Unohdetaan ilmastonmuutos

Ilmastonmuutoksesta puhutaan paljon. Synkkiä tulevaisuusnäkymiä maalaillaan yksi toisensa perään: jäätiköt sulavat, merenpinta nousee, kaupungit uppoavat, pakolaismassat vyöryvät, ruoka ja juomavesi loppuvat, eliölajit kuolevat ja lopulta sodat ja luonnonmullistukset pyyhkäisevät koko maapallon tyhjäksi elämästä. Kaikki tämä johtuu joidenkin tutkijoiden mielestä yksinomaan ihmisen toiminnasta.

Toiset ovat vilauttaneet näkökulmaa, että ilmastonmuutos olisikin ihan luonnollinen juttu. Keskilämpötilahan on vuosituhansien ja -miljoonien varrella heitellyt laidasta toiseen. Ehkäpä sivilisaatiomme onkin vain sattunut kehittymään vauhdilla tähän kiivaasti lämpenevään aikaan. Onpa spekuloitu, että koko ilmastonmuutos olisi vain keksitty ilmiö, salaliitto tavallista tallustajaa vastaan, jotta isot kihot rikastuisivat vähän lisää.

Minulle on yhdentekevää, tapahtuuko ilmastonmuutosta vai ei ja johtuuko se ihmisestä vai ei. Koko aiheen voisi minun puolestani heittää heinikkoon. Älkää toki käsittäkö väärin – minä olen mitä suurin luonnonystävä. Ympäristöasiat ovat lähellä sydäntäni, ja toteutan ekologisuutta parhaani mukaan arkielämässäni. Juuri siksi olenkin huolissani siitä, että ilmastonmuutos leimataan ihmiskunnan ja luonnon pahimmaksi uhaksi. Siitä kiisteltäessä toissijaiseksi jäävät kaikki muut maailman akuutit ongelmat, joihin joka iikka vaikuttaa, halusi tai ei.

Ilmastonmuutos on abstrakti, pelottava peikko. Jos sitä alkaa pohtia, tuntee itsensä kovin pieneksi ja avuttomaksi. Syyllisyydentunteet ja ahdistus valtaavat mielen. Ajatuksen työntäisi mielellään jonnekin mielen perukoille. Moni päättääkin, että ilmastonmuutos tapahtuu (tai ei tapahdu) riippumatta omista teoista, ja antaa samalla itselleen luvan ajaa niin isoa autoa, ostaa niin monta uutta asua ja lentää niin usean kerran vuodessa kaukoitään kuin vain kukkaronnyörien on varaa joustaa.

Se, että sulkee silmänsä ilmastonmuutokselta, ei poista kerskakulutuksen ja tuhlailevan elämäntyylin vaikutusta ympäristöön. Unohdetaan, että saasteet vahingoittavat myös ihmisen terveyttä. Että materiaaliseen hyvinvointiin uhrattavat uusiutumattomat luonnonvarat – polttoaineiden lisäksi esimerkiksi uraani ja kaikki metallit – loppuvat joskus. Että uusiutuviakin luonnonvaroja käytetään nopeammin kuin ne ehtivät eheytyä. Että eliöitä kuolee ihmisen myllätessä niiden elintilan käyttöönsä. Että eläinten lisäksi myös ihmisiä käytetään kapitalistisessa maailmassa julmasti hyväksi.

Mitä abstraktimpia ongelmat ovat, sitä vaikeampi niitä on käsittää. Omien ostosten tuottama hiilijalanjälki ei kerro Telluksen tallaajalle yhtään mitään. Havainnolistavampaa ja silmiä avaavampaa on tarkastella tuotteen tuotantotapaa alusta asti sekä sen todellista elinkaarta. Valitettavasti mistään kauppatavarasta on vaikea saada näin monipuolista tietoa, mutta omassa mielessään voi aika hyvin kuvitella, että tuotteita ei ole ainakaan taiottu markettien hyllyille.

Ei ole viime kädessä kenenkään etu, että huoli ympäristöstä heitetään ilmakehään ja jätetään sinne roikkumaan. Ympäristöongelmat pitää tuoda ihmistä lähelle, ymmärrettävässä muodossa. Näkyvimmät ongelmat on tarkoituksella ulkoistettu halpamaihin, mutta poissa silmistä ei saa olla poissa mielestä. Nyt on hyvä hetki ravistella itsensä hereille ilmastonmuutosturtumuksesta ja ryhtyä tiedostamaan kulutuksensa todellinen, välitön vaikutus ympäristöön.

