Miten tavarasta pääsee eroon?

Karsiminen ei tapahdu pelkästään päättämällä, mistä tavarasta on valmis luopumaan. Tavarat täytyy myös saada ulos asunnosta. Helpointa olisi varmaankin heittää kaikki roskikseen, mutta sitä en suosittele minkään muun kuin käyttökelvottomien ja kierrätykseen kelpaamattomien esineiden kohdalla. Vintille tai kellariin säilöminen taas tarkoittaa vain työn unohtamista ja lykkäämistä pahimmassa tapauksessa seuraavalle sukupolvelle. Karsiessani pyrin löytämään kaikelle poistamalleni uuden kodin ja näin saan myös hyvän ekologisen omantunnon. Tässä muutamia toimiviksi toteamiani tavaranpoistotapoja.

Myy
Hyväkuntoisista ja varsinkin vähän arvokkaammista tavaroista on kiva saada hiukan rahaa takaisin. Minulla ei ole koskaan ollut kerralla niin paljon myytävää, että olisi kannattanut pystyttää kirppisloosi. Olen käyttänyt hyväkseni nettikirpputoria, jossa tavarat menevät vaihtelevalla menestyksellä kaupaksi. Jos on paljon poistuvaa tavaraa, kirppispaikan vuokraaminen saattaa olla kannattava veto.

Anna tuttaville
Niitä tavaroita, joita en saa myydyksi, tarjoan kavereille. Olen päässyt eroon lusikkasetistä, vääränvärisistä hiuspinneistä, turhista tusseista ja ylimääräisistä pannunalusista lahjoittamalla ne niitä tarvitseville kavereille. Pitää vain varmistaa, ettei toinen ota tarjottua vastaan vain velvolllisuudentunnosta tai saadakseen ilmaista tavaraa. Siksi aloitan kysymällä porukassa: ”Onko kellään käyttöä…?”

Vaihtohylly
Lähikirjastossani on bookcrossing-hylly, johon saa viedä kirjoja ja ”muuta materiaalia” muiden kävijöiden löydettäväksi. Kaikki viemäni kirjat, levyt, pienet taulut ja jopa askartelutarvikkeet ovat kadonneet alta aikayksikön. Käsittääkseni monissa muissakin kirjastoissa ja esimerkiksi taloyhtiöissä on vastaavanlainen kierrätyspiste.

Kierrätyskeskukset ja hyväntekeväisyyskirpputorit
Ekotorin työntekijä sanoi minulle kerran: ”Meille saa tuoda kaiken, mikä toimii tai on joskus toiminut sähköllä.” Heille voi siis viedä hajonneet musiikkisoittimet, vanhat laturit ja kuolleet kodinkoneet huolehdittäviksi eteenpäin. Ekotori sekä esimerkiksi SPR:n Kontti ottavat vastaan myös huonekaluja, keittiötarvikkeita ynnä muita kodin esineitä. Eri paikkakunnilla lienee hiukan erilaisia hyväntekeväisyyskirpputoreja. Jos haluaa tukea paikallisia seurakuntia, myös lähetyskirpputorit ilahtuvat lahjoituksista.

Vaatekeräys
Hyväkuntoiset vaatteet, kengät ja kodin tekstiilit on (liiankin) helppo heittää Pelastusarmeijan, SPR:n tai Uffin keräyslaatikkoon. Olen kuullut, että H&M ottaa vastaan kaikenkuntoista vaatetta, mutta heidän palveluaan en ole vielä kokeillut, enkä tiedä mitä he vaatteille lopulta tekevät. Missään kaupungissa ei taida enää olla varsinaista lumppukeräystä. Puhkikuluneet sukat heitän polttokelpoiseen jätteeseen.

Unohdinko ottaa huomioon jonkun tietyn tavararyhmän? Miten sinä hankkiudut eroon tavarasta?

Mainokset

12 thoughts on “Miten tavarasta pääsee eroon?

