Kirppisshoppailijan tunnustuksia

Kehaisin pari viikkoa sitten kypäräkirjoituksessani*, etten ole koskaan ollut mikään shoppailuhirmu. Huijasin hiukan.

Totta on, etten ole koskaan nauttinut ketjukaupoissa kiertelystä enkä turhaan uuden ostamisesta. Aikaisemmin taustalla olivat lähinnä ekologiset syyt. Teini-iässä löysin kuitenkin kirpputorit. Haltioiduin siitä, miten persoonallisia vaatteita löytyi naurettavan halvalla. Ympäristökään ei ostoksistani kuormittuisi. Ei ollut mitään syytä jättää ostamatta!

Joten minähän ostin. Käytin kirpputoreilla ja 2nd hand -liikkeissä parin vuoden aikana varmaankin enemmän rahaa kuin aikaisemmassa elämässäni shoppailuun yhteensä. Vaatekaappi täyttyi varkain kaikenlaisista enemmän tai vähemmän kivoista vaatteista. Välillä laitoin epämieluisia takaisin kiertoon, mutta ostin taas uusia tilalle.

Halvat hinnat oikeuttivat ostamaan epätäydellistä. Löysin vielä muutama viikko sitten lapsuudenkodistani pinon inspiraatiota odottavia vaatteita. Siis kirppislöytöjä, jotka kaipasivat kuminauhan kiinnittämistä, helman lyhennystä tai vyötärön kavennusta mutta joita en ollut koskaan saanut työn alle. Vaiva ei vaikuttanut ostaessa suurelta, mutta kotona sitä ei viitsinyt nähdä.

Onneksi kaikki ostokset eivät olleet huteja. Tämänhetkinen vaatekaappini koostuu itse asiassa valtaosin tuolloin löytämistäni toisen käden aarteista, jotka ovat muiden joukosta valikoituneet lemppareikseni. Puolitoista vuotta sitten hoksasin, että en tarvitse enää lisää pukimia, päin vastoin. Aloin tietoisesti karsia vähälle käytölle jääneitä, sekalaisen värisiä ja muokkausta vaativia vaatteita.

Pian lopetin uusien vaatekappaleiden päättömän haalimisen kokonaan. Vähentäminen jatkuu verkkaisesti edelleen, mutta en vieläkään koe tarvitsevani enempää vaatteita. Kun tarvitsen, ostan vain sellaisenaan sopivaa. Mielellään käytettynä mutta tarvittaessa uutena. Ei enää kompromisseja laadun kustannuksella säästön nimissä.

Harrastatko sinä kirppisshoppailua? Hullaannutko halvoista hinnoista?

———-

*Kypärästä puheen ollen, löysin vihdoin sopivan! Oikea malli löytyi urheilukaupassa sovittamalla, mieluisa väri nettikaupan valikoimia selaamalla.

Mainokset

6 thoughts on “Kirppisshoppailijan tunnustuksia

 1. ”Halvat hinnat oikeuttivat ostamaan epätäydellistä.”
  Juuri samasta syystä ne Made in china halpisketjutkin menestyvät. Ihmiset tietävät, ettei laatu päätä huimaa, mutta halpa hinta oikeuttaa ostoksen. Siis heille itselleen. Ajatellaan, ettei vaatteen tarvitaekaan kestää sillä hinnalla. Ajattelumalli on siis kääntynyt aivan nurinniskoin.
  Toisaalta kestävyyttä ei vaadita vallalla olevan kertakäyttökulttuurin vuoksi. On helpompaa kun vaate hajoaa puolen vuoden kuluttua, kun silloin on sesonki muutenkin ohi ja vaatetta ei tule enää koskaan käytettyä. Uudelle sesongille hankitaan aina uudet vaatteet. Valitettavasti.

  • Tiivistit aika hyvin vallitsevan shoppailukulttuurin. Ostetaan mahdollisimman paljon mahdollisimman trendikkäitä vaatteita mahdollisimman halvalla. Ihmisten pitäisi oppia taas arvostamaan (ja vaatimaan!) laatua ja kestävyyttä jatkuvasti vaihtuvan muodin ja uutuuksien sijaan. Taustalla on kuitenkin niin valtava systeemi, joka porautuu syvälle ihmismieleen, että suunnanmuutos ei tapahdu hetkessä. Välillä ihan lannistuttaa, kun pohtii näitä.

 2. On niin tuttua… mutta kun laatutietous on kehittynyt, olen tehnyt sen aika johdonmukaisen havainnon, että kirppareilla on rättiä, keskikelvokasta ja hyvää tavaraa samassa suhteessa kuin kaupoissakin, ja löytääksen helmen pitää todella olla skarppina. Käyda usein, mutta ostaa harvoin. Nykyään voin jopa käydä kirpputorilla, penkoa kaikenlaista ja poistua ostamatta, jos mitään hyödyllistä ei löydy!

  • Olen oppinut nauttimaan siitä tunteesta, kun voin kävellä kaupasta ulos ilman mitään ostoksia. Ennen tunsin oloni kiusaantuneeksi ja jotenkin epäonnistuneeksi. Hukkareissut harmittavat, mutta riemuitsen siitä, etten enää tuhlaa rahaa vain, jotta olisi edes jotain viemisiä kotiin.

 3. Itselläkin meni aikaa päästä kirppisreissuilla siihen, että läheskään aina mukaan ei tartu mitään, ja silloin kun tarttuu ne ovat niitä oikeita Löytöjä isolla ällällä: juuri itselle sopivia asioita kohtuu hinnoin. Että on päässyt siitä että on pakko ostaa jotain, ja ettei se ole niin justiinsa mitä ostaa jos hintakin on vastaavasti halvempi. Nykyään tosin hankin lähinnä pokkareita ja virikkeitä rottamuksille, uusille vaatteille kun ei täälläkään ole nyt tarvetta.

  • Kiitos kommentista! Nuo ovat tärkeitä oivalluksia. Kirpputoreilla virheostokset eivät onneksi rokota kukkaroa niin pahasti kuin uutena ostettaessa, mutta on turhauttavaa laittaa vaatekeräykseen kokonaan käyttämättä jääneitä ostoksia. Hyvä huomio, että kirppiksiltä löytyy paljon muutakin käyttökelpoista kuin vaatteita! Jos on tarvetta vaikka kirjoille, astioille tai leivontatarvikkeille, ei aina tarvitse ostaa upouutta.

Jaa ajatuksesi!

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s