Mainokset

7 thoughts on “Unohdetaan ilmastonmuutos

 1. Kiitos tästä tekstistä. Olen ehdottomasti samaa mieltä siitä, että ”ympäristöongelmat pitää tuoda ihmistä lähelle, ymmärrettävässä muodossa”. Ilmastonmuutos on todellakin turhan abstraktia ymmärrettäväksi, samoin mahdollinen hiilijalanjälkimerkki tuotteessa.

  Ympäristöasiat ovat hankalia, suuria ja monimutkaisia kokonaisuuksia. Kun tarpeeksi yksinkertaista tietoa ei ole tarjolla, ihmiset tarttuvat helppoihin lillukanvarsiin, kuten tuotteiden pakkaamiseen, vaikka huomattavasti tärkeämpää olisi miettiä päivittäisiä valintojaan laajemmalta kannalta. Kuten tuotteen koko elinkaarta – mutta siinä onkin temppu, että siitä tarpeeksi tietoa saisi. Sekin olisi jo paljon, että ihmiset ostaessaan valitsisivat tuotteita, joita eivät halua heittää pois ennen niiden elinkaaren päättymistä, ja joilla se elinkaari olisi mahdollisimman pitkä.

  Tarpeeksi yksinkertaisen ja jokaisen saatavilla olevan tiedon puuttuessa on helppo jatkaa kuten ennenkin. Abstrakti ilmastonmuutoksesta puhuminen, ja vieläpä sen olemassaolon ja syiden hämmentäminen, varmasti saa osan ihmisistä tilaan, jossa he vaan eivät jaksa välittää. Ikävintä tässä on se, että he jotka todella välittävät, eivät yleensä puhu samaa kieltä ns. tavallisten ihmisten kanssa, vaan tuntuvat kaukaisilta puheineen ja ratkaisuineen, jolloin yhteinen kosketuspinta jää hyvin vähiin.

 2. Kiitos kommentistasi!

  Pienillä asioilla on toki merkitystä. Jos yksi kuluttaja toisensa jälkeen vaatii ekologista tuotteiden pakkaamista ja välttää itse joka kauppareissulla uuden muovikassin ostamista, vaikutukset ovat huomattavat. Suurin ympäristöteko on ostamatta jättäminen, mutta aina se ei ole mahdollista. Kuten totesit, silloin kun ostaa, valintojaan pitäisi miettiä mahdollisimman laajasti.

  Tietoa on tarjolla liian vähän. Meidän kuluttajien pitäisi sitä vaatia. Minusta on ihmeellistä, että kaikissa pakkauksissa ei ilmoiteta edes tuotteen valmistusmaata. Vielä ihmeellisempää on, että se ei tunnu monia edes kiinnostavan; ostetaan vain halvinta. Tästä voisi kirjoittaa toisenkin tekstin.

  • Toki pienilläkin asioilla on merkitystä. Massojen käyttäytymisellä on suuria vaikutuksia, pienissäkin asioissa. Tietysti ylipakkaamistakin on hyvä miettiä. Tai valintaa muovipussi/paperikassi (kangaskassi!). Joskus esimerkiksi tuon kassivalinnan puiminen mediassa tuntuu kuitenkin harmilliselta, kun tärkeämpää olisi saada tietoa siitä, mitä ekologisuutta tärkeänä pitävän ihmisen sinne kassiin kannattaisi pakata.

   Olen myös ihmetellyt surkeita pakkausmerkintöjä. Vielä hullummaksi menee jos netistä aikoisi jotakin tilata. Ei ilmoiteta välttämättä edes valmistusmateriaalia tai tuotteen kokoa… luulisi olevan aika oleellinen tieto monessakin tuotteessa. (Esim. kestävyyden kannalta voi olla tärkeää tietää onko tuote muovia vai metallia, eikä sitä välttämättä kuvasta voi päätellä.) Verkkokaupoista jätän saman tien käyttämättä kaupat, jotka eivät arvosta asiakastaan sen vertaa, että vaivautuisivat kertomaan olennaiset tiedot. En todellakaan kysele perään perusasioita. Miten tuollaisilta voisi edes vaatia syvempää tietoa tuotteesta?! Äänestän todella helposti jaloillani tai lompakollani, jos yrityksen toimintaperiaatteet eivät miellytä. Kivijalkakaupassakaan tietoa ei aina saa vaikka kysyisikin, ja usein itsellä on enemmän tietoa tuotteesta kuin myyjällä.

