Pienen kämpän ilot

Olen muuttanut viimeisen parin vuoden sisällä jatkuvasti pienempään ja pienempään asuntoon: vanhempieni omakotitalosta ensin 28 neliömetrin yksiöön, sitten 24-neliöiseen, ja nyt lopulta pieneen 21 neliön asuntoon. Omilleni muuttaessani luulin tarvitsevani avaruutta, mutta lopulta kaipaus pienempään tilaan sai vallan. Tässä syyt.

Halpa
Samalla alueella sijaitseva pienempi asunto maksaa pääsääntöisesti vähemmän kuin vain muutamaa neliötä isompi. Usein pienempään kämppään tyytymällä saa sitä paitsi vastineeksi otollisemman sijainnin kuin enemmän tilaa halajamalla. Edes asunnon kunto ei ainakaan omalla asuinseudullani merkkaa yhtä paljon kuin sen koko.

Nopea siivota
Olettaen, että kaikki nurkat eivät ole täynnä tavaraa, siivoamiseen menee paljon vähemmän aikaa ja energiaa pikkukämpässä kuin isossa huoneistossa. Imuroitavaa (tai minunkaltaisilleni imurikammoisille: mopattavaa) on juuri sen verran kuin on neliöitäkin. Usein isoa asuntoa myös täytetään useammilla huonekaluilla, jolloin väisteltävien asioidenkin määrä kasvaa.

Kodikas
Ensimmäisessä kämpässäni tuntui olevan jotenkin kolkkoa. Tyhjiä neliöitä oli liikaa. Seuraava asunto taas tuntui juuri sopivan kokoiselta, ja pienempään muuttaminen kieltämättä jännitti hiukan. Epäilyksistä huolimatta kaikki huonekaluni mahtuivat nykyiseenkin asuntoon ilman ahtauden tunnetta. Olo on viihtyisämpi kuin koskaan, kun kaikukin on poissa.

Kaikki käden ulottuvilla
Tavarat on helppo sijoittaa lähelle sitä paikkaa, jossa niitä käytetään, koska periaatteessa kaikkea käytetään samassa tilassa. Jos keittiö on olohuone on makuuhuone, ei tarvitse juosta tilasta toiseen etsimässä kännykän laturia tai villasukkia. Myös tavaroiden palauttaminen paikoilleenk on vaivattomampaa.

Tietoisuus omaisuudesta
Kun tavaroitaan ei voi piilotella valtaviin kaapistoihin ja ripotella ympäri työ-, vieras- ja varastohuoneita, oppii tiedostamaan, mitä omistaa. Jotta kaikki tarpeellinen mahtuu rajallisiin säilytystiloihin, on pakko pohtia, mitä sälästään todella tarvitsee. Toisille tämä on pienen asuintilan huonoin puoli. Minimalistille se on kenties paras.

Miksi sinä viihdyt pienessä tilassa, miksi et?

Mainokset

11 thoughts on “Pienen kämpän ilot

 1. Hauskaa, että itse kannatat pienempää asuntoa samoilla argumenteillä kuin minä suurempaa. Asuimme 20 neliön yksiössä joitain vuosia, jonka jälkeen nykyinen 50 neliön kaksio tuntui alkuun (ja välillä edelleen) tosi isolta. En silti millään tasolla haikaile enää niin pieneen asuntoon. Ehkä 40 neliöinen vielä menisi, tai jopa siitä aavistuksen pienempi jos sen vastineeksi saisi jotain tosi mahtavaa (sijainti, näkymät, poikkeuksellisen hyvä hinta-laatusuhde jne). Nykyinen taitaa kuitenkin olla optimaalinen koko meille kahdelle.

  Isommassa asunnossa siivous on niin paljon helpompaa, samoin omaisuuden ”hoito” eli kaikki menee väljästi kiinteisiin kaappeihin ja tyhjiä hyllyjä (ja kaappeja) on silti. Irrallisia säilytyskalusteita ei tarvita. On myös niin paljon helpompaa olla ajan tasalla omaisuudestaan kun sille on tilaa. Väittäisin että tavaraa on nykyään jopa vähemmän kuin tuossa pienemmässä asunnossa (sohvaa ja ruokapöytää lukuunottamatta, niille ei yksinkertaisesti olisi ollut tilaa yksiössä). Tilaa on paitsi pesukoneelle (valtaisa plussa) myös saunalle (sekin on kiva juttu). Seinät eivät ole niin lähellä että ahdistaisi, kuten pienemmässä monesti kävi vaikka yksi seinä olikin ikkunaa ja näkymä avara.

