Nimikoi omaisuutesi

Lapsena kaikki tavarat nimikoitiin. Se oli itsestäänselvä toimenpide, koska oli niin suuri todennäköisyys, että kynät ja vihot hukkuvat ja takit ja kengät menevät sekaisin muiden muksujen vaatteiden kanssa. Minusta nimikoimisen jaloa taitoa ei kannata iän myötäkään unohtaa.

Aikuisten luonnollisesti oletetaan olevan jo huolellisempia tavaroistaan, mutta keneltäpä ei joskus unohtuisi sateenvarjo bussiin tai lapaset julkiseen naulakkoon? Rahallisesti menetykset eivät välttämättä ole suuria, mutta omansa takaisin etsiminen tai uuden hankkiminen vaatii aina vaivannäköä. Moni kadonnut tavara löytäisi tiensä sukkelasti takaisin kotiin, jos omistaja olisi viitsinyt nimikoida ne.

Koska aikuisten leikkialueet ovat yleensä laajempia kuin lasten, pelkkä ”Iitu V.” ei omistajan tavoittamiseen riitä. Tavaroihin kannattaa merkata oma puhelinnumero, jotta hyväntahtoinen löytäjä voi saman tien pirauttaa omistajalle. Suosittelen puhelinnumeron sujauttamista myös lompakkoon. Yhden kesän numerotiedustelussa työskennelleenä tiedän, että monet lompakonlöytäjät soittavat palveluun kysyäkseen omistajan numeroa kortteihin painetun nimen perusteella. Numeroa ei kuitenkaan aina löydy, tai samannimisiä voi olla useita. Jos numero olisi helposti saatavilla, löytyneen lompakon ei tarvitsisi tällaisissa tilanteissa kulkea poliisin kautta.

Erään sairauspäivän aikana kaivoin esiin dymoni ja naputtelin lukuisia nimi- ja numerotarroja, jotka kiinnitin kaikkiin sellaisiin esineisiin, jotka joskus lähtevät mukanani ulos asunnosta ja joiden katoaminen harmittaisi: sateenvarjoon, läppäriin, soitinlaukkuun, nuottitelineeseen, kännykän laturiin, pyöräilykypärään… Merkkasin nimikirjaimeni myös kovaonniseen kynääni, jotta lainaajat muistaisivat sen olevan minun. Olin jo kiinnittämässä tunnistetietoja kännykkäänkin, kunnes tajusin, että sen löytäjä ei ehkä hyödy puhelinnumerostani.

Nimikoimiseen ei tarvita tarrakirjoitinta, vaikka sillä saakin katu-uskottavaa jälkeä. Pelkällä hyvällä tussilla pääsee jo pitkälle, mutta paperi ja teippi tai kontaktimuovi voivat olla avuksi. Olennaista on, että tiedot ovat helposti löydettävissä ja luettavissa. Jos tärkeä esine katoaa, täytyy vain toivoa, että sen löytää fiksu ihminen, joka ymmärtää ottaa yhteyttä.

Nimikoitko sinä omaisuutesi vai luotatko siihen, ettei mikään tärkeä huku?

Mainokset

2 thoughts on “Nimikoi omaisuutesi

  1. Jos puhelintiedustelusta löytyy numeron perusteella osoite, se voi olla kohtalokasta jos hukkaa koko laukkunsa, eli lompakon ja kotiavaimet yhdessä. Kotona olisi hyvin turvaton olo jos tietäisi että jollain jossain on osoitteeni ja avaimet. Muuten kyllä olen itsekin miettinyt, että nimikointi olisi hyvä asia.

    • Ihan totta, avainten yhteyteen ei kannata jättää henkilötietoja! Jos kaikkia arvotavaroita säilyttää samassa kassissa, sen kadotessa ei tietenkään voi enää mitään. Onneksi valtaosa ihmisistä on rehellisiä eikä yritä tunkeutua kotiin vaikka avaimet olisikin hallussa ja osoite tiedossa.

Jaa ajatuksesi!

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s