Kulumista ja korjailua

Olen jo pitkään enteillyt vaatteiden loppuunkulumista, mutta vielä ne vain jaksavat porskuttaa. Olen viime aikoina korjaillut vaatteita enemmän kuin koko elämäni aikana yhteensä ja näin pidentänyt niiden elinikää entisestään. Neuleiden saumat irvistelevät tämän tästä, mutta ne on helppo kuroa umpeen. Olen oppinut myös korjaamaan puhkikuluneita housuja ja saanut elvytettyä kahdet farkut, jotka olin jo valmis hyvästelemään.

Aiemmin julkaisemani ostoslista ei sittenkään kuvasta tarpeitani. Vaatteet nimittäin kuluvat hitaammin kuin luulin, ja lisäksi minulla on niitä edelleen enemmän kuin tarpeeksi. Farkkuja onkin nyt neljät, sillä yksien ehjien sekä kaksien korjattujen lisäksi otin kaverilta vastaan yhdet. Pärjäisin hyvin vain kaksilla, joten housuja ei tarvitse ostaa vähään aikaan. Kenkätilannekin on nyt hyvä. Tarvitsemani talvikengät sain jo ilmaiseksi, ja uskon, että pärjään nykyisillä välikausi- ja kesäkengillä ainakin tämän vuoden.

Neuletakkeja en välttämättä tarvitse kuin yhden – nyt minulla on niitä kaksi. Toinen on jo vähän kulahtanut, mutta toinen saattaa hyvinkin palvella vielä pari vuotta. Alustopeistani yksi on hapertunut reikäiseksi, mutta neljä muuta riittänevät vielä jonkin aikaa. Ostin uudet leggingsit, koska vanhojen pöksyjen sekoitekangas oli nyppääntynyt rumasti. En kuitenkaan heittänyt vanhoja vielä pois, koska ne käyvät ihan hyvin jumppahousuista. Leggingsien ja talvikenkien jälkeen ainoa ajankohtainen tarve onkin (edelleen) pikkumusta. Jospa saisin sen tänä vuonna hankittua…

Vaatteiden loppuunkuluttaminen jatkuu siis edelleen, hitaasti mutta varmasti. Kirjoitin taannoin, että haluan päästä huonoista alusvaatteista eroon ja korvata ne hyvillä. Arvatkaapa mitä? Huonot ovat edelleen olemassa, hyvien alle sullottuna. Unohdin, että ne piti käyttää loppuun. Tein nyt niin, että siirsin kaikki ”hyvät” alushousut ja sukat pois näkyvistä ja käytän yksinomaan ”huonoja” niin kauan, kunnes niitä ei enää ole. Toivottavasti tähän ei mene kauaa, nimittäin tykkään niistä paremmista kyllä paljon enemmän.

En aio ostaa uusia vaatteita, ennen kuin vanhoja on kulunut loppuun niin paljon, että en tahdo saada pyykkikoneellista aikaiseksi. Jatkossa haluaisin pitää yllä juuri sen kokoista vaatevarastoa, että kaikki säännöllisessä käytössä olevat vaatteet täyttäisivät yhden koneellisen. Täten kaikkea tulisi käytettyä tasaisesti ja tiheään. Värimaailman pitäisi tosin tällöin olla yhdenmukaisempi kuin nyt, ja muutenkin pitäisi suunnitella mahdollisimman toimivaa vaatekokoelmaa. No, sitä ehtii vielä miettiä.

Korjaatko sinä vaatteitasi? Käytätkö niitä vielä kulahtaneina vai heitätkö pois?

Mainokset

6 thoughts on “Kulumista ja korjailua

 1. Korjaan. Tai korjaan ja korjaan. Korjattavien pinoni meinaan yleensä vain kasvaa, enkä saa asialle mitään tehtyä. Tosin nyt olen vähän tsempannut asian kanssa ja korjannut jo monta pinossa odottanutta vaatekappaletta.
  Etenkin korjatut vaatteet käytän loppuun, koska mielestäni paikatut vaatteet eivät kuulu kierrätykseen. Toki siinäkin poikkeus vahvistaa säännön, mutta pääosin näin.
  Ehkä minun pitäisikin hajottaa ja korjata ihan tahallani vaatteitani, niin tulisi käytettyä kaikki itse loppuun, joka olisi optimi muutenkin. 😉

  • Kiva, kun kommentoit! Joo tuo on tuttu ilmiö, että korjattavat jäävät odottamaan vuoroaan hamaan tulevaisuuteen. Toisaalta se odotusaika jää lyhyemmäksi, jos vaatteita on vähän.

   Tuo on muuten mielenkiintoinen mutta varmaan aika hyvä periaate, että korjatut eivät kuulu kierrätykseen! Varsinkin, jos ne korjatut vaatteet tulee sitten oikeasti käytettyä loppuun, kuten sinun kohdallasi. Heh, tahallaan en hajottaisi mitään, vaikka taustalla olisikin noin nokkela ajatus! 🙂

 2. Ainakin yritän käyttää vaatteeni mahdollisimman pitkään ja mieluiten kokonaan siihen asti, ettei niitä pysty kertakaikkiaan enää pitämään.

  • Sama täällä. Mulla on tällä hetkellä yksi yöpaita, jossa on jo monta reikää. En suostu vielä heittämään sitä pois, koska ajaahan se edelleen asiansa, vaikka ei ihan ehjä olekaan. Lisäksi se on ollut minulla jo niin pitkään, että sille on kertynyt vähän tunnearvoakin, joten käytän sen mieluusti viimeiseen asti.

 3. Korjaan kyllä vaatteita aina kun mahdollista. Sukkiakin olen muutamat parsinut, eilenkin nostin yhdet sivuun kun huomasin niissä reiän. Aluksi se tuntui todella typerältä, korjata nyt sukkaa. Mutta ei se maks. 5 minuutin operaatio niin mahdoton ole. Seuraavaksi pitäis keksiä joku siisti paikka t-paitaan, missä on pieni reikä edessä todella näkyvällä paikalla… Ehkä nätti nappi tai joku todella huomiota herättävä viritelmä? 😀

  • Minäkin olen alkanut parsia sukkia, jos ne ovat muuten hyväkuntoiset mutta esim. kivi kengässä on tehnyt niihin reiän. Jos kantapääkin on kulunut haperoksi, en vaivaudu reikää korjaamaan, koska sukat ovat jo muutenkin lähellä loppuaan.

   Nappi tai jopa muutaman napin jono paidan etumuksessa voisi olla tosi sievä, ja miksei joku isompikin härpäke olisi kiva! Musta olisi kiva oppia paikkaamaan neuleita niin, että saisi reiän kohdalle applikoitua (onkohan oikea termi..?) kukan tai muun simppelin kuvion.

Jaa ajatuksesi!

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s