  Nykyinen asunto on muuten neliöhinnaltaan reilusti yli puolet halvempi kuin tuo pienempi asunto.

  • No enpä tullut ajatelleeksi, että samoja perusteita voisi käyttää vastakkaisen näkökulman puoltamiseksi. 😀 Kai tämäkin asia sitten riippuu ihan näkemyksistä ja mieltymyksistä.

   Hatunnosto teille, jotka elitte kahdestaan pienessä yksiössä. En oikeastaan ihmettele, jos ahtaus välillä ahdisti. Itsehän asun yksin, ja vaikka kulta mahtuu yöksi viereen nukkumaan, emme voisi koko arkea pyörittää yhdessä huoneessa ensinnäkin siksi, että vuorokausirytmimme ovat erilaiset (hän mielellään valvoo ja nukkuu pitkään, minä taas haluan mennä aikaisin nukkuumaan ja herätä samoin). Jos muuttaisimme yhteen, tarvitsisimme ehdottomasti erillisen nukkumahuoneen.

   Tuo on ihan yleistä, että yksiöiden neliöhinnat ovat naurettavan korkeita verrattuna useampihuoneisiin asuntoihin. Se ei mielestäni sinänsä liity siihen, kannattaako asua isossa vai pienessä kämpässä, vaan enemmänkin siihen, että yksin asumisesta on tehty kalliimpaa kuin mistään muusta asumismuodosta. Eniten säästää, kun jakaa asumiskulut muiden ihmisten kanssa.

 2. Meillä asutaan kaksin 54 neliössä, ja mielestäni vähempikin tila riittäisi. Olohuoneesta voisi hyvin lohkaista palan pois, se lisäisi viihtyisyyttä. Katselen myytäviä asuntoja kiinnostuksen vuoksi aina välillä, ja ihailen enintään noin 40 neliön kaksioita, joissa on hyvä pohjapiirustus. Moni alle 40 neliöinen kaksio näyttää jopa toimivammalta kuin nykyinen asuntomme, neliöt ovat sopivammassa muodossa. Nykyisessä kodissamme on esim. kaksi pöytää, ihan vain koska olohuoneessa on tilaa, kun yhdelläkin pärjäisi.

  Pienten asuntojen neliöhinnat ovat ärsyttävän korkeita. Kun olen katsellut pienempien asuntojen hintoja, samoin vastikkeita, niin selvästikin pienemmistä neliöistä huolimatta vastikkeet ovat olleet samaa luokkaa kuin meillä tai jopa enemmän. Eikä asunnon hintakaan ole ollut paljonkaan nykyistä vähemmän. Nykyisessä asunnossa on niin paljon hyviä puolia, että aivan huvikseen ei tästä olla muualle muuttamassa. En ole parempaa löytänyt, esim. joka ikkunasta näkyvää kaunista maisemaa en vastapäisen talon seinän katseluun vaihda.

  Mutta niin, viihdyn selvästi paremmin pienissä tiloissa kuin suurissa. Ovat vaan mielestäni kaikin puolin kätevämpiä ja kodikkaampia, eikä tule hommattua turhaa tavaraa tilaa täyttämään, kun tilaa ei ole liikaa.

  • Olen ihan samoilla linjoilla kanssasi: pienempi tuntuu kodikkaammalta. Ekaan kämppääni olisi pitänyt hankkia lisää huonekaluja, jotta siitä olisi saanut kodikkaan. Mieluummin hankin paremmin tarpeilleni sopivan asunnon.

   Ymmärrän sen, että pienemmät asunnot ovat suhteessa, eli per neliö, hiukan kalliimpia kuin isot, sillä onhan halvempaa rakentaa pari isoa asuntoa kuin monta pientä. Mutta tuo on kyllä jo ihmeellistä, jos vastikkeista saa maksaa jopa enemmän. Riippuu varmaan myös taloyhtiöstä ja sijainnista ja kaikesta mahdollisesta, mutta silti.

