Jarrut pohjaan

Kuukauden kestävä flunssa. Unettomat yöt. Selittämättömät itkukohtaukset. Jatkuva epämääräinen ahdistus jonossa odottavista töistä. Toistuvat tappelut kullan kanssa. Yleinen innottomuus. Ylivoimainen stressi. Nyt jos koskaan on lyötävä jarrut pohjaan.

Kahden opiskelupaikan ylläpitäminen vie näköjään voimat ja terveydenkin. (Tiedoksenne, että opiskelen siis yliopiston lisäksi muusikoksi toisen asteen oppilaitoksessa, lähinnä harrastusmielellä, mutta puolitosissani kuitenkin.) Toisaalta olen nauttinut siitä, että tekemistä on riittänyt, mutta toisinaan on tuntunut, että elän kauhun tasapainossa: kalenterissa on lähtökohtaisesti tilaa kaikelle, mutta kun tulee uusi yllättävä tehtävä, koko systeemini meinaa kaatua.

Aikaisemmin syksyllä kirjoitin siitä, miten ajan voi saada riittämään, jos vain on tarpeeksi motivaatiota ja valitsee itselleen tärkeät asiat. Nyt motivaatio ja hyvä mieli eivät ole riittäneet kahteen opiskelupaikkaan millään. Soitto on kyllä maistunut, ja ilokseni olen edistynytkin huomattavasti, mutta yliopistokursseja olen suorittanut vain opintotuen takia. Innostuksen puute on näkynyt suoritusteni tasossa, mikä ei ehkä kuitenkaan ole tarkoituksenmukaista.

Viime syksynä havaitsin itsessäni samankaltaista vastareaktiota, vaikka silloin opiskelin pelkästään yliopistolla. Olen miettinyt, olenko valinnut väärän alan, mutta aiheet sinänsä kuitenkin kiinnostavat, ja pystyn kuvittelemaan itseni tulevaisuuden ammatissani. Opiskeluun liittyvä työmäärä vain tuntuu olevan liian suuri ja vaatimukset liian korkealla. Lopulta taidan vain kaivata taukoa, jota en ole saanut pidettyä sitten peruskouluvuosien. Opiskelijahan on opiskelija viikonloppuisinkin, ja lomilla (tai jopa opiskelun ohessa) hän tekee työtä elättääkseen itsensä koko pitkän lukuvuoden.

Olen päättänyt hidastaa tahtia. Olen vielä niin nuori, ettei minulla pitäisi olla mikään kiire tunkeutua opiskeluputken läpi loputtomaan työputkeen, joka omien tulevaisuuspäätelmieni mukaan katkeaa ainoastaan joko työkyvyttömyyseläkkeeseen tai hautajaisiin. Otan suosiolla aikalisän korkeakouluopinnoistani ja ruokin nyt nälkäistä soittomotivaatiotani. Kela tukee myös niitä opintoja, joskin vähän kitsaammin. Tilanne on oikeastaan ihanteellinen: saan kaiket päivät toteuttaa itseäni rakkaimman harrastukseni parissa ja kutsua sitä opiskeluksi.

Toivon työmäärän karsimisen parantavan hyvinvointiani. Ainakin saan lisää aikaa harrastaa myös muita mieliajanvietteitäni  – ja välillä vain olla ihan rauhassa miettimättä, mitä muuta tällä hetkellä voisi ja pitäisi tehdä.

Ps. Pidän blogista parin viikon joululoman. Leppoisaa (tavaratonta?) joulua ja hilpeää uutta vuotta kaikille!

Mainokset

4 thoughts on “Jarrut pohjaan

  1. Hyvä päätös! Höllentäminen on hyvästä. Yliopisto-opintojen suhteen kannattaakin ajatella sinne aikaan opintojen yli: lyhyt inhottava opiskeluaika kannattaa käydä läpi, jos tuleva työ on mukavaa. Hyvää joulua sullekin!

    • Kiitos kannustuksesta! Ehkä opinnot maistuvat tulevaisuudessa paremmin, jos nyt hidastan ja otan etäisyyttä, ennen kuin palan loppuun. Viisi vuotta tuntuu kauhean pitkältä ajalta odottaa ”sit ku” pääsen työelämään. Mutta ehkäpä opinnot ylipäätään muuttuvat mielekkäämmiksi loppuvaiheessa. Viimeinen vuosikin koostuu lähinnä työharjoittelusta.

  2. Hienoa että voit löysätä tahtia! Niin kannattaakin heti siinä vaiheessa, kun alkaa tuntua siltä että tekemistä on liikaa, nimimerkillä vaikka kuinka moneen kertaan itsensä uupumuksen partaalle ajanut… Rauhallista joulunaikaa sinulle!

    • Kiitos vertaistuesta! Minulla on menneisyydessä ollut hirveästi suorituspaineita, jotka vaikuttavat näköjään toimintaani edelleen. Tuntuu, että en minä voi uupua, en minä voi luovuttaa. Jos en valmistu viidessä vuodessa, olen epäonnistunut enkä vastaa odotuksiin. Pyh ja pah, ymmärrän nyt. Vihdoin myönnän, että uuvuttaa, ja annan itselleni luvan ottaa rennommin.

Jaa ajatuksesi!

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s