 1. Varsin käyttökelpoisia ovat myös Facebookin ”annetaan” ja ”vaihdetaan” -tyyppiset kirppikset. Annetaan-ryhmässä luonnollisesti jaetaan roinaa ilmaiseksi, olen nähnyt siellä menevän jopa rikkinäisiä farkkuja ja tyhjiä pilttipurkkeja! Vaihdetaan-ryhmissä taas tuntuu tavara löytävän normaalia helpommin kodin jostain itselleni tuntemattomasta syystä. Ilmeisesti tuntuu kalliimmalta maksaa 2€ jostain tuotteesta kuin käydä ostamassa kaupasta kahden euron riisipaketti ja vaihtaa tuote siihen 😀 Mutta erityisesti siis jonkinlainen ei-niin-arvokas ja haluttu pikkuroina tuntuu menevän vaihtoringeissä ihan käsittämättömällä nopeudella.

  • Kiitos kommentista ja hyvästä lisäyksestä listaan! Noita facebook-ryhmiä en tullut edes ajatelleeksi, en ole itse koskaan kokeillut niitä. Hyvä tietää, että ne toimivat noin hyvin. Itse asiassa juuri tuollainen ”arvoton” pikkukama on vähän askarruttanut minua, kun sellaista ei välttämättä kehtaa sysätä hyväntekeväisyystahoillekaan. Onneksi ottajia löytyy sellaisillekin esineille!

 2. Itse olen muutaman kerran vienyt H&M:lle vaatteita. Sinne kelpaa jopa rikkinäiset vaatteet, joten yhtäkään vaatetta ei tässä taloudessa enää heitetä seka-/kuiva-/energiajätteeseen. H&M:n sivuilta löytyy tietoa kampanjasta ja siitä mitä lahjoitetuille vaatteille tapahtuu. Yhdestä muovikassillisesta saa ”vaivanpalkaksi” -15% alennuskupongin yhteen normaalihintaiseen tuotteeseen. Joku voi miettiä kannustaako tämä ostamaan lisää. Itse olen hyödyntänyt alennusta tarvitesseni esim. sukkia tai peruspaitaa ja joskus on jäänyt alennuskuponki käyttämättäkin.

  • Kiitos kommentista! Tosi kiva kuulla kokemuksia tuosta H&M:n kampanjasta. Taidan minäkin alkaa kerätä rikkinäiset vaatteet jatkossa erilliseen kassiin heille vietäväksi. Lukaisin kampanjatiedotuksen ja jäin miettimään, että miten pahassa kunnossa tekstiilin pitää olla, että se päätyy seulassa energiantuotantoon. Eli onko järkevämpää heittää kulahtaneet alusvaatteet ja puhkikuluneet sukat suoraan energiajätteeseen ilman välikäsiä vai mahtaako niistä olla vielä tekstiilikuidun kierrätykseen? Siistit ja ehjät vaatteet toimitan varmaan jatkossakin perinteisiin keräyslaatikoihin. Alennuskupongista taidan kieltäytyä, kun kyseisessä kaupassa en tapaa käydä ostoksilla. Shoppailua harrastavien ostamista taas alennuskupongit tuskin ainakaan vähentävät. 😀

  • Hei!

   Eikö tuo H&M:n kampanja mennyt jo? Ainakin täällä ei ole enää keräyspistettä, joten olen ajatellut, että se loppui tuossa vuoden vaihteessa. Korjatkaa ihmeessä, jos olen väärässä! Itse vein ennen joulua pari muovikassillista ja jo se auttoi hieman vaatekaapin kaaoksen kanssa, joten mieluusti veisin lisää, jos vain kampanja on voimissaan.

