Annetaan käyttöön

Olen kesän aikana kokeillut tavarasta eroon pääsemistä minulle uudella tavalla: Facebookin annetaan-ryhmässä. Kokemukseni on ollut varsin innoittava, ja suosittelen muillekin kyseisen sosiaalisen mediakanavan käyttäjille vastaavanlaiseen ryhmään liittymistä oman karsimisen helpottamiseksi.

Liityin ryhmään, koska ruokakaapissani oli pari vuotta vanha pussi spirulina-levää, jonka parasta ennen -päivämäärä lähestyi. En ollut millään saanut käytettyä kuin muutaman ruokalusikallisen vihreää jauhetta, koska sen maku ja erityisesti haju oli minusta vastenmielinen ja ihoni reagoi siihen huonosti. Ainoa keksimäni tapa päästä jauheesta eroon muuten kuin roskiin heittämällä oli pois antaminen – mutta mitä kautta? Isot nettikirppikset kun kieltävät ilmoitukset elintarvikkeista. Muistin erään lukijan vinkanneen Facebookin kierrätysryhmistä, ja päätin kokeilla, ratkaisisiko sellainen ongelmani.

Heti ilmoituksen julkaisemisen jälkeen leväpussiani jonotti ainakin viisi ihmistä, ja pääsin siitä parissa päivässä eroon. Joku tuli kiitollisena hakemaan sen kotioveltani. Innostuin: tässäpä helppo, nopea ja luotettava tapa luopua ylimääräisistä tavaroista, jotka eivät syystä tai toisesta sovellu hyväntekeväisyyskirpputorille vietäväksi ja jotka muuten todennäköisesti heittäisin vain pois. Ekan kerran jälkeen olin kuitenkin vielä hiukan epäileväinen, olinhan antanut ilmaiseksi trendikästä superfoodia. Miten kävisi tavanomaisempien tavaroiden kanssa?

Sain myöhemmin ryhmän kautta eteenpäin kahdet lievästi rikkinäiset housut, joita en itse enää käyttänyt enkä siksi viitsinyt korjata, keittiön seinälle sopivan taulunaulakon, josta puuttui yksi koukku, sitruspusertimen, piirakkavuoan sekä edellisen asukkaan kylppäriin jättämiä hiustuotteita. Jotkut tavarat olivat varattuina viiden minuutin sisällä julkaisusta, osaa piti käydä ”nostamassa” muutaman päivän ajan. Kaikelle roinalle löytyi kuitenkin ottaja.

Kun toinen näkee sen vaivan, että tulee minun luotani hakemaan tietyn esineen, se todennäköisesti tulee hänelle tarpeeseen ja käyttöön. Hutiostokset kosmetiikka- ja ruokaosastolta päätyvät roskiksen sijasta jonkun kulutukseen, jo tiensä loppupuolella olevat tavarat saavat hiukan lisää elinaikaa, eikä saajan tarvitse ostaa uutta tarpeensa täyttääkseen. Molemmille osapuolille jää hyvä mieli ja ekologinen omatunto.

Onko sinulla kokemuksia Facebookin tavararyhmistä?

Mainokset

12 thoughts on “Annetaan käyttöön

 1. Itse olen juurikin eräässä ”Roskalava” -ryhmässä, joka viittaa ehkä isompien tavaroiden, kuten huonekalujen vaihtoon, mutta periaate on, että tavara vaihtaa omistajaa maksutta. Olen päässyt eroon erittäin hyvin ylimääräisistä tavaroista ja koska asun suht isossa kaupungissa, on ryhmä aktiivinen ja tavara liikkuu. Lisäksi olen törmännyt myös ”vaihdetaan” -ryhmiin, jossa tavaran lahjoittaja saa ilmoittaa mikä tavaran tahtoo vaihdossa. (tavaran vähentäjälle ei niin passeli ryhmä 😉 ) Mutta, parempi minusta on sekin, että tavarat saavat kodin, kuin että päätyisivät pahimmillaan kaatopaikalle ja tarvittu tavara haettaisiin uutena kaupasta.

