Mainokset ovat kuin viina

Mainokset ärsyttävät minua. Ne saavat minut tuntemaan itseni rumaksi, lihavaksi ja kaikin puolin epätäydelliseksi. Ne välittävät sellaisia konservatiivisia roolimalleja, joita en allekirjoita. Ne herättävät minussa mielihaluja, joiden en aikaisemmin olisi kuvitellutkaan saavan minua valtaansa.

Koska olen hylännyt telkkarin ja koristellut postiluukkuni ”ei mainoksia” -tarralla, merkittävin mainoskanavani on ollut internet. Koska netti on pöljiä mainoksia pullollaan, tein muutaman kuukautta sitten niinkin radikaalin päätöksen, että latasin internetselaimeeni ilmaisen lisäosan, joka estää mainokset. Ihan kaikki mainokset, räikeistä sivupalkkibannereista Facebookin hienovaraisiin ”kaverisi tykkää tästä ja tästä” -ilmoituksiin. Nettitelevisiomainokset piti sallia, sillä nokkelat tv-yhtiöt eivät antaneet minun katsoa ohjelmiaan ilman mainoksia.

Ensireaktioni mainoksettomaan nettiin oli hillityn ilahtunut: nettisivut näyttivät näteiltä ja siisteiltä ilman monenkirjavia ja vilkkuvia läpysköjä, jotka pahimmillaan alkavat yhtäkkiä huutaa täysille unohtuneista kaiuttimista. Aloin kuitenkin arvostaa muutosta  sydämeni pohjasta vasta, kun olin muutaman viikon jälkeen tottunut siihen. Kun kerran erehdyin käymään kaverin tietokoneella, en pystynyt ollenkaan keskittymään tekstiin, jota yritin lukea. Tutut mainokset pomppivat silmille aiempaa aggressiivisemman ja vaativamman oloisina. Näköjään mainokset ovat kuin viina: toleranssi kasvaa kulutuksen myötä ja heikkenee, kun käytöstä pitää taukoa.

Kun valitin kaverille, miten mainokset saavat pääni särkemään kuin krapulassa konsanaan, hän toi esille toisen näkökulman: nettisivut saavat rahaa mainoksista. Ilmaiset uutis- ja viihdesivustot eivät pyörisi, elleivät ne saisi mainostuloja. Hetken tunsin syyllisyyttä itsekkäästä valinnastani poistaa mainokset elämästäni. Mitä jos kaikki blokkaisivat mainokset kuten minä? Oikeastaan koko yhteiskunta pyörii mainonnan ja kaupan ympärillä. Koko systeemi kaatuisi, jos mainoksia ei olisi. Raha lakkaisi liikkumasta ja länsimainen talous kaatuisi.

Ehkä en kuitenkaan halua tukea ihmisten manipuloimiseen ja luonnon riistoon perustuvaa järjestelmää. Ehkä toivonkin oikeudenmukaisempaa ja kestävämpää mallia tilalle. Päätin siis pysyä mainosabsolutistina. Jatkan ruohonjuuritason pienkapinaani, sillä se tekee surffailuni seesteisemmäksi ja oloni tyytyväisemmäksi. Ehkä se saa pikku hiljaa jättikoneiston rattaat hidastumaan ja lopulta pyörimään toiseen, parempaan suuntaan.

Mitä mieltä sinä olet mainoksista? Ovatko ne hyödyllistä tuotetiedotusta vai julmasti ihmisen psykologiaan vetoavaa soopaa, jonka pohjimmainen tarkoitus on saada turhuuksia kaupaksi?

Mainokset

4 thoughts on “Mainokset ovat kuin viina

  1. AdBlock kotikoneen selaimessa on loistava 🙂 Nykyään töissä tai koulun koneella surffaillessa kauhistuttaa, koska mainoksia on oikeasti joka hemmetin nurkka ja kulma täynnä.

  2. Minulle on mahdoton ajatus käyttää internetiä ilman adblockeria. Kaikenlainen mainonta ja kuluttamaan yllyttäminen ärsyttää minua suunnattomasti – ostan jotain jos sellaista itse tiedän tarvitsevani. Ikävää tuo, että monet saavat elantonsa mainosrahoista, mutta toisaalta, kuinka tarpeellisia sellaiset palvelut ovat? Minua ei ainakaan haittaisi, jos iltapäivälehdet lakkaisivat olemasta. Yleisradio riittäisi minulle mainiosti uutisten ja hyödyllisten artikkelien lähteeksi. Toivottavasti jatkat vielä blogisi parissa, tämä vaikuttaa todella hyvältä!

Jaa ajatuksesi!

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s