Karsimiskatko

Elokuun lopulla kirjoitin, että olen jäänyt koukkuun kiihtyvään karsimiseen. Sittemmin karsimistahtini on hidastunut ja lopulta pysähtynyt lähes kokonaan. Vähän on ikävä vähentämistä.

Ryhdyin tarkastelemaan tavaroitani kriittisesti pari vuotta sitten, kun koin minimalistisen herätyksen. Tuolloin en dokumentoinut poistojani mitenkään. Aloitin karsimieni esineiden laskemisen vasta viime talvena. Tavoitteeni oli saada poistettua sata tavaraa vuodessa. Tällä hetkellä saldoni huitelee 130 esineen tienoilla.

Yllättävän paljon ylimääräisiä asioita on siis tiukasta seulastani huolimatta kulkeutunut minimalistiseen yksiööni. Suurin osa hyvästelemistäni tavaroista on ollut vaatteita. Jonkin verran olen poistanut kirjoja, levyjä, keittiökamaa, koruja sekä kosmetiikkaa. Uutta karsittavaa on enää vaikea keksiä.

Tuulian taannoisen sadan tavaran viikonloppuhaasteenkin sovitin itselleni järkevämpään mittakaavaan tavoittelemalla viiden esineen karsimista. Onnistuin juuri ja juuri: laitoin kaksi ylimääräistä meikkipussukkaa kiertoon, sain sattumalta yhden pitkään poistumista odottaneen kirjan myytyä, siirsin poisannettavaksi yhden kaulakorun, jota en käytä, sekä heitin viimevuotisen lukuvuosikalenterin pois.

Haasteen jälkeen kodistani ei ole kadonnut mitään. Kamaa ei onneksi tule juuri lainkaan sisään muuten kuin käymään, eli tavaramäärä pysyy aika lailla vakiona. Voinko tässä vaiheessa todeta, että omistan vain sen, minkä tarvitsen, enkä mitään ylimääräistä? En usko sen olevan mahdollista. Totta kai minulla on esineitä, jotka eivät ole ihan välttämättömiä, mutta joista en halua nyt luopua. Ehkä minun täytyy vain pitää vähän taukoa ja tehdä uusi karsimiskierros muutaman kuukauden kuluttua.

Sillä aikaa, kun odotan tarpeettomien tavaroiden ilmoittavan itsestään, panostan loppuun kuluttamiseen. Aloitan kasasta vihkoja, muistikirjoja, lehtiöitä ja muistilappuja, joita olen lapsuuteni aikana saanut lahjaksi ja ostellut itsekin. Jokaisesta vihosta olen käyttänyt muutaman ensimmäisen sivun, mutta loput ovat jääneet tyhjiksi. Uuteen tarkoitukseen on sitten pitänyt aloittaa aina uusi vihko.

Käytän vihot ja lappupinkat systemaattisesti yksi kerrallaan loppuun. En osta talouteeni yhtään toimistopaperituotetta (paitsi ehkä kirjekuoria, vaikka niitäkin voisi toki taitella vihon sivuista), ennen kuin vanhat on käytetty. Kirjoitan enimmäkseen tietokoneella, mutta enköhän saa opiskeluun liittyviä muistiinpanoja, omia ajatuksia ja aina niin ihania listoja tuhertamalla paperit ennen pitkää tuhlattua.

Kanssakarsija, miten sinun vähentämisesi sujuu? Mitä teet, jos poistettavaa ei tahdo löytyä?

Mainokset

8 thoughts on “Karsimiskatko

 1. Samanlainen vihkojen vähentäminen on minullakin käynnissä. Opiskeluaika on parasta aikaa käyttää ne loppuun. Niitä vain tuppaa minulla olemaan niin paljon, ettei ne ihan heti lopu. Voi sitä onnen päivää, kun valmistuu, ja voi käydä kaikki opiskeluihin liittyvät paperipinot läpi karsien rajusti. Muutamat tärkeät voi sitten skannata koneelle, jotta pääsee siitäkin materiasta eroon.

  Muuten poistettavaa löytyy aina välillä. Vaatehuoneessani on menossa pitkä projekti. En ole kesän jälkeen ostanut uusia vaatteita, mutta karsinut sitäkin enemmän. Kulutan sukkia ja pesen vaatteita mahdollisimman harvoin, jotta vähän käytetytkin pääsevät käyttöön. Koska vaatevarastoni koostuu lähinnä halvoista vaatteista, tarkoituksenani on tosiaan kuluttaa ne ensin loppuun, jotta voin lähettää ne viimeiselle matkalleen siivousräteiksi. Kun sitten tulee aika ostaa lisää vaatteita, alan luoda ns. täydellistä pientä vaatevarastoa (helposti yhdisteltäviä ja kestäviä vaatteita).

  • Meillä onneksi suurin osa kurssimateriaaleista on sähköisiä. Kammoan monistepinoja, joita kertyi lukioaikana hurjat kasat pöytien päälle ja alle. Ihan villiinnyin ylioppilaskirjoitusten jälkeen ja riemuissani heitin kerralla kaikki paperinkeräykseen.