 3. Täällä myös yksi joka asuu 50-neliöisessä kahdestaan, ja oikeastaan kaipaa pienempään, vaikka tämä asunto on aivan ihana ja näen jopa painajaisia pois muuttamisesta. Tämä on opiskelija-asunto ja periaatteessa neliöt on jaettu hyvin huoneiden kesken: melko iso makuuhuone, jossa on tilaa parisängyn lisäksi vaikka parillekin työpöydälle, olohuone, joka vetää myös sohvaa, nojatuolia, työpöytää, tv-tasoa, kirjahyllyä,…, sitten on keittiö, johon mahtuu 4 hengen ruokapöytä tuoleineen ja kylpyhuone, jossa on tilaa pesukoneen ja kaapin lisäksi pitää vaikka pyykinkuivausteline levitettynä, sekä iso eteinen ja vaatehuone. Tilaa siis on, ja koska pidän pienestä, tiiviistä ja kodikkaasta, olen tietysti koko ajan suunnittelemassa täytettä tänne.

  Sitten on tämä minun minimalistinen puoleni, joka haluaa omistaa vain tarpeellisen. Haaveilen tekeväni makuuhuoneestamme feng shuin mukaisen, mikä tarkoittaisi sitä, että työpöytäni pitäisi hävittää sieltä (sille ei oikein löydy järkevää paikkaa muualta, koska olohuoneessa on poikaystäväni työpöytä jo), jotta makuuhuone olisi vain paikka rentoutumiselle, eikä siellä siis tehtäisi töitä. Pöydän poistaminen tekisi makuuhuoneestamme kuitenkin todella avaran ja mietin, että olisiko se sitten hukkaan heitettyä tilaa?! Voisin periaatteessa opiskella keittiön pöydän ääressä (puhumattakaan sohvasta, kirjastosta, koulusta), mutta en ole varma pystyisinkö aina keskittymään muiden läsnä ollessa. Pöydän hävittämistä puoltaisi myös se, etten pidä sen ulkonäöstä, se on hurjan iso 12-tuumaiseen läppäriini verrattuna ja kerää pölyä ja roskaa. En vain osaa tehdä päätöstä ja avaudun tästä täällä, koska olet minimalisti+opiskelija ja toivoisin jotain pointteja asiasta 😉

  Siirsin nyt väliaikaisesti pöydän makuuhuoneen kävelyväylälle ja nojatuolin ja huonekasvin pöydän paikalle, kuten alkuperäisessä sisustussuunnitelmassani. Istun tässä kirjoittelemassa läppäri Ikean sylitason päällä, ja toimii hyvin. Tämä ei kuitenkaan ratkaise makuuhuoneen feng shuita (koska sähkölaitteet pitäisi pitää ulkopuolella), mutta olisihan tässä mukava lukea kirjoja tai neuloa,…

  • Oih, feng shui -sisustus kuulostaa seesteiseltä. Harmi, että en pääse toteuttamaan sitä yksiössäni. 😀

   Hankala tilanne sinulla tuon työpöydän kanssa. Itselläni ei ole työpöytää lainkaan, vaan keittiönpöytäni on sitten hiukan isompi, ja teen sen ympärillä kaikenlaista: kokkaan, syön, käytän kannettavaa tietokonetta, ompelen, opiskelen, kirjoitan. Pyrin raivaamaan pöydän toimintojen välillä ja pitämään sen siistinä, mutta joskus laiskuuden seurauksena pöydän pinnan löytää vain kaivelemalla.

   Opiskelua tosiaan voi harrastaa myös muualla kuin visusti kotona pöydän ääressä. Olen todennut pystyväni keskittymään lukemiseen kirjastossa jopa paremmin kuin kotona, koska siellä ei ole yhtä paljon muita houkuttimia häiritsemässä lukemista. Varsinkin yliopiston kirjastossa tunnelma on hyvin opiskeluorientoitunut.

   Kokeilitkin jo siirtää nojatuolin työpöydän paikalle, mikä minullekin tuli mieleen. Mahtuisiko kaveriksi olohuoneen kirjahylly? Jos tällainen toimenpide vapauttaisi olohuoneesta työpöydän mentävän aukon?

