Sokerikoukussa

Omasta kokemuksesta voin todeta, että sokeri on kuin huumetta. Siihen jää koukkuun. Makeanhimo ei ole pelkkä mieliteko, vaan se on aivojen antama käsky. Pakko saada sokeria. ”Tarvittava” annos suurenee varkain, kun sokerin aiheuttama mielihyvän tunne pikku hiljaa heikkenee. Lopulta edes levy suklaata ei riitä tyydyttämään jatkuvaa makeanhimoa.

Yhdysvaltalaisen yliopiston UCSF:n nettiartikkelissa todetaan, että sokeri on myrkkyä. Paitsi että ylimääräinen energiansaanti aiheuttaa ylipainoa, sokerilla on paljon muitakin tutkittuja negatiivisia terveysvaikutuksia. Artikkelin mukaan sokeri muun muassa vaikuttaa aineenvaihduntaan, nostaa verenpainetta, muuttaa hormonitoimintaa ja vahingoittaa maksaa. Lisää vaikutuksia on listattu Nancy Appletonin blogissa. Hui!

Alan olla melkoisen huolissani hyvinvoinnistani. En niinkään painostani: olen normaalipainoinen, eikä paino ole koskaan noussut hälyttävästi herkuttelun takia. Sen sijaan olen huomannut sokerin vaikutuksen mielialaani. Sokerihumala on toki hauska vaihe, mutta jälkeenpäin masentaa, kiukuttaa, hävettää ja väsyttää. Vatsa valittaa ja iho protestoi.

En halua olla sokerinarkkari. Tahdon olla terve vielä viidenkymmenen vuoden kuluttuakin. Olen aiemminkin yrittänyt vähentää sokerin kulutusta, huonoin tuloksin. Nyt tuntuu, että ainut keino vieroittautua sokerista on kieltäytyä siitä kokonaan. Siis lisätystä, puhdistetusta sokerista. Sokeriahan on luonnostaan hedelmissä, kasviksissa ja maidossa, ja niin saakin olla.

Pidän kolmen viikon sokerilakon. Kuulemma 21 päivässä voi oppia uuden tavan. Toivon, että tämä pätee myös tavoista pois oppimiseen. Lakon jälkeen en aio juhlia jäätelöannoksen äärellä. Oikeastaan voisin ottaa mallia ystävästäni, joka ei itse osta herkkuja mutta syö, jos tarjotaan. Olen jo muutenkin hankala vieras ruokavalioni takia, eikä totaalinen sokerittomuus helpottaisi lainkaan.

Lakon päätyttyä kerron, miten kävi (täällä)!

Oletko sinä sokerin kohtuukäyttäjä vai pahasti koukussa kuten minä? Pelottavatko sokerin terveysvaikutukset?

Mainokset

10 thoughts on “Sokerikoukussa

 1. Koukussa!
  Muuten olen aika hyvin onnistunut vieroittumaan valkoisesta sokerista, mutta lakut ovat heikko kohtani, joita en yksinkertaisesti pysty vielä vastustamaan.

  • Kuulostaa jo tosi hyvältä, jos lakut ovat ainoa paheesi! Kohtuudella niitäkin voi popsia ihan hyvällä omallatunnolla 🙂

 2. Täällä kans ollaan pahasti koukussa. Pyörittelen samaa ajatusta tuosta sokerilakosta tai sokerin vähentämisestä miltei joka kerta kun syön jotain. Olen myös normaalipainoinen, mutta olen oikeastaan aina ollut sokerihiiri. Tuntuu, että jos en ole saanut sokeriannostani olen todella kärttyinen. Jos en osta suklaata tai karkkia niin keksin kaapista aina jotain joka sisältää sokeria. Esim juon suuren lasillisen kylmää kaakaota. =/

  • Tuo kärttyisyys on minullekin kauhean tuttua. Voin kertoa, että lakon ensimmäiset päivät hermoni ovat olleet melkoisen pinkeinä!