  • Kiitos kommentista! Vaihtoryhmää en ole kokeillut, mutta niissä voi käsittääkseni pyytää myös esim. jauhopakettia vastineeksi tavarastaan, joten tällä tavoin se voi sopia vähentäjällekin. Ehdottomasti on parempi, että tavara pääsee vielä käyttöön kuin kaatopaikalle, ja että uuden hankkimista saadaan tällä tavoin vähennettyä. Ja parempi myös, että kodin tavaramäärä pysyy vakiona kuin että se kasvaisi aina vain.

  • Kiva, että kommentoit! Olenpa hyvinkin lukenut sen jo. 🙂 Minustakin riittävä korvaus jostain melko arvottomasta tavarasta on se, että se haetaan minulta pois eikä minun tarvitse sen enempää nähdä vaivaa tai kokea omantunnontuskia niiden hävittämisestä.

   • Heh, kuten kirjoitinkin, olen itse ollut hintakyselyistä lähinnä yllättynyt. Espressopaketti kuitenkin lämmitti mieltä siksikin, että tuntui että antajalla itsellään oli tavallaan tarve voida antaa jotakin takaisin. Jännä sekin: toisten voi olla vaikea ottaa vastaan ilmaista tavaraa.

    Toinen seikka: sinunkin blogisi löytyy nyt Luonto-Liiton Kulutus.fi -sivustolta. Vinkkasin niille sinun blogisi, kun mielestäni se sopi listalle myös hyvin. Omanikin siis bongasin sieltä. http://www.kulutus.fi/linkit/

    Ja oho on menny linkit ja nimet väärin päin edelliseen 😀

    • Totta tosiaan, ilmaiseksi ottaminen on joillekin kiusallista. Hyvä, että vastineeksi voi tuoda jotain muutakin kuin rahaa – parin kolikon nimellinen korvaus tuntuisi hölmöltä, mutta samanarvoinen kahvipaketti tuo iloa pitkään.

     Vau, kiitos vinkkaamisesta! Eko- ja kulutusasiat ovat lähellä sydäntäni, hyvä että se välittyy blogista.

 2. En ole itse Facebookissa, mutta nyt pitää alkaa kysellä kavereilta, jotka ovat, että haluaisivatko ottaa huolekseen meikäläisen ylimääräisen kosmetiikkavaraston.

  • Kiitos kommentista! Ihan totta, ei tarvitse itse edes käyttää kyseistä palvelua, jos vain on avuliaita tuttavia. 🙂

 3. Kuulostaa hyvältä tuo Face Bookin kierrätys ja tavarananto ryhmä 🙂
  On se hyvä, että noita tavarasta luopumis aiheisia nettipaikkoja on montaa eri sorttia. Olen miettinyt, miten niistä tavaroista, joista ei saa rahaa, voisi päästä eroon.
  Taidan kokeilla tätä vaihtoehtoa 🙂
  Kiitos vinkistä!

  • Kiitos kommentista 🙂
   Kokeile ihmeessä! Kierrätysryhmiä on tosiaankin pilvin pimein, mikä on mahtavaa. Toivottavasti tämä johtaa pikku hiljaa siihen, että mitään tavaraa ei enää tarvitse heittää kaatopaikalle, vaan kaikelle löytyisi jotain jatkokäyttöä.

 4. Aikaisemmin keväällä tehtiin muuttoa niin monta huonekalua ja tavaraa saatiin eteenpäin uudelle omistajalle juuri tuota facebookin annetaan ilmaiseksi sivuston kautta… Tuli hyvä mieli kun hieman kuluneet/rikkimenneet menivät uuteen kotiin kunnostettavaksi… Olisi ollut kova työ roudata ne kaatopaikalle ja sitten vielä maksaakin siitä!!

  • Kiitos kokemuksien jakamisesta! Ihan totta, säästäähän tuo vielä rahaa ja vaivaakin. Konkreettisesta kierrättämisestä tulee aina hyvä mieli.

Jaa ajatuksesi!

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s