Epäonnistunut Projekti 333

Kun kesän kynnyksellä tyhjentelin vaatekaappia talvikamppeista, keksin, että nythän on hyvä hetki ryhtyä toteuttamaan pitkään mielessäni pyörineen Projekti 333:n periaatetta. Heivasin kerralla kaikki vaatteet sängylle ja aloin siirtää niitä yksitellen takaisin kaappiin. Samalla tein paperille listaa, kuinka monta pukinetta minulla on vielä varaa valita.

33 tuli aivan liian nopeasti täyteen, vaikka pitäydyin vain säännöllisesti käyttämissäni ja tarpeellisissa vaatteissa ja asusteissa. Aloin yhdistellä ryhmiä yksiköiksi: kaikki kengät lasketaan yhdeksi, huivit yhdeksi. 33 ei riittänyt vieläkään. Harkitsin vielä laukkujen ja korujen yksiköimistä, kunnes tajusin, ettei keplottelussa ole mitään järkeä.

Lopetin laskemisen ja valitsin kaikki ne vaatteet, joita tiesin käyttäväni varmasti. Valitsin hyvillä mielin myös muutaman vaatteen, joista pidän mutta joille ei välttämättä ilmene kesän aikana käyttöä. 13 vaatetta päätyi pelastusarmeijalle ja muutama vielä pahvilaatikkoon odottamaan syksyisempiä säitä.

Onneksi hoksasin jättää numerot omaan arvoonsa ja keskityin olennaiseen: ylimääräisen vähentämiseen. Muuten olisin vain soimannut itseäni siitä, etten onnistunut saavuttamaan jonkun toisen asettamaa mielivaltaista tavoitetta. Vaikka Projekti 333 on loistava idea, minun kohdallani se epäonnistui surkeasti. Olin kuitenkin tyytyväinen lopputulokseen: väljempään, siistimpään vaatekaappiin.

Jotta voisin toteuttaa kapselipukeutumista, on minun löydettävä kokoelma imartelevia ja keskenään toimeen tulevia vaatteita. Siinä voi vierähtää tovi, sillä en juuri nauti shoppailusta ja etsin vielä omia värejäni ja tyyliäni. Muutama lempivaate on jo valikoitunut, ja niiden pohjalta voin jatkaa sopivan vaatekokoelman keräämistä, pikku hiljaa.

Oletko sinä kokeillut Projekti 333:a tai muuten yksinkertaistanut vaatekaappiasi? Miten onnistuit?

Mainokset

12 thoughts on “Epäonnistunut Projekti 333

 1. Olen yksinkertaistanut vaatekaappiani vasta laittamalla pois kaikki sellaiset vaatteet, joita en ole aikoihin käyttänyt ja joista tiesin etten tule niitä käyttämäänkään. Seuraavaksi olisi tarkoitus käydä sellaisten vaatteiden kimppuun, joille vielä viime raivauksessa annoin mahdollisuuden, mutta jotka ovat jääneet käyttämättä. Projekti 333:sesta olen haaveillut toteuttavani oman version: vaatevaraston karsiminen lopullisesti 33 kappaleeseen 3 kuukaudessa. Voisi mennä jo liian minimalistiseksi kenties, mutta katsoo nyt miten tämä urakka ylipäätään etenee. 🙂

   • Ja jos tuon oman versioni meinaisinkin toteuttaa, siihen ei sisältyisi kuitenkaan aivan kaikkia vaatteita! Alusvaatteet, urheiluvaatteet, ulkoiluvaatteet ja asusteet varmaan rajaisin sen ulkopuolelle. Tosin pipoja, huiveja ja hanskojakaan ei tarvisi olla läheskään sellaista määrää kuin mitä niitä nyt on, joten karsittavaa silläkin saralla riittäisi. Pitänee kehitellä joku aivan oma haaste ja tavoite itselleen. 🙂

    • Kannatan omaa haastetta! Muiden haasteet eivät aina sovi itselle, ainakaan minulle, olen huomannut 😀

     Hyvä muuten, että kiinnitit huomiota pipoihin ynnä muihin — lievennykset kun antavat helposti ”luvan” olla huomioimatta ylimääräisiä vaatekappaleita haasteen ulkopuolelle jäävistä ryhmistä.

 2. Meinasin joskus koettaa tuota haastetta, mutta se on jotenkin absurdi: mukaan ei lasketa alusvaatteita, liikuntavaatteita, yöpaitoja, kotivaatteita, työvaatteita..? En noilla lievennyksillä edes saanut kasaan 33 vaatetta! Ehkä minulla sitten on todella vähän vaatteita, vaikka mielestäni kaapista löytyy ihan sopivasti erilaisia vaatteita. (No joo, varmaan asusteet verottaa määrää monella; itse en käytä koruja, huiveja vain talvella, omistan yhden laadukkaan nahkalaukun jne.) Suomessa toki vuodenajat vaikuttaa, talvella on pakko olla talvitakkia, pipoa ja hanskaa, mistä tulee välittömästi muutama artikkeli lisää.