   • Nopealla googlailulla en enää löytänyt kampanjan nettisivua. Voisiko tosiaan olla, että se on lopetettu? Olin saanut sellaisen käsityksen, että kyseessä olisi vähän pidempiaikainen projekti, ja harmittelen, jos he ovat sen jo lopettaneet. Jos käyt kyseisessä kaupassa, kannattanee kysäistä henkilökunnalta varmuudeksi. Ja jos asia selviää, käy ihmeessä täällä kertomassa! 🙂

 3. Minulle tämä kysymys kiteytyy siihen, että miten ihmeessä saan aikaiseksi viedä niitä tavaroita yhtään mihinkään taikka kirjottaa myydään/vaihdetaan/annetaan-ilmoituksia tai löytää sopiva siisti paikka, jossa ottaa esineestä kuva, tai ylipäätään hakea esine vintiltä myyntiin menevien laatikosta ja ottaa siitä se kuva.

  Aina vaikeinta on saada elektroniikkaa ulos talosta. Jos olisi muuten hyvät stereot, mutta toisen kaiuttimen piuha vielä poikki, on vaikea päättää, minne viedä.

  • Voisiko siihen auttaa ajatus, että joku muu saattaisi tarvita juuri sen sinulle tarpeettoman tavaran? Suurimmitta vaivannäöittä taitaa päästä annetaan-ilmoituksilla, sellaisen laatisin esimerkin stereoistakin. Vaihtoehtona korjauttaisin ja myisin/pitäisin. Viallisena niitä ei kannata yrittää myydä, annettuna joku handy man saattaisi mielellään haluta ne projektikseen.

  • Yksittäisten myynti-ilmoitusten kirjoittaminen ja etenkin kuvien ottaminen on kieltämättä vaivalloista, varsinkin jos poistettavaa on paljon. Kirppispöydän pitäminenkin vaatii työtä, joten minusta helpointa lienee kasata auto täyteen lahjoituslaatikoita ja viedä ne lähimpään kierrätyskeskukseen, hyväntekeväisyyskirpputorille tai muuhun vastaavaan laitokseen. (Jos ei ole autoa niin ehkä joltain tutulta saa lainaksi, tai jos autollinen kaveri lähtisi vaikka mukaan projektiin auttamaan.)

   Minulle ratkaisu elektroniikalle on juuri tuo Ekotori, he myös korjaavat laitteita, mutta heidän toimipisteitään ei tietenkään ole kaikilla paikkakunnilla. Äsken muuten googlailin ja selvisi, että esimerkiksi Gigantti ottaa vastaan elektroniikkaromua raaka-aineiden kierrätystä varten. Sääli tosin tuhota muuten toimivaa laitetta, jos siinä on vain joku pikkuvika. Lauran vinkit ovat myös hyviä, ihmiset ottavat ilmaiseksi vastaan vaikka mitä, ja joku käsistään kätevä saattaisi tosiaan ilahtua uudesta projektista.

 4. Hei! Loistava aihe blogille ja hyviä ajatuksia! Myös Pääkaupunkiseudun Kierrätyskeskus Helsingissä, Espoossa ja Vantaalla ottaa vastaan kaikenkuntoisia laiteita, josta osa tarkastatetaan ja huolletaan verstailla uudelleenkäyttöön. Korjauskelvottomat toimitetaan tuottajayhteisö SERTYlle sekä tuottajayhteisöksi hakeutuvalle Suomen Kierrätysyhteistyölle. Heidän kauttaan rikkinäisistäkin laitteista erotellaan kaikki kierrätyskelpoinen hyötykäyttöön. http://www.kierratyskeskus.fi/palvelut/sahko-_ja_elektroniikkalaitteiden_vastaanotto

  • Kiitos kommentista ja vinkeistä! Hyvä tietää, että muutkin tahot korjauttavat laitteita. Minusta on mahtavaa, että työtä kierrätyksen edistämiseksi tehdään koko ajan enemmän.

 5. Päivitysilmoitus: Anna tavaralle uusi elämä | Elämänmakua maistelemassa

Jaa ajatuksesi!

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s