Minimalismi yhden hengen taloudessa

Viimeviikkoisen vaatteidenvähennyskirjoitukseni jälkeen aloin miettiä, miksi pukimia tuntui listatessa olevan ihan tolkuttoman paljon. Kuitenkin lähes kaikki niistä ovat sellaisia, joita käytän säännöllisesti ja jotka mielestäni oikeuttavat paikkansa vaatekaapissani. Yhteensopimattomien vaatteiden lisäksi paras selitys löytyi pyykkihuollosta.

Pesen pyykkiä harvakseltaan, sillä pyrin ekologisuuden nimissä pyörittämään mahdollisimman täysiä koneellisia. Koska pesutuvan rummut ovat aika tilavia, pyykkikassin täyttäminen vie aikaa. Lisäksi taloudellisista syistä pesen aina kaksi koneellista kerrallaan (maksu on 3 euroa/ 1-2 lastia). Tällä systeemillä kukin vaate päätyy pesuun suunnilleen kerran tai kaksi kuukaudessa.

Sama kaava pätee muihinkin tekstiileihin. 4 isoa ja seitsemän pientä pyyhettä vaikuttaa paljon suuremmalta määrältä, kuin mitä yksi ihminen tarvitsisi, mutta jokainen niistä päätyy käyttöön pyykkipäivien välissä. Pussilakanasettejäni voisin toki vähentää neljästä kolmeen tai mahdollisesti jopa kahteen. Kolme kappaletta aluslakanoita taas on sopiva määrä.

Olenkin tullut siihen tulokseen, että yksin asuva ihminen tarvitsee suhteessa enemmän tavaroita kuin useampihenkiset taloudet (nyt en ota huomioon matkalaukkuminimalisteja). Voisin omistaa puolet vähemmän vaatteita, jos pyykättävänä olisi myös toisen ihmisen rytkyt. Eikä tarvitsisi hankkia tuplamäärää keittiövälineitä, huonekaluja tai edes asuinneliöitä, jos asuisin yhdessä jonkun kanssa.

Viisihenkisen perheen kuopuksena kuitenkin nautin tällä hetkellä suunnattomasti omasta rauhasta ja siitä, ettei minun tarvitse tehdä kompromisseja muiden omistamien tavaroiden suhteen. Vaikka tekstiilikaappini on valintani seurauksena vähän täydempi, ainakin muu kotini ja sisustukseni on juuri niin minimalistinen kuin minulle sopii.

Miten oma elämän- ja asuintilanteesi vaikuttaa omistamaasi tavaramäärään?

Mainokset

2 thoughts on “Minimalismi yhden hengen taloudessa

  1. Elämäntilanteen takia, minä, minimalisti, joudun elämään jatkuvan tavarakaaoksen keskellä. Kolme lasta ja mies, siinä sitä on pyykki, tiskiä ja kaikkea tarpeetonta kamaa enemmän kuin sielu sietää. Tarkan markan kotiäitinä joudun myös hamstraamaan liian isoja ja pieniä vaatteita komeroihin ajatuksella että kyllä niihin joku lapsista vielä jossain ikävaiheessa sopii. Onneksi pidän järjestelystä, sillä sitä hommaa riitää päivästä toiseen. Eläkepäiviä odotellessa 😉

    • Kiitokset kommentista! On aina kiva kuulla muiden näkökulmia.

      Sääli, ettet voi muiden ihmisten takia toteuttaa minimalistisia taipumuksiasi. Toisaalta arvostan sitä, että teet kompromisseja rakkaiden vuoksi ja nautit sitten vaikka siitä järjestelystä. Ehkäpä jossain vaiheessa perhe tulee toisesta päästä vastaan.. 🙂

Jaa ajatuksesi!

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s