamisprojektistani ja laittaa blogiini.

    Ajattelinkin, että Tonin postaus on saattanut olla inspiraationherättäjänä, itsekin itsekin innostuin siitä kovasti! Sopivan kokoisen puisen arkun hankkiminen tuottaisi kuitenkin itselle hankaluuksia, kun vasara ei sovi oikein käteen. Futonin runko olisi helpompi itsekin (=kumppanin) rakentaa.

    • Saattaa olla, että minunkin sänkyni runko olisi epämukava alusta sellaisenaan, nimittäin pohjan lautojen välit ovat aika suuret. Mietin, kelpaakohan tuollainen löystynyt runkopatja enää kellekään, nimittäin kaikkein mieluiten antaisin sen jollekulle eteenpäin ja vasta viimeisenä vaihtoehtona purkaisin sen osiin ja hävittäisin. Laita ihmeessä blogiin purkukuvat, minua ainakin kinnostaa!

 8. Itse siirryin tässä noin viikko sitten nukkumaan sohvalla ja heivasin sängyn häkkivarastoon. Sohva on vuodesohva, ja olen havainnut että nukun yhtä hyvin/huonosti niin sängyssä, lattialla kuin sohvallakin, joten sinänsä sängyn heivaaminen varastoon oli omalla kohdallani järkevä vaihtoehto – asuntoon tuli kerralla merkittävästi lisää tilaa 🙂

  Jossain vaiheessa saatan heivata nykyisen sohvan pois ja vaihtaa pienempään levitettävään vuodesohvaan, koska nykyinen on kulmasohva ja kiitettävän kookas. Pienempi olisi kätevämpi, mutta tällä mennään tähän hätään.

  • Kiitos kommentista! Minulla onkin muuten tämä sänkypohdinta vielä kesken. Runko on yhä kämpässäni tyhjän panttina. Siirrän petarin aina yöksi lattialle ja aamulla nostan sen sängyn päälle ja petaan.

   Olisipa minullakin joku järkevä tila, johon sängyn voisi heivata väliaikaisesti pois tieltä, ihan siltä varalta, jos tulenkin toisiin aatoksiin tai alivuokraan kämpän kalustettuna, kun itse olen muutaman kuukauden toisella paikkakunnalla. Periaatteessa olisin jo valmis sängystä luopumaan, mutta en vielä uskalla, ja siksi varastointi olisi hyvä välivaihe.

   • Ei kenelläkään kaverillasi ole häkkivarastoa jonne mahtuisi? Ainakin omassa tuttavapiirissä ihmiset säilövät kavereiden häkkivarastoissa aina omia romppeitaan tarpeen vaatiessa. Ehkä kannattaa kysyä joltain kaverilta?

    • Hyvä idea! Läheisimmillä kavereillani (joilta säilytystilaa kehtaisin pyytää) ei taida olla sen suurempia varastotiloja kuin minullakaan. Vanhempieni luo taas voisin muuten viedä, mutta heidän varastonsa ovat täynnä vaihtoon lähtevän veljeni rompetta. Veljen palatessa ja hakiessa tavaransa voisin mahdollisesti kokeilla tällaista väliaikaista lainasäilytystä.

Jaa ajatuksesi!

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s