   Vaatteiden/kenkien kohdalla suosin jo vanhastaan hyväksi havaittuja yrityksiä, joiden toimintaperiaatteet ovat minulle tuttuja. Inhoan shoppailua niin paljon, että rajaan ostopaikka/merkki/tyyli -valikoimani pieneksi, ja sen sisältä teen ostokseni. Olen sen verran mukavuudenhaluinen, että koen helpommaksi jättää kokonaan hankkimatta tavarat, joita en välttämättä tarvitse, kuin että selvittäisin tavaroiden taustoja monen mutkan takaa. Pelkästään ostopäätöksen tekemiseen, varsinkin isommissa ostoksissa, voi mennä paljon aikaa.

   Kirjoita ihmeessä toinenkin teksti! Olen monesti miettinyt, että kuinka moni joka ostaa halvinta todella luulee tai tietää saavansa EDULLISINTA. Halpa voi muuttua kalliiksi, jos tuote kestää lyhyen aikaa, tai jos esim. halpa ja huonosti ravitseva ruoka vaikuttaa ikävästi terveyteen. Juuri tähänhän perustuu sanonta köyhällä ei ole varaa ostaa halpaa. Itse olen kokenut tämän käytännössä hyvin todeksi.

   • Totta, että kassiasiakin on jo aika perusteellisesti läpikäyty ja voitaisiin jo siirtyä sen kassin sisäpuolelle. Molemmat asiat ovat tärkeitä, mutta ehkä se kassin valinta on kuitenkin vain lämmittelyä itse asiaan. 🙂

    Nettikaupoista minulla ei ole hirveästi kokemusta. Olen käyttänyt niitä lähinnä sellaisessa tilanteessa, jossa olen jo tiennyt tarkkaan, mitä haluan, ja tarkistan, saisinko sen netistä tilaamalla halvemmalla tai helpommin omakseni. Kauppatilanteissa huomaan usein, että myyjä on tosiaankin vain myyjä. Hän ei osaa kertoa tuotteesta mitään muuta kuin hinnan ja palautusoikeuden voimassaoloajan. Isoissa konserneissa työntekijät vaihtuvat tiuhaan, eikä heitä perehdytetä laajaan tuotevalikoimaan kovin syvällisesti.

    Minulla on sama ongelma, että ostopäätöksen tekeminen tuntuu jo työltä, kun yrittää löytää kaikin tavoin parhaan vaihtoehdon. Siksi usein jätän mieluummin ostamatta kuin näen sitä vaivaa. Helpompaa olisi olla huolehtimatta, kuten massat tekevät, mutta omatuntoni ei valitettavasti salli sitä.

    • Meillä on näköjään sama tilanne, herkkä omatunto. Minäkin olen kokenut helpommaksi olla kokonaan ostamatta, kuin nähdä vaivaa ostopäätöksen kanssa ja tuotteen taustojen selvittämiseksi. Täysin huolehtimatta en osaa olla. Toki mukaan on aikojen saatossa tarttunut tavaroita, joiden valmistusketjusta ei ole kuin jonkinlainen kuvitelma. Ja tarttuu varmasti jatkossakin. Aina omista vakipaikoista ei löydy sopivaa tuotetta, jolloin on turvauduttava johonkin muuhun. Joka tuotteen kohdalla ei toisaalta edes muista miettiä tuotantoketjua, sitä vähemmän mitä kiireellisempi ja pakollisempi ostettava on kyseessä. Yritän antaa itselleni armoa tällaisista päätöksistä sillä, että ostan nykyään hyvin vähän ja vain tarpeeseen, ja käytän ostamani tavarat loppuun jos suinkin mahdollista. Ostaminen on kaikkea muuta kuin helppoa ja mukavaa!

     • On tärkeää antaa itselleen lupa olla ajattelematta hirveän tarkkaan jatkuvasti. Maailmantuskan alle on helppo tukehtua, jos sille omistautuu liikaa.

 3. Päivitysilmoitus: 33 yksinkertaista vinkkiä ympäristöystävällisempään elämään | Minimalismin Ilo

Jaa ajatuksesi!

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s