   Vanhempien luona asuessani kaapeista löytyi aina jotain, millä sai sokerihimon tyydytettyä. Nyt yksineläjänä on helpompi varmistaa, ettei houkutuksia ole käden ulottuvilla. Valitettavasti lähikauppa on kuitenkin sadan metrin päässä. 😀

   • Mutta juuri se kärttyiseksi muuttuminen, eli vierotusoire kertoo siitä kuinka vahva ”huume” sokeri on. Siitä kun itsensä eroon saisi niin ai ai! 🙂

    Ps. ei ne lakut ainoa paheeni ole. Valitettavasti. Ne on vaan se pahin, jota en voi vastustaa. Kyllä silloin tällöin tulee sorruttua muuhunkin sokeripitoiseen, mutta niitä muita pystyn kuitenkin vastustamaan.

    • Kärttyisyys helpottaa onneksi nopeasti, huomaan!

     Odotan jännityksellä, jääkö minulle tämän lakon jälkeenkin jokin lakujasi vastaava herkku, jolle en voi sanoa ei. Aiemmin se on ainakin ollut suklaa.

 3. Tällä hetkellä taidan olla kohtuu käyttäjä. Aiemmin sokerin himo on painottunut pimeään vuodenaikaan. Kirkasvalolla olen päässyt himosta eroon. Nuorempana laitoin aina purkkaa suuhun kun teki mieli karkkia. Ainoa terveysvaikutus joka huolettaa on ylipaino. Toisaalta en usko että totaalikieltäytyminenkään pidemmän päälle toimii. Omille lapsille yritän opettaa kohtuutta; ei haittaa jos syö päivällisen päälle jälkkäriksi yhden keksin. Jos syö koko keksipaketin, niin sitten haittaa.

  • Talvella monilla makeannälkä herää. Minulla se on ympärivuotista. 😀 Kohtuuden opetteleminen ja oppiminen taitaa tosiaan olla järkevintä. Kun ääripäitä lähestyy, kasvaa myös riski siihen, että suhde ruokaan kieroutuu. Minusta tuntuu, että olen niin herkkä sokerille, että jään siihen pahasti koukkuun jo pienistä määristä. Siksi aion jatkossa välttää herkkujen hankkimista itseäni varten.

 4. Hei! Halusin tulla kiittämään Sinua inspiroivasta blogistasi! 🙂 Tuo sokeririippuvuuskin on turhan tuttu ilmiö. Aiemmin söin makeaa jatkuvasti. En myöskään koskaan ole ollut ylipainoinen, mutta makea korvasi silti ravintorikkaampaa ruokaa. Raskauden aikana kuitenkin makean syönti jäi, ja huomasinkin ettei enää tee makeaa lainkaan mieli. Aikaa tähän meni tosin puolisen vuotta. Suosittelen kuitenkin sinnittelemään tämän ajan, on ehdottomasti sen arvoista!

  • Kiitos! Ja ei kestä. 🙂 Kiva että kommentoit, niin pääsin kurkkaamaan sinunkin blogiasi.

   Sokeri on kyllä salakavala. Minun ei tee enää mieli makeaa samalla tavalla kuin joskus pahimpina koukkuvuosina, mutta jostain syystä syön sitä silti tarpeettoman usein. Pystyn onneksi pitäytymään päätöksessäni, etten enää osta herkkuja kotiin. Harmi kyllä kaikkea hyvää on tarjolla melkein aina, kun käyn vierailulla jonkun toisen luona, ja silloin on vaikea kieltäytyä…

   Puoli vuotta on varmasti tehokas ajanjakso, siinä ehtii keksiä ja juurruttaa niin paljon uusia tapoja makeansyönnin tilalle, ettei vanhoihin palaa yhtä herkästi. Onnittelut sinulle makeanhimon selättämisestä!

Jaa ajatuksesi!

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s