   Vaikuttaa kuitenkin siltä, että olet jo puoliksi päättänyt luopua nykyisestä työpöydästäsi, joka ei selvästi vastaa toiveitasi. Jos työpöydättömyys ei sovi, voithan käydä alueesi kirpputorit ja kierrätyskeskukset läpi, jos vaikka löytyisi jotain sopivampaa edullisesti. Entä vastaako poikaystäväsi työpöytä hänen tarpeitaan? Tai mahtuisitteko molemmat jomman kumman pöydän ääreen työskentelemään vierekkäin tai vaikka vastakkaisille puolille?

   Tällaisia ajatuksia minulla heräsi, en tiedä onko näistä apua. Kiva että avauduit, ja toivottavasti löydät ratkaisun sisustusongelmaasi!

 4. 56 neliöisen kaksion asukki täällä! Meillä pienehkö makuuhuone, ok-kokoinen/pienehkö olkkari, mutta melko iso keittiö, iso eteinen ja iso kylppäri ja erikseen wc. Tykkään, että neliöitä on eteisessä, koska itselle tulee melkein kuninkaallinen olo tuosta eteisaulasta 😀 tavaran vähentämisen myötä olen alkanut huomata, että keittiö on liian iso ja vääränmallinen, neliöt ovat siis vähän menneet hukkaan siellä. Olkkari muuttui sopivan kokoiseksi kun poistin turhan sohvapöydän, se ei kerännyt kuin pölyä ja kaukosäätimet ja vielä lukemista ja jatkolajittelua odottava posti ovat rahilla. 🙂 mieshän nyt ei tätä minimalismia jaa ihan samalla lailla ja hänen mielestään makkari on liian ahdas (sitten käänsi sängyn toisinpäin ja loppui sekin mutina.. 😀 <3)

  • Kiitos kommentista!

   Hieno huomio, että lisää tilaa saa yllättävän helposti vain poistamalla – tai kääntämällä – jotain!

   Huonosti suunnitellut ja siksi hukkaan menevät neliöt harmittavat. Minun kämpässäni vessa on ihan kohtuuttoman iso suhteessa asunnon kokoon. Pienessä huoneessa voisi olla parikin lisäneliötä, jos olisin itse saanut suunnitella. 😀

 5. Meitä asuu viisi henkilöä noin 90 neliön omakotitalossa. Lapsiperheen arkea ajatellen talon pohja on oivallinen; suurimmat neliöt vie iso eteinen, iso kylpyhuone ja iso tupa. Kaksi pienempää kamaria toimivat makuuhuoneena ja tv-/työhuoneena. Säilytystila on hieman toimimatonta; suurimman ongelman aiheuttavat vaatteet, joita on kuitenkin verraten vähän siihen nähden mitä voisi olla.

  Tiny House -liike on erittäinen inspiroiva, mutta olen pienestä pitäen ihannoinut suuria vanhoja taloja ja sellainen on remontin alla. Nykyiseen asuntoon verraten haluan nimenomaan väljempää asumista. Haluan, että jokaiselle tavaralle löytyy paikkansa ja ilma saa vapaasti kiertää huoneissa 🙂

  • Kiva, että kommentoit. 🙂

   Lapsiperheen tarpeet ovat varmasti hyvin erilaiset kuin yksin asuvan opiskelijan, joten on hyvä, että eri elämäntilanteita varten on monia erilaisia asuntoja. Yhteistä meillä on se, että minullakin on nyt vähän ongelmia vaatesäilytyksen kanssa. Kämpässäni on noin 50 cm leveä tangollinen ja yksihyllyinen kaappi sisävaatteita varten ja toinen samanmoinen ulkovaatteille. En vielä tiedä, mahtuvatko kaikki vaatteet paikoilleen, sillä suurin osa on vielä pyykissä. Toivon parasta!

   Isot vanhat talot ovat kieltämättä todella tunnelmallisia ja kauniita, mutta koska en jaksaisi siivota niin suurta alaa, pieni asuminen vetoaa kuitenkin enemmän. Toivottavasti remontin alta kuoriutuu teille ihana koti. 🙂

 6. Päivitysilmoitus: Pieni koti on hyvä vaihtoehto | Laura Pörsti

Jaa ajatuksesi!

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s