   Minulla on ihan samanlainen suunnitelma vaatteiden suhteen! Paljon on lähtenyt, mutta silti vaatteita riittää. Puolentoista vuoden sisällä olen ostanut yhden paidan ja joitain alusvaatteita. Parit housut olen saanut kulutettua loppuun, mutta varantoa riittää silti, eikä uusia tarvitse ostaa varmaan ainakaan vuoteen. Suurin osa tämänhetkisistä vaatteistani on onneksi hyvälaatuisia ja kivoja käyttää. Vähemmän kivat olen jo laittanut pois. Nyt on hyvä aika pohdiskella, millaisia vaatteita ostaisin sitten, kun niitä tarvitsee ostaa.

 2. Hei tämä nyt ei varsinaisesti liity postauksesi aiheeseen mutta olisi mielenkiintoista kuulla kuinka monta tavaraa omistat. Niitä voisi ryhmitellä esim. vaatteet ja kengät, keittiötarvikkeet jne. Itselläni on tavaran karsimisprojekti vasta aluillaan ja juuri raahasin 300 tavaraa kirpputorille. Silti tuntuu ettei tavaraa olisi juurikaan asunnosta poistunut, mikä taas sai miettimään kuinka monta tuhatta tavaraa tässä taloudessa oikein onkaan…

  Kun luin kuinka sovelsit vähennä sata tavaraa viikonlopussa -haastetta, ajattelin että vau tuolla ihmisellä on oikeasti ihanan vähän tavaraa. Juuri nyt kaipaisinkin motivaatiota, jotta voisin päästä lähellekään sinun tilannettasi.

  • Olenkin miettinyt, että olisi hauskaa laskea kaikki omistamani tavarat. Urakka on kyllä iso, se täytyy varmaan levittää parille viikonlopulle. Minulla ei nimittäin todellakaan ole mitenkään supervähän tavaraa, vaikka varmaankin keskimääräistä vähemmän onkin. Yhden hengen taloudessa pitää kuitenkin tehdä jonkin verran kompromisseja sen suhteen, mikä on tarpeellista ja mikä järkevää esimerkiksi tekstiilien määrässä.

   300 poistettua tavaraa on hurja määrä! Älä ihmeessä lannistu, vaikka vaikutus ei näkyisikään välittömästi. Totta kai mitä enemmän omistaa, sitä enemmän pitää (tai saa!) poistaa, jos haluaa merkittävän muutoksen. Toisaalta jos lähtötilanteessa on paljon ylimääräistä, isoja tavarakasoja lienee kohtalaisen helppo kerätä kierrätettäväksi. Kuten sanoit, olet vasta aloittanut, ja karsimiskierroksia tulee todennäköisesti useampia. Eiköhän vähennys ala jo parin kirpparireissun jälkeen näkyä ja tuntua. 🙂

 3. Koin juuri aikamoisen yllätyksen, kun varasin kirppispöydän ja aloin hinnoitella sinne meneviä tavaroita: olen ajatellut, ettei meillä olisi enää paljon mitään turhaa, mutta myyntiin lähti kolme ikeakassillista tavaraa. Iso osa oli tietenkin lasten pieneksi käyneitä vaatteita ja muuta vastaavaa, mutta varmaan ainakin yksi kassillinen oli omia tavaroitani, lähinnä vaatteita. No, nyt on ainakin vaatekaapissa tilaa, eikä turhia vaatteita enää jäänyt jäljelle. Kai.

  Huomaan kyllä itsestäni, että minulla on jatkuvasti meneillään vähintäänkin päänsisäinen karsimisprojekti. ”Tuokin taitaa olla turha, katsotaan vielä vähän, mutta jos sille ei ole käyttöä niin seuraavalla kirppisreissulla se saa lähteä…” Aina välillä on ollut sellainen olo, että tämä oli nyt tässä ja uutta karsittavaa ei enää kertakaikkiaan voi löytyä, mutta pienen hengähdystauon jälkeen sitä yllättäen onkin vaikka kuinka.

  • Tuo on yleinen oletus ja harhaluulo, että kaikki oma olisi tarpeellista. Vasta, kun alkaa analysoida tietoisesti ja kriittisesti esineiden käytön taajuutta, hoksaa, etteivät ne kaikki olekaan niin tärkeitä. Tavaraa tulee väistämättä kotiin, ja tarpeettoman määrä vain kasvaa, ellei sitä laita samaan tahtiin pois. Toivottavasti minäkin saan pienen miettimistauon aikana uusia karsimisideoita.

 4. Mä olen ehkä 100 tavaraa saanut vähennettyä mutta varmasti useampi sata vielä joutaisi pois. Täytyy jatkaa projektia kirjoituksestasi motivoituneena. Älytön tilanne jos jossain laatikossa on niin paljon tavaraa ettei taaimmaisia edes muista tai tule ikinä käyttäneeksi. Tänään saa ainakig muutama tavara lähteä. Ja huomenna kans.

  • Kiitos kommentista. Laatikot tosiaan syövät vaikka mitä, ja sekalaiset tilpehöörit tuntuvat ihan lisääntyvän keskenään. Hyvä, että olet havahtunut tilanteeseen. Tsemppiä projektiisi; vaikuttaa lupaavalta!

Jaa ajatuksesi!

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s