Ostopäätös on kannanotto

Moni tekee kaupan tarjontaa tutkiessaan ostopäätöksensä sen perusteella, minkä hintaisia tuotteet ovat. Hintojen ja erityisesti hinta-laatu -suhteen tarkkaileminen on toki jokaiselle fiksu tapa ja joillekin kehnon rahatilanteen takia peräti ainoa mahdollinen keino. Jos rahan riittäminen ei ole senteistä kiinni, hintojen ohi kannattaa kurkata kriittisemmin.

Tuotteet eivät tietenkään ilmesty itsestään putiikkien pinoihin. Ennen kuin ne kerkeävät kuluttajan käsiin, tarvitaan lukuisia työvaiheita ja työntekijöitä niitä suorittamaan. Tuotteen raaka-aineista, valmistuksesta, kuljettamisesta ja myynnistä kertyy melkoinen taloudellinen, sosiaalinen ja ekologinen yhteisvaikutus, jota harvoin tulee edes ajatelleeksi. Kun sitä rupeaa miettimään, alkaa tuntua hämmästyttävältä, miten viiden euron paita voi millään maksaa itseään valmistuttajalleen takaisin. Halpatuotantoprosessissa jokin vaihe falskaa ja jotain osapuolta käytetään hyväksi, jotta myyntihinta saataisiin polkaistua pohjalle.

Pakkausmerkinnät ovat valitettavan puutteelliset isossa osassa tuotepakkauksia, mikä vaikeuttaa kuluttajan mahdollisuutta arvioida tuotteen ekologisuutta ja eettisyyttä. Alkuperämaan ilmoittaminen on vähintä, mitä markkinoija voi kuluttajan puolesta tehdä. Edes valmistusmaata ei aina vaivauduta mainitsemaan, mistä ei voi päätellä muuta kuin sen, että tuote ei varmaankaan tule ihan läheltä. Tuotteen alkuperää on hankala lähteä sen tarkemmin selvittämään, sillä myyjien, maahantuojien ja jopa tuotantovaiheisiin osallistuvien tahojenkaan tiedot eivät aina ole kattavat.

On lopulta kuluttajan vastuulla vaatia lisää tietoa tuotteista ja niiden valmistuksesta. Huolestuttavaa on, että monia ei tunnu edes kiinnostavan, mistä ruoka, vaatteet, huonekalut ja elektroniikka ovat peräisin. Unohdetaan, että ostaminen on jokapäiväinen vaikuttamisen ja äänestämisen kanava. Se, mihin tuotteeseen tarttuu, vaikuttaa siihen, mitä kaupassa jatkossa tarjotaan. Jos ostaa halvinta ulkomaista tehotuotettua jauhelihaa, antaa äänensä kyseiselle tuotantomenetelmälle ja kannustaa suomalaisia maatalousyrittäjiä lopettamaan toimintansa. Jos taas valitsee pientilan luomukananmunat, osoittaa tukensa heidän toiminnalleen ja auttaa heitä myös jatkamaan sitä.

En ehdota, että jokaisen ostoksen kohdalla pitäisi selvittää tuotantoprosessi alusta alkaen. Se ei ole käytännössä kovin helppoa, jos edes mahdollista. Liika murehtiminen sitä paitsi lannistaa. Pointtini on, että ostoksia tehdessä olisi hyvä olla tietoinen taustalla olevan prosessin olemassaolosta. Halpa hinta ei tee autuaaksi, vaan sen taustalla piilee todennäköisesti epäkohtia. Paras ympäristöteko on ostamatta jättäminen, mutta silloin kun on pakko ostaa, kannattaa panostaa lähituotantoon, kierrätykseen, laatuun ja kestävyyteen.

Mitkä kriteerit vaikuttavat sinun ostopäätöksiisi?

Mainokset

5 thoughts on “Ostopäätös on kannanotto

 1. Olipa hyvä kirjoitus! Olen niiiin samaa mieltä siitä, että pitäisi miettiä jokaisen hankkimansa tavaran kohdalla missä se on valmistettu, mistä aineista se on valmistettu, kuka sen on tehnyt jne.
  Valmistusprosessi on tavanomaisessa kaupassa siivottu näkymättömiin, koska se useimmiten on sangen kiusallinen.

  • Kiitos!

   Ihan järkeen käypää tosin, että tuotteen alkuperä piilotetaan tai ainakin silotetaan niin nätiksi, ettei kuluttajalle vain tule paha mieli ostoksistaan. Siitähän saattaisi seurata, että ihmiset alkavat ajatella liikaa, muuttavat ostokäyttäytymistään ja – järkyttynyt henkäys – vähentävät kulutustaan!

 2. Päivitysilmoitus: 33 yksinkertaista vinkkiä ympäristöystävällisempään elämään | Minimalismin Ilo

 3. Hyvä kirjoitus, kiitos! Tätä asiaa pohdin kovasti tällä viikolla, kun löysin Tampereelta kaupan jossa voin käydä hyvällä omallatunnolla vaateostoksilla. (Kirjoitin aiheesta blogiini lyhyen postauksen, jos haluat kurkistaa.)

  Mietin aina ostaessani hintaa. Mutta en ainoastaan hintaa, vaan myös tuotteen alkuperää – ja sitä mitä tuotteelle tapahtuu kun sitä en voi enää itse käyttää. Yritän punnita ostosteni elämänkaaren vaikutuksia ympäristöömme ja valita vähiten kuormittavaa. Etsin laadukkaita ja kestäviä tuotteita.

  • Kiitos!

   Oi, kuulostaapa ihanalta putiikilta. Lisää tuollaisia joka puolelle! Tuollainen helpottaa varmasti ostopäätöksiensä vaikutuksia pohtivan valinnavaikeutta. Ihannetulevaisuudessa kyseinen konsepti olisi itsestäänselvyys, tarjolla olisi vain kestävästi ja eettisesti tuotettua materiaa, koska muita valmistustapoja ei hyväksyttäisi eikä sallittaisi. Niitä pidettäisiin vallan brutaaleina.

Jaa ajatuksesi!

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s