  Kiinnostaisi muuten jonkinlainen lista, eli millaisia vaatteita/asusteita siihen 33 kappaleeseen valikoitui.

  • Olen samaa mieltä kanssasi noiden lievennysten hölmöydestä; siksi päätinkin lopettaa laskemisen. Aloitin kuitenkin ottamalla lukuun joka ikisen vaatteen paitsi alushousut ja sukat (näitä minulla ei ole liikaa, hyvä kun riittävät pyykkipäivästä seuraavaan).

   33 täyttyi suurin piirtein 5 kenkäparista, 3 takista, 3 neuleesta, 3 housuista, 2 shortseista, 4 kesämekosta, 2 leggingseistä ja noin 10 paidasta. Tähän päälle tuli laskemisen lopettamisen jälkeen vielä muutama laukku, urheiluvaatteet, pari hupparia, muutama huivi, korvakoruja, pari yöpaitaa…

   Työstettävää löytyy siis vielä! Toistaiseksi olen kuitenkin tyytyväinen vähennykseeni, ja tarkistan vaatetilanteen uudelleen vasta syksymmällä.

 3. Minusta projekti on tarkoitettu sellaisille, joilla on sekalainen seurakunta yhteensopimattomia vaatteita. Jos lähtökohtaisesti on aivan liikaa, joutuu karsimaan monta kertaa. Karsimisella saa tyylin yhtenäisemmäksi ja tarpeeksi usein asiaa harjoiteltua vaatekaapissa on enää vain pieni määrä vaatteita.Minä karsin kesäkuun vaatteita urakalla ehkä listalta. Ehkä vaatteet puetaan päiväksi ja illalla arvioidaan oliko minun juttuni. Jos ei ollut pesuun ja myyntiin tai hyväntekeväisyyteen. Nyt minulla on hieman suppeampi valikoima vaatteita käytössäni. Heinäkuun olen taas tepastellut suosikkivaatteissani. Tänään oli farkut ja t-paita eli ei kovin erikoista pukkeutumista.

  • Tuo onkin näppärä tekniikka! Minulla on melko sekalainen kokoelma vaatteita, ainakin värien puolesta. Kirkkaat ja pirteät värit ovat suuri rakkauteni, mutta näköjään myös ongelmani. Kaikki vaatekaappini värit eivät sovi yhteen, ja nykyään olen huomannut että osa niistä ei edes pue minua kovin hyvin.

 4. oi, minulle P333 on ollut mullistava silmienavaaja. Sen myötä älysin, että ei kannata pitää kaapissa sellaisia vaatteita, joita ei käytä, vaan vain sellaisia, joita käyttää. Saattaa kuulostaa itsestäänselvyydeltä, mutta oli kohdallani valtaisa valaistuminen.
  Nyt useamman P333-kauden jälkeen en enää vaivaudu laskemaan vaatteita, vaan valitsen sellaisen määrän joka kätevästi mahtuu vaatetankoon ja jota tiedän käyttäväni. Jos sitten huomaan, että joku vaate ei ole ollut niin paljon päällä kuin sopisi toivoa, laitan sen kaapin päällä olevaan ”lepäilylaatikkoon”. Jos tarvitsen sitä, sieltä sen saa kätevästi käyttöön ja se pääsee takaisin vaatetankoon, jos taas en, niin se ei ole ainakaan tiellä.
  Minusta tuntuu, että monet asettavat kapselipuvuston yhteensopivuudelle liian suuret vaatimukset. Oman kokemukseni mukaan kaiken ei tarvitse sopia yhteen, kunhan jokainen vaate vaan sopii kahden tai kolme muun kanssa (muodostaen tasapainoisen ja hyödyllisen asukokonaisuuden). Kaikki arkiasusteet saisivat sopia kaikkien arkivaatteiden kanssa, ja juhla-asusteet kaikkien juhlavaatteiden kanssa.

  • Kiitos ajatuksista! Systeemisi kuulostaa järkevältä ja toimivalta, ja toivon itsekin saavuttavani tuollaisen tasapainon vaatekaapissani. Minustakin ajatus, että kaikki vaatteet sopisivat yhteen, tuntuu liioittelulta. Ehkäpä hyvä lähtökohta olisikin, ettei olisi vaatteita tai asusteita, jotka sopivat VAIN jonkin tietyn vaatteen tai kokonaisuuden kanssa.

Jaa ajatuksesi!

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s