Mikä on sopivasti?

Kutsui sitä sitten minimalismiksi, yksinkertaistamiseksi, hidastamiseksi tai joksikin muuksi, tavoite on yksi ja sama: tasapainon löytäminen vähentämällä turhia tai epämieluisia asioita elämästään ja lisäämällä olennaisia ja nautintoa tuottavia tilalle.

Vähentäminen voi kohdistua esineisiin, jotka pölyttyvät hyllyillä tai lisääntyvät keskenään kaapissa. Se voi tarkoittaa ylimääräisen stressin ja suorituspaineiden kitkemistä. Tai epäterveellisten elämäntapojen korjaamista. Lisätä voi vaikkapa perheen tai harrastusten parissa vietettyä aikaa, laadukasta ravintoa tai unta. Ihan mitä itse kukin elämässään kaipaa ja tarvitsee, sopivasti.

Käsite ’sopivasti’ on mahtava siksi, että se on niin joustava. Se ei käske laskemaan, kuinka monta sukkaa tai kylpypyyhettä omistaa, ellei itse niistä halua pitää kirjaa. Se ei kerro, mikä on yleisesti oikea tapa elää, vaan jokaisen tulee määritellä oman elämänsä eri osa-alueiden sopivat suhteet itse.

Se, mikä minulle on sopiva määrä tavaraa, työtä, rahaa, ruokaa tai unta, voi olla ihan liikaa tai liian vähän jollekin toiselle. ’Sopivasti’ riippuu persoonallisuudesta, fyysisestä olemuksesta, asuinpaikasta, elämäntilanteesta – ihan kaikesta. Sopiva ei ole mikään muotti, se on asenne.

Olen aloittanut tasapainoiluni liian vähän ja liian paljon välillä muuttamalla suhdettani tavaraan ja ostamiseen. Teen jatkuvasti töitä saavuttaakseni tilan, jossa minulla on käsinkosketeltavaa omaisuutta sopivasti, eli juuri sen verran kuin oikeasti tarvitsen. Haen sopivaa tasapainoa myös elintapoihini: syömiseen, nukkumiseen, liikuntaan ja stressiin.

Blogista toivon saavani keinon järjestellä ajatuksiani ja mahdollisesti kannustaa myös muita pohtimaan, mitä ’sopivasti’ heille tarkoittaa. Tervetuloa!

3 Comments

 1. Tuulia sanoo:

  Pidin kovasti tästä tekstistä. Blogin nimi on loistava ja keskittyy olennaiseen ja tärkeään asiaan. Tuntuu, että länsimaissa käsitteen ”sopivasti” merkitys on hämärtynyt jo kauan sitten. Epätasapainoa on nähtävissä monella osa-alueella. Liikaa ruokaa, liian vähän unta, liikaa töitä, liian vähän ruumiillista rasitusta, liikaa tavaraa, liian vähän aikaa… listaa voisi jatkaa pitkään.

  Itsekin olen selvittämässä elämäni eri osa-alueita, pyrkien saamaan niitä parempaan tasapainoon. Jotkin osat asettuvat paikoilleen helpommin, toisten kanssa on tehtävä enemmän töitä. Mikä on sopivasti on kysymys, joka on läsnä oikeastaan jokaisessa päivässä.

  Jään mielenkiinnolla seuraamaan blogiasi! Tekstiäsi oli ilo lukea.

  1. iituv sanoo:

   Aivan, kaikkea tuntuu olevan joko liikaa tai liian vähän, eivätkä ihmiset ole koskaan tyytyväisiä tilanteeseensa tai olosuhteisiin (käsi ylhäällä ainakin täällä). Aloin kulkea kohti minimalismia vuosi sitten, aluksi lähinnä ajatuksen tasolla ja muiden blogeihin tutustumalla. Omaan asuntoon muuttaessani aate konkretisoitui, ja olen saanut ammennettua siitä paljon. Vielä on kuitenkin vaakakuppeja tasoitettavina.

  2. iituv sanoo:

   Ja kiitos kauniista sanoistasi! Rakastan kirjotitamista, ja toivon, että se näkyy teksteistäni. Pyrin käyttämään elävää ja oikeaoppista kieltä, koska sellaista tykkään itsekin lukea.

Jätä kommentti

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s