Kotiviili

Muovittoman syyskuun loppukirin hengessä jaan kanssanne yksinkertaisen ja hauskan vinkin, joka säästää luonnonvarojen lisäksi rahaa. Tykkään kovasti viilistä, mutta muoviset yksittäispurkit inhottavat. Pienen alkusijoituksen (=yksi viilipurkki kaupasta) jälkeen viiliä voi onneksi tehdä itse maidon hinnalla, ilman turhaa jätekuormaa. Kas näin valmistetaan viiliä kotikonstein.

image-3

Ainekset:
1-2 dl viiliä
1 l maitoa

Tee näin:
1. Kaada viili isoon kulhoon.
2. Kaada maito päälle.
3. Peitä kulho kannella tai lautasella.
4. Anna viilin hapattua huoneenlämmössä 1-2 vuorokautta, kunnes sen koostumus on venyvä ja hyllyvä.
5. Säilytä viili jääkaapissa. Muista säästää 1-2 dl seuraavan satsin juureksi.

Huom. Ukonilmalla viili ei tekeydy.

Viilin voi tehdä myös suoraan annoskulhoihin, reilu ruokalusikallinen valmista viiliä pohjalle ja kippo täyteen maitoa. Vaivaa säästääkseni teen mieluummin isoon astiaan, josta otan sopivan annoksen kauhalla.

Oletko sinä kokeillut valmistaa viiliä kotona? Tai onko sinulla muita vastaavia tee-se-itse -vinkkejä pakkausjätteen minimoimiseksi?

Mainokset

10 thoughts on “Kotiviili

  1. Oho! Enpäs ole moista koskaan tiennytkään. Nyt melkein harmittaa että pyrin välttämään maitotuotteita parhaani mukaan. 🙂

  2. Tein itse jugurttia; maitojauhetta+bulgarianjugurtti+kulutusmaito. Ohje oli aikoinaan Suomen luonto -lehdessä, mutta harmikseni olen nyt ohjeen kadottanut. Netistä löytynee jotain ohjeita… Jugurtista tuli paksumpaa kuin kaupoissa myytävä maustamaton jugurtti, mutta hyvin kelpasi hillonokareen kanssa.

    • Kiitos vinkistä!

      Jugurttiohjeet, joihin olen törmännyt, ovat olleet monimutkaisen kuuloisia: niitä on pitänyt lämmittää tiettyyn asteeseen ja sen jälkeen pitää tarpeeksi korkeassa lämpötilassa, jotta hapattuminen onnistuu.

      Toimiiko sinun ohjeesi ihan huoneenlämmössä? Entä missä suhteessa maitojauhetta, jugurttia ja maitoa laitetaan (suunnilleen, jos et muista ohjetta ulkoa)?

  3. Mä oon kans tehnyt pikkukulhoon viiliä, mummalta opin aikanaan, ruokalusikallinen viiliä riittää kulhoon. Annoskulhoissa on se kiva, että ihanaa pintakermaa tulee enemmän. Kannattaa muuten koittaa fariini- tai inkkarisokeria viilin kera, se on mahtava herkku!

    Jugurttia tein kans joskus jollain ohjeella, joka sisälsi kuumentamista, mutta pettymykseni oli suuri nimenomaan, kun EN saanut jugurtista yhtä paksua, kuin pohjana käyttämäni turkkilainen. En kyllä yhtään enää muista, miten tuota tein, mutta ihan hirveän monimutkaista se ei ollut.

    • Kiitos kommentista!
      Olen havainnut, että pintakerman määrä riippuu oikeastaan maidon rasvaprosentista enemmän kuin viiliastiasta. Täysmaidosta tulee kaikkein herkullisinta, kermakerros on syntisen paksu! Myös siirappi tuo vastaavaa makua kuin mainitsemasi sokerit. Puolukoiden kanssa aivan mahtavaa. 🙂

  4. Kun muutin omaan kotiin aikoja sitten, tein aina viilit itse, mutta nyt se tapa on unohtunut johonkin. Hyvä että muistutit! Viili on herkkua 🙂

    • Kiva, että kommentoit. Herkkua todellakin, ja niin helppoa, että ehdottomasti kannattaa ottaa uudestaan tavaksi! 🙂

  5. Me teemme ainakin itse peston 🙂
    Taidanpa kokeilla tuota viilireseptiäisikin. Sen verran hyvältä kuulosti ja näytti 🙂
    Kiitos kun jaoit ohjeen.

Jaa ajatuksesi!

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s