Kuudet kengät

Laskeskelin tässä eräänä päivänä, että pienin määrä kenkiä, jolla tulisin toimeen, on kuusi paria.

 • Tennarit (kevät- ja syyskengiksi, myös viileinä kesäpäivinä)
 • Kumisaappaat (aina kun on märkää, kesät ja talvet)
 • Balleriinat (lämpimiin kesäpäiviin)
 • Lenkkarit (jos joskus vaikka innostun käymään lenkillä)
 • Pakkaskengät
 • Nätit (ja mukavat!) korkkarit tai muut juhlavat kengät

Omistan tällä hetkellä paitsi kaikki mainitsemani popot myös muutamat ylimääräiset. Korkokenkiä minulla on neljät, vaikka en kovin usein viitsi rasittaa jalkojani niillä. Tennareita omistan kaksin kappalein. Toinen pari on kuitenkin jo niin vanha ja kulunut, että se joutaa roskikseen tämän kevään jälkeen. Tilalle en aio ostaa uusia, ennen kuin toisetkin tennarit näyttävät elinkaarensa päättymisen merkkejä. Kesäkenkiä minulla on aika monet (en edes muista tarkkaan kuinka monet, ehkä neljät), mutta en oikeastaan käytä muita kuin yksiä mustia balleriinoja. Muut voisinkin heittää vaikka saman tien roskiin (liian nuhjuisia kierrätettäviksi).

Lisäksi kaapissani pönöttävät kahdet siistit viileän kelin kengät, joita käytän harvakseltaan. Toiset ovat matalat nahkasaapikkaat (äitini vanhat, yli 30-vuotiaat) ja toiset pienellä korolla varustetut nilkkurit. Nämä sujautan jalkaani vain, jos myöhäissyksyllä tai talvella on jokin tilaisuus, johon pitää pukeutua normaalia nätimmin, kuten työhaastattelu tai ravintolaillallinen (tosin en käy juuri koskaan missään niin hienossa ravintolassa, että pitäisi miettiä kenkiä, kiitos opiskelijabudjetin).Ainiin, on vielä yhdet kengät, punaiset crocsit. Rumat ja massaa, mutta ne ovat oikeasti mukavat, ja olen käyttänyt niitä paljon työtossuina, ”kipaisen käymään ulkona” -tohveleina sekä mökkikenkinä kesäisin (alan harkita crocsien lisäämistä listani seitsemänneksi kenkäpariksi).

Vaikka kenkiä on nyt enemmän kuin tarpeeksi (kauhistuksekseni laskin 18 paria), kesätossujen lisäksi en tällä hetkellä kuitenkaan raivaisi muuta. Jokaisesta kenkäparista pidän, ja jokaista käytän ainakin silloin tällöin. Haaveeni on tulevaisuudessa omistaa vain alussa luettelemani tärkeimmät jalkineet, mutta edellytyksenä ihannetilanteelle on, että jokainen kenkäpari on sellaista väriä ja mallia, joka sopii mahdollisimman moneen tilanteeseen ja kaikkien vaatteideni kanssa. Ja tämä taas edellyttää, että muokkaan vaatekaappini sisällön sopivammaksi itselleni.

Annan siis toistaiseksi luonnollisen kulumisen hoidella karsimisen puolestani. Kun on aika ostaa uusia monoja, panostan ehdottomasti laatuun, jotta kengät kestävät käytössä mahdollisimman pitkään. Hyviksi ja pitkäikäisiksi toteamiani kenkiä ovat ainakin Hai-kumpparit ja Converse-tennarit. Molemmat ovat kestäneet kovassa käytössäni jo viitisen vuotta. Toiset tennarit tosiaan joudun pian hyvästelemään, mutta kumisaappaat jatkavat matkassani todennäköisesti vielä vuosia.

Kuinka monta kenkäparia sinulla on? Onko määrä sopiva?

Mainokset

4 thoughts on “Kuudet kengät

 1. Itse asiassa minäkin pärjäisin mainiosti listasi kuudella kenkäparilla, jos kumisaappaat korvaisi varvassandaaleilla 😀 Mutta on mulla enemmän, enkä kaikkia käytä edes harvakseltaan. Pitäisi alkaa käyttämään!

  • On kumma, miten kenkiä vain kertyy ja jää kaappiin käyttämättömiksi. Itselleni kenkien ostaminen on ehkä vastenmielisintä kaikista vaatteista ja asusteista, ja ostan mielestäni vain tarpeeseen. SILTI niitä on ihan liikaa 😀

 2. Jaa-a, kuinkahan monta paria lienee kellarissa… enpä viitsi laskea. Käytössä on viisi: kumpparit, saappaat, mustat avokkaat juhliin ym, mustat kävelykengät ja ruskeat kävelykengät. Kenkiin kyllä kannattaa panostaa, mielestäni niissä hinta ja laatu korreloivat paremmin kuin muussa päällepuettavassa.

  • Olen samaa mieltä, että hyvästä kengästä kannattaa maksaa, koska loppujen lopuksi kestävä kenkä tulee paljon halvemmaksi kuin joka vuosi uuden halpatossun hankkiminen. Parasta on, jos saa laadukkaan kenkäparin reilulla alennuksella (esimerkiksi olen maksanut tennareistani vain 30 euroa per pari, taitaa olla alle puoleen hintaan!).

Jaa ajatuksesi!

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s